Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Johanna och Simon: Vi gick en kurs i äktenskaps-kommunikation

Att höja rösten kan uppfattas helt olika, det har Johanna och Simon fått känna på. När de förstod att de uttrycker kärlek och bråkar på två olika sätt förändrades deras förhållande. De blev ett dreamteam. 

Johanna och Simon träffades genom gemensamma vänner och flörtade sporadiskt under många år. När Simon flyttade utomlands under ett par månader gjorde avståndet att de började skriva mer intensivt till varandra.

– Det var då vi klickade. Jag insåg att Johanna och jag hade likadana drömmar och värderingar. Det var uppenbart att vi inte bara hade attraktion, det fanns något att bygga vidare på, säger Simon.

Kärlekens fem språk

Redan från start hade båda höga ambitioner för förhållandet. Därför läste de en bok ihop som handlar om bättre kommunikationsverktyg för en hållbar relation: Kärlekens fem språk.

Boken utgår ifrån att alla uppfattar kärlek på olika vis och att det finns fem olika uttryckssätt för kärlek: ord som bekräftar, tid tillsammans, gåvor, tjänster och fysisk beröring.

– Vi lärde oss att Simon uppskattar tjänster, till exempel att jag gör saker som han behöver hjälp med. Medan jag uppskattar att få komplimanger. På så sätt förstod vi hur vi kan visa vår kärlek bättre, annars är det lätt att missuppfatta varandra, säger Johanna.

JOHANNA och SIMON STRINDBERG

• Ålder: 30 och 34 år.

• Familj: Gifta, har barnet Calle, 10 månader.

• Bor: I Stockholm.

• Gör: Johanna är mammaledig och journalist. Simon är kommersiell chef på ett logistikföretag.

Simon ger ett exempel: En person kan komma hem med blommor varje dag, men handlingen kanske inte uppfattas till fullo - för den andre är sur för att sambon inte har tagit ut soporna.

– Så en person ger, och den andra förväntar sig tjänster. Det är bra att ta reda på sådant och sedan jobba vidare på det, säger han.

"Upptäck kärlekens olika språk" av Gary Chapman är boken som hjälpte paret med sin kommunikation. Läs mer och köp boken här.

Höjd röst: hotfullt

Simon berättar också att han tidigare varit dålig på att sätta ord på sina känslor, något Johanna har lärt honom bli bättre på. Två tydliga kommunikationsmissar uppenbarade sig tidigt i förhållandet: vad en högljudd röst betyder och hur beslutsfattande ska gå till.

– Jag kom från en familj där man inte höjer rösten, gör man det är det väldigt allvarligt. Men Johannas familj kan vara mer uttrycksfull, där var det inte lika farligt. Jag tolkade hennes höjda röst betydligt starkare än den var, säger Simon.

Gemensamma val kunde också leda till konflikter. Simon gillar snabba beslut, som kanske inte är lika genomtänkta, och samtidigt vill Johanna tänka igenom saker längre så att allt blir rätt. Kulturkrocken var ett faktum.

– Att renovera lägenheten ledde exempelvis till stor frustration. Sedan vi förstått det har vi blivit bättre på att överbrygga de personlighetsskillnaderna. Vi planerade exempelvis på förhand att vi skulle ta två månader på oss att välja en färg till ett rum, varken mer eller mindre, säger Simon.

Utmaning med barn

Idag, fyra år efter att de träffats, är de gifta och har fått sonen Calle som är tio månader gammal.

– Relationen har förändrats sedan vi fått barn, det är definitivt en större utmaning nu. Framöver vill vi försöka ha dejtkvällar för att få mer energi i relationen och för att påminnas om vilka vi var innan vi fick barn, säger Johanna.

Vi har satt upp spelregler för bråk

Innan de gifte sig häromåret valde de att gå en relationskurs under fyra kvällar om kommunikation i äktenskap, för att undvika de vanligaste fallgroparna.

– Det hjälpte jättemycket. Där fick vi många idéer om hur man kan hantera konflikter. Som att sätta upp spelregler för bråk, så att man vet hur man ska agera i en konflikt redan innan den inträffar, säger Johanna.

Har skaffat mentorer

Paret har också fått tips om att utse mentorer, alltså att par som varit gifta länge kan agera som förebilder för dem. De har middagar ihop och kan ställa frågor till mentorerna.

– Ofta stöter man på likadana problem i relationer, då är det bra att höra hur andra löst olika situationer. Vi kanske inte gör exakt som de, men det kan ändå vara bra inspiration, säger Johanna.

Nuförtiden låter Johanna och Simon sällan småsaker eskalera till ett jättebråk, istället tar de upp saker på en gång. De är också måna om att drömma ihop om vad de vill göra om ett, fem eller tio år för att se till att de växer åt samma håll.

Johanna tror att man helt enkelt också måste acceptera att en relation går igenom olika faser.

– Man kan se det som olika säsonger. Under vissa ligger man oftare, ibland mer sällan. Emellanåt känner man inte pirret varje dag, nästa säsong kan se annorlunda ut.

Johannas och Simons bästa kärlekstips:

Skapa en teamkänsla. Se er som ett team. Ni både vinner och förlorar som lag, ingen vinner individuellt i en relation.

Tala kärleksspråk. Ta reda på er partners kärleksspråk så att ni vet att era handlingar verkligen uppfattas som kärlek.

Säg det direkt. Är det något, så säg det. Säger du inget så är det inget. Din partner är ingen tankeläsare!

Läs också: Lär dig tala kärlekens språk – få din relation att blomstra