Tack vare #MeToo kommer amelias juridiska coach Elisabeth Massi Fritz granska fallet med en kvinnlig medieprofil som anklagat en medarbetare på Aftonbladet för våldtäkt.

Det började tvärs över Atlanten, i glammiga Hollywood, ungefär så långt från oss här i Sverige man bara kan komma. Harvey Weinstein, den prominenta filmproducenten som anklagas för sexuella trakasserier från alla möjliga håll och som från början hade huvudrollen i  #MeToo-sammanhanget.

Det visade sig att vi har mycket gemensamt ändå, en grisig och skyddad mediebransch till exempel, samt ett gäng Weinsteins.

Det är nu det händer

#MeToo förenar alla kvinnor som varit med om någon form av övergrepp. Och vi är många, och tack vare #MeToo-initiativet ramlar plötligt anmälningar om övergrepp in i en rasande takt.

Högt uppsatta män med stor mak, så stor makt att man har valt att blunda för övergrepp och trakasserier både namnges och anmäls. Och det är inga trevliga historier vi får läsa.

Det är faktiskt nu det händer.

amelias juridiska coach Elisabeth Massi Fritz berättar i Dagens Nyheter att hon kommer att granska fallet där en kvinnlig medieprofil anklagat en medarbetare på Aftonbladet för våldtäkt. Personen i fråga blev anmäl redan 2012, men förundersökningen lades ner trots att, som Massi Fritz säger, kvinnans uppgifter är både trovärdiga och detaljerade. Skrämmande.

Och det är inte den enda kvinnan som kontaktat Elisabeth Massi Fritz, ett flertal kvinnor har hört av sig i samma ärende.

Det känns väl magstarkt att tacka Harvey Weinstein för denna sociala succé som belyser hur extremt vanligt det är med sexuella trakasserier, och framför allt att många nu vågar anmäla förövarna, hur högt uppsatta och ”viktiga” de än må vara.

Det är alla kvinnor som står bakom hashtaggen #MeToo och som öppnar sig kring det ingen riktigt vågar ta i, som vi ska tacka. Och stötta.

#MeToo – låt det inte stanna vid en hashtag:

LÄS OCKSÅ: #MeToo – det handlar om sexuella trakasserier – vilken är din historia?