Har du sett #metoo i ditt socialamedie-flöde det senaste dygnet? Det är en viktig hashtag, det handlar om sexuella trakasserier.

D

et är en tidig sommarmorgon och jag sitter på bussen på väg till jobbet när en man i 50-årsåldern slår sig ner bredvid mig. Först tror jag att hans lår mot mitt är ett misstag, det finns ju trots allt inte så mycket utrymme på ett bussäte. Men det är inget misstag. Illamåendet kommer krypande när det går upp för mig att han systematiskt sitter och gnider sitt lår mot mitt. Jag stiger av tre hållplatser för tidigt. #MeToo

Det sorgliga är att min berättelse om händelsen på bussen är långt ifrån unik.

Hashtaggen #MeToo sprider sig som en löpeld och allt började i söndags när skådespelaren Alyssa Milano på Twitter uppmanade kvinnor att våga berätta om de sexuella trakasserier och övergrepp de utsatts för. Alyssa skrev: ”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver ‘jag också’ som status, kanske människor kan greppa magnituden av problemet”.

Och uppmaningen tog skruv. På bara ett drygt dygn har tiotusentals kvinnor berättat för världen vad de varit med om. Vissa berättelser är långa, andra nöjer sig med att dela enbart hashtaggen – för att få folk att inse hur otroligt vanligt sexuella trakasserier är.

Alyssas tweet följer i kölvattnet av den omtalade Harvey Weinstein-skandalen där omkring trettio kvinnor gått ut och anklagat den oscarsbelönade filmproducenten för sexuella trakasserier och våldtäkter.

Skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan är två av de berörda kvinnorna och enligt dem har Harveys trakasserier pågått i årtionden. Som en följd av avslöjandena har Harvey fått sparken från sitt företag The Weinstein Co som han startade tillsammans med sin bror. Bolaget ligger bakom flera storfilmer som bland annat Lion, Tulpanfeber och Carol.

Illamåendet kommer krypande när det går upp för mig att han systematiskt sitter och gnider sitt lår mot mitt

Skandalen har också fått Harveys fru Georgina Chapman att se rött och förra veckan meddelade hon att hon lämnar sin man. Paret har varit gifta sedan 2007 och tillsammans har de barnen India Pearl, 7, och Dashiell Max Robert, 4. Harvey själv medger att han begått några övertramp, men nekar till anklagelserna om våldtäkt.

Flera kändisar har hakat på hashtaggen #MeToo, en av dem är parlamentsledamoten Stella Creasy från Storbritannien. När en twitterföljare svarade Stella att hon är galen som medger det här svarade Stella: ”Jag ‘medger’ ingenting. Jag berättar att jag blivit trakasserad precis som miljoner kvinnor och flickor världen över. Förövarna är de som borde skämmas, inte jag.”

Tiotusentals kvinnor delar sina erfarenheter av trakasserier under hashtaggen #MeToo

Är du en av dem?

LÄS OCKSÅ: Riktiga män vågar erkänna och be om ursäkt för en grisig jargong #MeToo