Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför väljer fler mobilen före sex – och så kan ni rädda relationen

Nästan varannan svensk väljer mobilen istället för sex. Men hur påverkas kärlekslivet av att telefonen hänger med ända in i sovrummet? "Om ens partner väljer att hålla på med mobilen i sängen kan det kännas som ett avvisande", säger sexologen Suzann Larsdotter.

Tänk dig följande: Du och din partner går och lägger er tillsammans. Du är kåt och försöker att få hens uppmärksamhet. Men din partner är mer sugen på instagram än på dig. Eller vice versa. Känner du igen scenariot? Förmodligen. Enligt en ny undersökning är det nämligen många som väljer att pilla på sin smartphone istället för att pilla på sin partner. Kärleken till mobilen är faktiskt så stark att hela 45 procent* uppger att de hellre väljer att vara utan sex i ett halvår än utan sin mobil.

Varför ger mobilen mer njutning än sex?

Men det är inte bara sexet som kan bli lidande, utan även relationen. För hur kul är det om man exempelvis fixat en romantisk middag och ens partner hellre fipplar med mobilen än pratar med en? Inte särskilt – ingen vill ju känna sig åsidosatt. Och hur påverkas egentligen relationen av att vi hellre myser med vår mobil än med vår partner? Varför ger skrollandet mer tillfredsställelse än sexuell njutning?

Sissela Nutley, hjärnforskare.
Sissela Nutley, hjärnforskare.

Sissela Nutley är hjärnforskare och har nyligen gett ut boken Distraherad där hon ger fördjupad kunskap om hur belöningssystemet triggas av sociala medier. Hon menar att belöningen från mobilen blir såpass stor eftersom den kräver minimal ansträngning, till skillnad från sex:

– Det krävs i princip ingen ansträngning alls för att få en liten belöningskick från mobilen, medan det kräver både ansträngning och tid att få en positiv sexuell upplevelse. Det finns också risk för att bli avvisad i ett försök att få ha sex, medan det inte finns några sådana risker med mobilen, säger hon.

Det krävs i princip ingen ansträngning alls för att få en belöningskick från mobilen
Suzanne Larsdotter, sexolog.
Suzanne Larsdotter, sexolog.

Idag har vi ju i princip allt i våra smartphones: kalendern, jobbmejlen, träningsappar, musik, tv-serier med mera – så hur vet man var gränsen ska dras för att användandet inte ska stjäla tid från ens förhållande och liggtillfällen? För visst kan en smartphone bli en konkurrent i relationen, menar Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU:

– Precis som att andra intressen, till exempel golfspelande och mycket frekvent träning, blir en konkurrent i relationen kan även smartphoneanvändandet bli det. Känner du att din partner väljer att hålla på med telefonen istället för med dig kan det kännas som om du blir bortvald. När ett samtal eller en romantisk stund störs på grund av sms, mejl eller andra meddelanden kan det upplevas som om någon eller något annat är viktigare än du just nu. Sådana stunder kan kännas som små avvisanden, säger Suzann Larsdotter. Hon menar att det kan påverka både humöret, självkänslan och skapa irritation som leder till konflikter i relationen.

Dopamin är boven (eller hjälten?) i dramat

Så vad är det som gör att exempelvis några likes på instagram ger oss så snabba kickar? Jo, ”boven” heter dopamin – en signalsubstans och nyckelspelare i hjärnans belöningssystem. Sissela Nutley förklarar:

– Att dela information med andra människor är kopplat till känslor av belöning i sig, och genom att vi förväntar oss att andra ska visa oss sin uppskattning utsöndras dopamin i hjärnan snabbt och kännbart, något som påverkar vårt välmående positivt, säger hon.

– När vi sedan faktiskt får återkoppling i form av kommentarer eller likes så får vi återigen en bekräftelse på att vi spelar roll, och vi känner oss hörda, förstådda och upplever att vi är en del av ett socialt sammanhang. Det ironiska i detta är att belöningssystemet ju också ÄLSKAR sex. Dopaminhalten är nämligen extremt hög vid sex, det krävs som sagt bara mer ansträngning för att komma dit, precis som Sissela Nutley säger.

I en redan dålig relation kan en smartphone vara ett sätt att fly

Så hur gör man om man vill bryta mönstret utan bråk – och få sin partner att lägga undan sin mobil och fokusera på det som hen borde tycka är viktigare – det vill säga DIG? Vi kan börja med tipset som alla sexologer skulle ge: Prata med varandra! Det säger även Suzann Larsdotter:

– Alla som upplever detta problem bör öppet och ärligt diskutera varför smartphones kan vara en konfliktkälla i relationen och hur man kan minska dessa känslor av konflikt och känslan av att vara bortvald. Man hittar olika lösningar genom en kontinuerlig och öppen dialog, säger hon och fortsätter:

– Det kan vara bra att kommunicera att man upplever att ens partners smartphone stjäl av den tid som man skulle ha tillsammans, genom att försöka få till ett konstruktivt samtal där man berättar att man känner sig åsidosatt, förklarar vad man saknar och hur det får en att känna sig.

Till sist är det inte bara ny teknik som ställer till det, menar Suzann:

– I en redan dålig relation kan en smartphone vara ett sätt att fly ifrån viktig interaktion eller att ta itu med egna problem. En smartphone i sig är inget negativt, men då de ofta eller alltid finns i bakgrunden kan de skapa en stress, och vissa kan må bra av att begränsa användningen.

 

Förstör mobilen er relation? Så löser ni problemet!

Sexologen Suzann Larsdotter ger fyra tips till par som vill prioritera sex framför surf:

1. PRATA ÖPPET OM PROBLEMET

– Diskutera omfattningen av problemet tillsammans. När ni blivit mer uppmärksamma på problemet är det lättare att bedöma i vilken utsträckning smartphonetittandet stör er tid tillsammans och när det faktiskt är konfliktfritt, inte störande, nödvändigt eller ömsesidigt.

2. ENAS OM RÄTTVISA FÖRVÄNTNINGAR

– Diskutera med din partner om hur ni kan hitta en bättre balans mellan att vara mottagliga för skyldigheter och krav och minimera intrång i ert förhållande eller familjeliv.

3. LÄGG MOBILEN ÅT SIDAN

– Skapa mobilfria zoner. Försök komma överens om platser (till exempel sovrummet) och tider (till exempel vid måltiderna eller efter klockan 21.30 varje kväll) som är fredade.

4. FÖRBJUD INTE HELT

– Svaret är sällan att förbjuda smartphones i relationer, eftersom det varken är realistiskt eller särskilt konstruktivt. Träna istället på att använda dem på ett sätt som gör att de inte ökar känslan av konflikt och missnöje när ni är tillsammans.

 

”Blir du utkonkurrerad av din partners mobil?” – tre kvinnor svarar.

Anna Enström, Angelica Lagergren, Anastelle Wieslander.
Anna Enström, Angelica Lagergren, Anastelle Wieslander.

Anna Enström, 35, HR-specialist:

”Jag funderar på att införa mobilförbud i sovrummet” – Svar: Ja. Och speciellt när mobilen följer med in i sovrummet och ens partner väljer att se en Netflixserie istället för att prata eller mysa. Jag funderar på att införa mobilförbud i sovrummet, jag tror att det är sunt för relationen.

Angelica Lagergren, 33, amelia-bloggare och journalist: 

"Det är lätt att hamna där för att det är bekvämt" 

– Jag tror att det är lätt hänt att man hellre tittar på sin mobil än att ha sex, speciellt när man har varit i relationen ett tag. Det är lätt att hamna i det mönstret för att det är bekvämt. Jag har varit i relationer där mobilen prioriterades framför sex, prat eller bara närhet och tror att man ska försöka skippa mobilen i sovrummet, för relationens bästa.

Anastelle Wieslander, 37, apputvecklare:

"Ett enkelt sätt att koppla bort Familjelivet AB" 

– Egentligen är det nog mest jag som använder mobilen på bekostnad av min partner. Efter en lång dag med barnen är det enklast att bara koppla bort Familjelivet AB genom att skrolla runt på instagram. Jag har dock som mål att införa mobilfri zon i sovrummet 2019 och jag tror och hoppas att det kan leda till både mer fysisk och psykisk närhet med min man.

 

Fakta: Vi har mindre sex – men onanerar mer

Det finns flera studier som tyder på att svenskarna har mindre sex (var tionde svensk har aldrig sex, enligt Novus). Men även om smartphoneanvändningen har ökat – kan vi verkligen dra en direkt slutsats att detta konkurrerat ut sex? Så här säger sexologen Suzann Larsdotter: ”Vi vet egentligen inte hur det är ställt, utan behöver en tydligare bild för att undvika subjektivt tyckande. Varför har vi då mindre sex?Forskare diskuterar kring att det kan bero på ökad psykisk ohälsa. Vi vet att ohälsa hänger ihop med sexuell olust. Stress, trötthet, ojämlikhet och prestationskrav är andra lustdödare. Det kan vara viktiga faktorer att åtgärda för att öka viljan till lust och njutning genom sex. Men det finns också studier som visar att människor idag värnar mer om sig själva och sin sexualitet och därför inte har sex som inte känns bra. De värderar kvalitet högre än kvantitet. Andra studier visar att onanifrekvensen ökar och det kan vara ett annat sätt att tillfredsställa sina behov.”

 

* Undersökningen har gjorts för SVT av Opinionsinstitutet Novus som ställt frågor om svenskarnas sexvanor. Drygt 1000 personer har svarat på frågorna.

Foto: Istock