Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Jag vill ha sex, men inte min partner” – så löser ni problemet

Sexlusten kommer och går, och det är helt normalt. Men när den ena i förhållandet vill ha mindre sex än den andra kan det bli jobbigt. "Jag avskyr den desperata känslan jag får av att tjata om sex", säger Klara, 41.

Foto: PeopleImages / E+

Sexkurser, swingersliv och tantra – vi ser mycket sex i media. Men det handlar sällan om par som inte ligger med varandra, vilket inte betyder att alla par har massor av sex. Nej, samlagsfrekvensen är låg under vissa perioder av livet – hallå, småbarnsår! När sömnbristen bäddat in hjärnan i ett trött täcke så kan sex kännas långt borta. Och det behöver inte vara barn med i bilden för att lusten ska dippa.

– Stress är en riktig sexlustmördare, liksom sorg. Sexlusten är ofta det som stryker på foten först när livet är jobbigt, bekräftar Malin Drevstam, leg. psykoterapeut och sexolog.

Men så länge båda är okej med att sexlivet slumrar så är det inga problem. Det är när den ena vill, medan den andra hellre sover eller scrollar på mobilen (eller renoverar huset!), som problem uppstår. Och just sexuella problem kan vara tärande.

Att den ena personen i ett förhållande vill ha sex oftare än den andra är regel snarare än undantag.

– Studier har visat att i en relation där sexlivet inte är ett problem ägnar man kanske 20 procent av sina tankar åt det, men i ett förhållande där man har problem så kretsar upp till 70 procent av tankarna kring sexlivet. Man kan bli väldigt uppslukad av det, förklarar Malin.

Läs också: Sex lusthöjande sexleksaker för under 300 kronor

Att den ena personen i ett förhållande vill ha sex oftare än den andra är regel snarare än undantag.

– Det är när man har förväntningar på att sexlivet ska vara matchat, eller när lusten skiljer sig väldigt mycket åt, som det blir problem, säger Malin Drevstam.

När du vill ha sex – men inte din partner

Foto: tommaso79

Klara, 41, har vant sig vid att leva med mindre sex än hon önskar.

– Min sambo och jag har varit tillsammans länge och det har varit perioder, som när barnen var små, som vi gått utan sex i flera månader. Men nu är det jobbigare eftersom jag vill men inte han.

– Jag är kåtare än någonsin. Men när han inte vill så känner jag mig desperat och okvinnlig, säger Klara.

Bilden av den ständigt kåte mannen kontra kvinnan som ska erövras lever kvar. I verkligheten ser det dock annorlunda ut, berättar Malin Drevstam. Till hennes mottagning söker sig allt fler män som, liksom Klaras sambo, upplever svikande sexlust.

Män idag vågar erkänna att de inte är de sexmaskiner som de har utmålats som

– Det beror förmodligen mycket på att män idag vågar vara öppna med att de inte känner sexlust. Jag har träffat många som är drygt 30 och söker för bristande lust, säger Malin. Hon berättar att en tendens, även internationellt, är att dagens män säger nej i större utsträckning. I takt med att vi blir mer jämställda så vågar de erkänna att de inte är de sexmaskiner som de historiskt har utmålats som.

– Även om mannen har en fungerande erektion så betyder det inte att han är kåt i huvudet, och nu kan han stå för det, säger Malin.

Kvinnor ställer inte heller upp på så kallat husfridssex i samma utsträckning som förr. En konsekvens av att vi blir mer jämställda kan alltså vara att vi ligger mindre. Men det är naturligtvis inte hela förklaringen – och ojämställdhet är trots allt inte bra för lusten.

Läs också: amelia-läsare avslöjar sina hemliga sexfantasier

Sexlust är en komplex historia. Hela hormonsystemet är inblandat, och hur vi mår spelar en avgörande roll. Vi lever på en skakig arbetsmarknad i en kravfylld vardag – det är faktorer som påverkar. Men sociala medier lär också ha ett finger med i spelet.

– Vi har ett stort utbud av andra belönande aktiviteter, som till exempel mobilen, att ägna oss åt, vilket har betydelse, säger Malin.

Ju mer sex vi har, desto mer vill vi ha

Vem är kaninen i din relation?
Vem är kaninen i din relation?

– Lust i längre relationer slår sällan ner som en blixt från klar himmel. Man behöver odla den responsiva sexlusten, vilket betyder att man avsätter tid för att ägna sig åt sådant som brukar göra en sugen på sex. Det kan vara att se en erotisk film, läsa sexnoveller eller onanera. Vi har en tendens att bli lite bekväma när vi varit tillsammans länge, och inte ge sexlivet det engagemang som behövs. Lust föder nämligen lust – ju mer vi ägnar oss åt sex, desto mer vill vi ha.

– Sexlust kan faktiskt ofta komma igång bara man sätter igång. Jag menar inte att man bara ska börja penetrera, men att prata om sex och vad man behöver för att känna lust är en bra början, säger Malin.

Men om problemet inte är att den ena har bristande lust – utan att den andra vill ligga väldigt ofta, så är det viktigt att ta reda på om det verkligen handlar om sexlängtan.

– Den som vill mer behöver kanske ställa sig själv frågan om det egentligen inte handlar om kåthet, utan snarare om en längtan efter bekräftelse och uppskattning?

Klara skulle vara nöjd om hon och sambon hade sex en gång i månaden.

– Jag avskyr den desperata känslan jag får av att tjata om sex. Även om det egentligen inte ens är tjat, utan bara inviter, så känner jag mig jättetjatig. Han säger alltid att han vill ligga mer, men han har nog inte samma behov som jag. Jag har insett det.

De flesta upplever minskad lust ibland

Utöver bekvämlighet, stress och depressioner så kan hormonella obalanser och vissa sjukdomar påverka vår lust, förklarar Stefan Arver, docent och överläkare vid Centrum för sexualmedicin på Karolinska sjukhuset.

– Men de flesta upplever minskad lust ibland. Oftast beror det på att det är annat som tar över och är viktigare just då. Till Stefan söker sig kvinnor ofta för bristande sexlust. Att vi blir mer sexsugna med åren stämmer inte, enligt Stefan.

"Vi vill ha olika mycket sex" – så löser ni det

Psykoterapeuten och sexologen Malin Drevstam tipsar.

1. FÖRST AV ALLT – PRATA!

– Kommunikation är alltid en väg till lösning. Man behöver fundera på varför den ena vill mer och på varför den andra vill mindre eller inte alls.

2. HITTA ORSAKEN

– Den som har minst lust behöver kartlägga vad det är som hindrar hen från att vara i kontakt med en sexuell lust. Hur man mår är en viktig faktor. Är den ena utvilad och den andra slutkörd? Är arbetsfördelningen jämn? Engagerar man sig lika mycket i hemmet?

3. SNACKA SNUSK

– Att prata om era fantasier och vad ni skulle vilja göra om ni hade sex kan hjälpa till att väcka lusten

– Men de flesta upplever minskad lust ibland. Oftast beror det på att det är annat som tar över och är viktigare just då. Till Stefan söker sig kvinnor ofta för bristande sexlust. Att vi blir mer sexsugna med åren stämmer inte, enligt Stefan.

– Nej, det finns inga vetenskapliga belägg för det. Och klimakteriet innebär inte något positivt för sexlusten, det är snarare tvärtom, säger han.

Vårt kvinnliga könshormon sjunker när vi åldras och det börjar ofta bli påtagligt efter 40.

– Östrogenet påverkar sexlusten mycket. Man behöver ha en viss nivå av östrogen för att man ska få full utdelning när det gäller sexuell lust, säger Stefan.

Är det sant att kvinnor blir kåtare med åren?

Så är kvinnors sena sexpeak en myt? Rent biologiskt, ja, förmodligen. Men kanske är det så att vår självkänsla stiger och når sin toppnivå lite senare i livet. För hur vi känner och tänker om oss själva har en stor betydelse för sexlusten. Äntligen struntar vi i celluliter och valkar! Nu vet vi att vi duger som vi är!

Malin Drevstam bekräftar att osäkerhet är en stor lustdödare, vilket kan vara en orsak till att många kvinnor upplever att de blir kåtare med åren, när självkänslan växt – med konsekvensen att de vill ligga mer än en manlig partner. Om den ena längtar efter mer sex så kan det göra förhållandet sårbart.

– Att ha sex var tredje månad, i bästa fall, är för sällan för mig. Nu ska vi börja med parterapi och se om det hjälper, säger Klara.

Malin Drevstam tror att det går att hitta ett sexliv som funkar för båda. Men vi måste vara medvetna om att sex i ett långt förhållande kräver arbete. För det är inte alltid som på film, med bedövande passion som bara suger tag i oss, efter många år tillsammans.

– Sex är ett livsprojekt som många andra. Det är något som man behöver lägga tid och energi på.

LÄS OCKSÅ: Ingen sexlust? Vanliga orsaker – och så löser ni det!