Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjälp, vi bråkar hela semestern (6 familjekriser & hur du löser dem!)

Syrran surar, din mamma hotar med att ta in på hotell, sambon har vuxit fast framför tv:n och tonåringen är hysterisk för att det inte finns wi-fi ... Att ha semester är underbart men kan, helt ärligt, också vara en pärs! Här är psykologens tips för dig som tröttnat på tjafset och vill parera de värsta kriserna – så att du kan njuta av en bråkfri sommar.

Foto: Istock

Klicka direkt i listan för att komma till ett specifikt familjeproblem, eller scrolla ned för att läsa alla tips.

1. Han dricker för mycket

2. Min son spelar bara dator-spel

3. Min sambo är lat

4. Släktingar stannar för länge

5. Syrran vill bestämma allt

6. Mamma ger mig dåligt samvete

 

1. Han dricker för mycket

Foto: ermingut

Min man dricker för mycket. Han vill alltid fira med en drink – semestern, att det är fredag, att hans fotbollslag har vunnit, vad som helst. Jag undviker att köpa hem vin och öl, men då blir han jättesur och kallar mig för ”glädjedödare”. När vi bjuder hem grannar eller går hem till någon slutar det med att han blir så full att han somnar. Vad ska jag göra?

Experten: Du behöver hjälpa dig själv

Det här är ett vanligt problem som ofta blir som tydligast på semestern, då män­niskor med alkoholproblem kan gå in i något av en dimma. Det låter inte som om din man tycker att hans drickande är något problem. Du har säkert redan pratat med honom, men att tjata på någon som dricker brukar inte hjälpa. Det finns heller inga garantier för att han vill sluta dricka. Därför behöver du söka hjälp för dig själv.

Gör så här: Jag vill rekommendera gratisprogrammet CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training), som kan ge dig verktyg för att hantera situationen, nästa ledighet eller nästa fest. Det är viktigt att du hittar ett förhållningssätt som fungerar för dig om du inte vill lämna förhållandet. Läs mer på Socialstyrelsen.se.

Läs mer och få hjälp här: Beroende­centrum.se. Boken Du är viktig! av Carina Bång.

 

2. Min tonårsson bara spelar dataspel

”Alla mina polare finns på Fortnite, fattar ni inte det?”
”Alla mina polare finns på Fortnite, fattar ni inte det?” Foto: Istock

Min tonårsson stänger in sig, drar ner rullgardinen och spelar dataspel oavbrutet. Det kan pågå i dygn. Han kommer bara ut för att gå på toa eller ta en macka. Jag saknar honom, men han är som en missbrukare om jag tvingar bort honom från datorn – han blir irriterad, rastlös och tyst. Hur ska jag få honom att komma ut i verkligheten igen?

Experten: Gör en deal

Många föräldrar har den här frågan! Tänk dock på att när du själv var tonåring kanske du också gjorde vissa saker många timmar i sträck, till exempel pratade i telefon med en kompis. Tidsbegränsningar brukar inte funka på äldre barn, inte heller ultimatum eller konfrontation.

Gör så här: Prata med honom, säg att du saknar honom. Säg också att du förstår honom – för att bli riktigt bra på spel måste man ju spela väldigt många timmar – och skuldbelägg inte. Gör en deal, till exempel: ”Kan du ge mig en timme av din tid så att vi kan äta middag och prata i lugn och ro, ta en promenad eller gå ut och fika?”

Var vaksam på: Det finns en risk för dataspelsberoende. Det räknas numera som ett missbruk. Var uppmärksam på om din son spelar mer och mer, och får abstinens när han är borta från datorn. Om han har lämnat alla andra sociala aktiviteter och missköter skolan kan ni behöva hjälp.

Läs mer och få hjälp här: Maria ungdom, Mariaungdom.se, Spelberoendes riksförbund, Spelberoende.se.

 

3. Min sambo är lat

Foto: Istock

Jag gillar att göra roliga saker på semestern, men min sambo vill bara se på tv och ligga i soffan. Han orkar inte ens laga middag. Han vill absolut inte åka någonstans, utan bara halvsover i en hammock eller solstol. Det är så tråkigt! Hur ­ska jag få honom att vilja hitta på något roligt?

Experten: Sluta tjata!

Omvärdera ordet ”roligt”, för det ligger en stark värdering i din fråga. Du utgår ifrån att det som du tycker är roligt är det som alla andra också tycker är roligt, men din sambo har antagligen en annan åsikt. Låt inte tjat förstöra semestern!

Gör så här: Kompromissa. Om det är viktigt för dig att ni lagar mat hemma, föreslå att ni gör det några gånger i veckan, kanske äter ute en gång och annars äter lite enklare. Eller bestäm att du tar över matansvaret själv. Om du längtar efter att göra ”roliga” saker, gör dem med kompisar istället för att tjata på din sambo. Annars blir det för trist för er båda.

 

4. Släktingarna stannar för länge

Foto: Istock

Varje sommar dyker mina kusiner upp och förväntar sig service med allt – mat, skjutsa, hämta, sovplatser. De är inte särskilt hjälpsamma, utan tar för givet att de bara kan sitta där medan vi (särskilt jag) passar upp. Dessutom stannar de ofta längre än de sagt från början. Jag är trött på det här men vill inte skapa konflikt.

Experten: Ställ krav

Det är vanligt att gäster säger att ”vi kan hjälpas åt med maten” men sedan inte gör något. Så länge du fortsätter att serva dem kommer de inte att ändra sitt beteende. De kanske undrar varför du är småsur hela tiden men kommer inte att förstå varför, om du inte talar om det för dem. Men det bästa är att ­redan innan de kommer dra upp tydliga riktlinjer för besöket.

Gör så här: Säg att det passar att de kommer till exempel torsdag till lördag, och att de får stå för maten på fredagen. Om de inte gör det, laga middag till dig och din familj och låt dem vara utan. Det är jobbigt och pinsamt, men du behöver bara göra det en gång. Om du är rädd för att skapa dålig stämning, tänk på att det redan ÄR dålig stämning – du är ju redan på dåligt humör. Det kan bara bli bättre!

 

5. Syrran vill bestämma allt

Foto: Istock

Min storasyster och jag brukar semestra i en stuga med våra familjer. De kommer dit först och tar alla de sköna sängarna så att vår familj får sova trångt, det retar mig, men jag vill inte säga något för det måste hon väl fatta själv? Hon bestämmer allt – när vi ska äta, vad vi ska göra, vem som ska diska (hon gör ett schema som är klart när vi kommer). Jag blir utmattad av att försöka hålla god min. Ska jag bita ihop eller ge upp?

Experten: Hon är ingen tankeläsare

Du säger att ”hon måste fatta själv”, men det gör hon tydligen inte. Din syster kanske tycker att du är sur utan att hon förstår varför. Från hennes perspektiv kanske du borde vara glad över att hon ordnar allting, hon kanske ser det som om hon gör dig en tjänst?

Gör så här: Prata med henne före semestern. Säg inte: ”Varför ska du jämt bestämma, det är orättvist” – då blir det bråk direkt. Säg istället: ”Det här året skulle jag vilja vara mer delaktig i planeringen.”

 

6. Mamma ger mig dåligt samvete

Foto: Istock

Jag älskar mina föräldrar och vill gärna träffa dem, men jag har egna barn och hinner inte stanna så länge åt gången. När vi väl hälsar på ger mamma mig dåligt samvete. ”Jaha, ni stannar väl bara över dagen”, säger hon redan i dörren, ”Det här var verkligen ett kort besök” när vi åker. ”Du ringer aldrig”, när jag ringer. Hur ska jag få henne att sluta?

Experten: Starta en dialog

Det är inte säkert att din mamma med flit försöker såra dig. Det kanske bara rör sig om något hon säger av gammal vana. Eller så menar hon det verkligen, men det är omöjligt att veta om du inte frågar henne.

Gör så här: Innan ni hälsar på nästa gång, fråga din mamma varför hon reagerar som hon gör. Starta en dialog. Säg: ”Mamma, jag förstår inte riktigt varför du alltid säger så, kan du berätta det för mig?” Förklara varför du inte kan stanna så länge. Lyssna nyfiket till hennes svar.

 

LÄS OCKSÅ: Så fick vi en mer jämställd relation – minskade vardagsbråken med 100%

 

Psykologen: Alla måste lära sig att kompromissa

Liria Ortiz är leg. psykolog och psykoterapeut, författare samt utbildare i motiverande samtal och KBT.

Varför blir det så ofta och dålig stämning bråk på semestern?

– Därför att vi tror att andra är tankeläsare och ser saker som vi själva ser dem. Semestern är också väldigt laddad med förväntningar. Vi kastar ur oss fraser som ”På semestern ska man ...” och ”Nu ska vi bara ha det härligt”. Det kan vara svårt att leva upp till, säger hon.

Hur uppnår man större harmoni i ­familjen eller kompisgänget på ­semestern?

– Jag rekommenderar att man gör listor och jämför dem före resan eller ledigheten. Vad är viktigast för dig? Vad är viktigast för din partner? Sedan gäller det att alla kan tänka sig att kompromissa. Kanske kan man turas om att bestämma, ta en dag var. Acceptera att ni gillar olika saker och var konkreta. Vad är en härlig semester för dig? Vad kan du klara dig utan? Du måste vara beredd att offra något för att få något tillbaka.

Vad ska man göra om man håller på att bli osams?

– Använd ett proaktivt språk, ställ öppna frågor, ge alternativ, säg inte bara nej till allt. Att säga sådant som ”Jag vägrar” eller ”Det kan du glömma!” är inte effektivt och leder till bråk. Säg istället ”Vad tror du om att …?” och lyssna noggrant till svaret, utan att gå till motattack eller börja försvara dig.

LÄS OCKSÅ! Yoga girl Rachel Bråthén: ”Jag var tvungen att bryta med min mamma