Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så stöttar du någon i sorg – Psykoterapeut Kerstin Scott-Eriksson ger råd

Kerstin Scott-Eriksson är legitimerad psykoterapeut med lång erfarenhet av arbete med människor i sorg. Här är hennes bästa tips.

Foto: E+ / Getty Images / This content is subject to cop

Att finnas där som ett stöd för en vän eller kollega som går igenom något traumatiskt är en svår konst. Vi har pratat med psykoteurapeut Kerstin Scott-Eriksson, vars viktigaste budskap är att inte sluta höra av sig, att det är mycket bättre att höra av sig en gång för mycket än inte alls.

Här är hennes råd till dig som känner dig osäker på hur du kan stötta någon i sorg.

Stick inte huvudet i sanden genom att sluta höra av dig. Håll istället kontakten i den mån du klarar av. Man kan skicka vykort med några fina ord på, det är ofta bättre än mejl och sms, mer personligt. Men ett sms/mejl är ju bättre än ingenting alls.

Var rak. Säg: ”Jag tänker mycket på dig och känner mycket för dig, men jag vet inte om jag är rätt stöd för dig just nu”.

Tänk på att vi är olika, reagerar olika och orkar olika mycket. Du är ändå ingen bra hjälp om du inte orkar stötta. Risken är att den sjuka då får trösta dig, det är ju inte meningen.

Var rak och ärlig och visa att du finns där

Tänk dig in i den drabbades situation för att samla kraft. Fundera över hur du själv skulle känna om nära och kära försvann när du blev dålig.

Ta en dag i taget. Om du inte orkar just idag, kan du ha ny kraft att finnas där nästa vecka.

Hitta ditt eget stöd som anhörig eller vän. Det kanske finns någon i det egna nätverket, annars finns det anhöriggrupper och professionell hjälp att tillgå. Vill man absolut inte prata med någon kan det vara ett tecken på chock men man ska inte isolera sig under för lång tid.

Den som blockerar sig totalt och varken vill prata eller ha någon kontakt med den som är sjuk, kanske har en egen problematik. Det kanske finns outredda saker i relationen till den som är sjuk eller gamla erfarenheter som man inte bearbetat. Då kan man behöva komma till en terapeut för att förstå varför man känner som man gör.

Försök att hitta vägar för att orka mötas och finnas där. Tänk på att det kanske kommer en tid då den här personen inte finns mer och då får du inga fler chanser att berätta vad den betyder för dig.

LÄS OCKSÅ: Jag är en av dem – jag har obotlig bröstcancer – här är min historia