Nu vill jag berätta om skammen och ärren efter våldtäkten #MeToo

Journalisten Pearl Åkesson skriver fint och ärligt om vad en förälskad 16-åring aldrig ska behöva uppleva den där sköra och känsliga första gången.

I

morse vaknade jag upp till en ovanligt mörk himmel. Samtidigt började hashtaggen #metoo cirkulera i sociala medier. Då kände jag att skammen och känslorna jag levt med i 15 år var redo att formuleras.

Många gånger har jag tänkt att det var mitt eget fel, jag ville ju ha sex med honom

Jag var 16 år gammal när jag blev våldtagen. Jag var oskuld och det var både pirrigt och nervöst att jag skulle ha sex för första gången. Han var någon jag tyckte om och kunde lita på. Jag trodde jag var redo men någonstans på vägen ångrade jag mig. Och han lyssnade inte. Upprepade gånger sa jag nej, vred på mig. Det gjorde ont och tog emot. Ändå fortsatte han. Jag sa att vi kunde försöka igen – en annan gång, men det fortgick och jag… lät det hända.

Många gånger har jag tänkt att det var mitt eget fel, jag ville ju ha sex med honom. Han kanske bara inte hörde mitt nej? Kanske kände han inte hur jag spände mig, spjärnade emot. Jag borde kanske kämpat mer. För våldtäkt kan det ju inte ha varit? Det är ju när man blir påhoppad av någon okänd gärningsman sent på kvällen och indragen i en buske tänkte jag. Det var säkert bara en missuppfattning.

Fem år efter händelsen pratade jag med en klasskamrat som fick mig att förstå vad som hade hänt mig. Hon hade själv varit med om något liknande.

Det var en enorm lättnad att hitta en person som förstod, som jag kunde öppna upp mig för utan att vara rädd och känna skam. Som inte sa ”Nej inte han väl, han som är så snäll!”

För det är svårare än man tror att hitta någon som lyssnar och förstår känslorna och att ärren aldrig riktigt läker. Och det är svårt att erkänna för mig själv att det som hänt inte är mitt fel.

Jag anmälde honom aldrig. Anledningen? Jag var rädd för att inte bli trodd.

Nu har det hunnit gå 15 år sedan jag blev våldtagen och jag har fortfarande svårt att låta någon komma riktigt nära. Att blotta min nakna hud utan att spänningarna i kroppen tar över. Jag vill så gärna vara så nära tätt inpå någon gång.

Jag vet att jag inte är ensam om mina upplevelser. Och det är inte du heller. Glöm aldrig det.


Fakta sexualbrott

Under 2016 anmäldes 20 300 sexualbrott, varav 6 720 rubricerades som våldtäkt. I den Nationella trygghetsundersökningen uppger 1,7 procent att de utsattes för sexualbrott under 2015.

LÄS OCKSÅ: Riktiga män vågar erkänna och be om ursäkt för en grisig jargong #MeToo