Myror söker sig gärna inomhus under vår och sommar – och har en myra hittat in i ditt hem har den snart hämtat alla sina kompisar... Här är åtta kemikaliefria knep att ta till mot myror.

Få bort myror – gör så här:

 1. Såpa
  Myror dras till sött spill som socker, saft, smulor och läsk. Genom att ta reda på var de tar sig in och skrubba ordentligt där, tar du bort myrornas doftspår som visar vägen till andra myror.
 2. Kanel
  Myror gillar inte den starka doften av kanel, så ett tips är att hälla ut lite där du vill bli av med krypen. Du kan också ta till svartpeppar, nejlika, ingefära, cayennepeppar eller chilipulver.
 3. Ättika
  Om myrorna blir allt för närgångna när du påtar i trädgården kan du testa att smörja in stövlarna med ättika.
 4. Äggskal och salt
  Om myrorna är envisa och inget av ovanstående knep har fungerat kan du ta till gamla äggskal. Se till att tvätta dem, krossa och strössla ut där myrorna är besvärliga. Häll sedan grovt salt på äggskalen (men tänk på att inte salta i trädgården eftersom det kan ha en negativ effekt).
 5. Bakpulver
  Oavsett om myrorna stör ute eller inne ska ett lager bakpulver skrämma bort de små liven.
 6. Gnid med pepparmynta
  Att odla pepparmynta runt huset kan vara en mer långsiktig lösning, men du kan också gnida in området där de tar sig in eller placera ut lite torkade blad.
 7. Renfana
  knep för att få bort myror
  Renfana ska hjälpa mot myror och ett tips är att lägga en bukett vid ytterdörren eller altanen. Hänger du upp blommorna i gardinstången kan du också bli kvitt flugor och mygg.
 8. Vattna rikligt
  Om du har problem med myror i grönsakslandet är en idé att vattna ofta, eftersom myrorna då kommer att flytta till en torrare plats. Men undvik kokande vatten, det tar död på mikroorganismer i marken.

LÄS OCKSÅ: 7 bästa sätten att bli av med silverfisk

Fakta: Myror

 • Det finns uppemot 10 biljarder myror runt om i världen.
 • Det finns 14 000 olika arter av myran.
 • Enda platserna myror inte existerar är på Antarktis, Grönland, Island, delar av Polynesien, Hawaii och andra isolerade öar.
 • Enligt svensk folktro skulle man akta sig för myror eftersom de påstods stå i förbindelse med underjordiska väsen. Om man raserade en myrstack skulle man själv bli bostadslös. Om en större mängd myror tog sig in i ens hus var det ett varsel om kommande dödsfall.
 • Enligt äldre svensk folkmedicin kunde myror förebygga huvudvärk genom att lukta på den första myran man såg om våren.
  bli av med myror inomhus - här är knepen