Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ebba Busch Thor om graviditeten: ”Tajmingen var kanske lite dålig”

Hon instagrammar för sin mentala hälsas skull och kombinerar småbarnsvardag med politiskt toppjobb. Här ger den gravida partiledaren Ebba Busch Thor sin syn på ”svenska” värderingar, kvotering av föräldradagar, polisbrist – och partiets rekordlåga opinionssiffror.

Foto: Anneli Hildonen

 Vem är hon egentligen, Kristdemokraternas stilsäkra, småkaxiga partiledare Ebba Busch Thor? Å ena sidan en modern tjej som ammar sitt barn offentligt, går i Pridetåget och är gift med ett fotbollsproffs. Å andra sidan en politisk karriärist med konservativ syn på exempelvis familjen, brott och straff samt aborter. Vi på amelia blev nyfikna på kvinnan bakom retoriken, och träffade en tidspressad Ebba för en intervju på partikansliet i riksdagshuset.

Foto: Anneli Hildonen
Foto: Anneli Hildonen Foto: Anneli Hildonen

KD:s siffror i opinionsmätningarna är rekordlåga, kring 2,5 procent. Hur ska du rädda partiet?

– Genom att fortsätta uppdatera våra hjärtefrågor, familjepolitiken och äldreomsorgen. Men också ge tydliga svar i frågor som försvar, kriminalitet, terror. Där har vi stått vid sidlinjen tidigare och det passar inte mig. Vi kan inte lämna walkover till de andra partierna i stora, dagsaktuella frågor, som oron i vissa förorter, att 11–12-åringar kastar sten på blåljuspersonal som hindras från att komma fram och hjälpa människor i nöd, säger Ebba.

– Här finns också en familjeaspekt: Var är barnens föräldrar? För att underlätta för arbetande föräldrar har vi föreslagit ett jobbskatteavdrag på 500 kronor i månaden per förälder.

Ska jobbskatteavdrag få slut på stenkastning?

– Pengar skapar inte automatiskt tryggare familjer, men har man bättre med tid och pengar är chansen större att barnen blir tryggare. Vi vill också ha en helt flexibel föräldraförsäkring, att föräldrarna fritt får fördela dagarna mellan sig. Vi är helt emot den röda regeringens förslag om 50/50-kvotering. Tre av fyra svenskar är emot tvångskvotering. Hade det gällt när vår son Birger föddes hade han fått vara hemma betydligt kortare tid. 

Birger föddes i maj 2015 bara en månad efter att du efterträtt Göran Hägglund som partiledare.

– Ja, jag var mammaledig fem månader på deltid, sedan tog min man Niklas över. När politiker av jämställdhetsskäl styr fördelningen av föräldradagar tar man inte hänsyn till den omvända situationen – när det är pappan som kan och vill vara hemma mest med barnet.

KD fick igenom ett vårdnadsbidrag under regeringsåren med alliansen. Nu har ni släppt det och vill istället ge föräldrar 6 000 kronor i månaden i barnomsorgspeng. Hur går det ihop med ert mål att snabbt få nyanlända kvinnor i arbete? 

– Barnomsorgspengen gör det möjligt för de föräldrar som vill, att få mer tid med sitt barn fram till att det fyllt tre år. Sveriges integrationsproblem handlar inte om att några föräldrar är hemma några extra månader, det handlar om att regeringens jobbpolitik skapar en arbetsmarknad för dem som har jobb, men få möjligheter för dem som är utan. 

– För att fler nyanlända ska få arbete föreslår vi introduktionsanställningar med 75 procent av lönen och möjlighet att få barnpassning när man går på SFI, svenska för invandrare.

Foto: Anneli Hildonen
Foto: Anneli Hildonen Foto: Anneli Hildonen

Ebba Busch Thor om graviditeten

Idag är Birger 18 månader, går han på dagis?

– Inte i en vanlig förskola utan ett föräldrakooperativ i Uppsala, halvdag. Niklas är fortfarande föräldraledig på deltid, eftersom det fungerar med hans träningstider och matcher.

Och i februari får ni ett barn till.

– Ja, i slutet av februari, samma månad som både Niklas och jag fyller år.

Flicka eller pojke?

– Jag är belagd med munkavle. Härom helgen firade vi och våra närmaste att Niklas fotbollslag Sirius tagit sig upp i allsvenskan. Vi hade två tårtor, en som det stod Sirius på och en ”Baby Busch 2”. Inuti tårtan avslöjades barnets kön. Birger vet, men han är inte så talför än. Han klappar på både min och sin mage och säger ”bebbe”.

Var det nya barnet planerat? 

– Vi ville ge Birger ett syskon, på så vis var det planerat. Tajmingen var kanske lite dålig, men jag hade ångrat mig hela mitt liv annars. Jag kommer vara hemma under våren men ta de viktigaste talen och debatterna. Och den här gången är barnet större när det blir dags för Almedalen i juli. Birger var två månader i Almedalen 2015. Jag hade sovit 3,5 timmar natten före mitt tal, och jag ammade var tredje timme. Så fort jag hade en liten lucka ringde jag efter Niklas: Kom med Birger!

Niklas var sjuk under samma period, han blev fotskadad, fick epilepsi och hjärtopererades (för förmaksflimmer, reds anm)?

– Ja, förra året gjorde vi allt. Det skulle de veta som ger mig gliringar om att glida fram på en räkmacka. Bakom tv-sminket vet jag lite mer om hur det är att vara människa än man kan tro. Det här året har Niklas varit skadefri, medicineringen mot epilepsin fungerar och hjärtoperationen gick bra.

[adSpace placement="auto"]

Foto: Anneli Hildonen
Foto: Anneli Hildonen Foto: Anneli Hildonen

Har du funderat på om det är ledet ”krist” i partinamnet som avskräcker folk? Sverige är ju ett av världens minst religiösa länder.

– Jag är själv troende, men för mig var just ”krist” ett hinder när jag började vara politiskt aktiv. Jag associerade det med kyrkligt, en förlängning av kyrkan. Då kände jag inte till att kristdemokrati var en ideologi. Själv känner jag mig nära Angela Merkels tyska kristdemokrater. Man måste inte vara troende för att rösta på KD, vi företräder alla som har en kristen värdegrund, det vill säga värnar om de mest utsatta.

Men det gör exempelvis Socialdemokraterna också. 

– Jo, men vi vill bygga samhället nerifrån och upp, och S uppifrån och ner. Precis som övriga borgerligheten utgår vi mer från individen och familjen än från kollektivet. Vi tror till exempel att ideella organisationer kan göra mycket mer, allt måste inte ske i statens regi, pådyvlas en uppifrån.

Så ”krist” blir kvar?

– Namnfrågan har diskuterats med jämna mellanrum, men det är inte aktuellt med något namnbyte. 

Varför inte ta steget fullt ut och bli Sveriges första värdekonservativa parti?

– Därför att vi är kristdemokrater. Vad är det att vara värdekonservativ? Många skulle nog förknippa det med att kvinnorna ska tillbaka till spisen.

Vid tidigare val har alliansväljare stödröstat på KD för att ni inte ska åka ur riksdagen. Det kan ni knappast förlita er på 2018 om ni ligger klart under 4-procentsspärren? 

– Situationen är tuff, jag tar den på allvar men är inte orolig. Jag tror på våra nya, viktiga frågor, som att ta krafttag mot nättrakasserierna som drabbar så många unga. 96 procent av anmälningarna om övergrepp och mobbning på sociala medier läggs ner. Vad förmedlar det till en 13-åring som sextrakasserats eller som fått läsa ”Du ska dö”? Vi vill ha en specialenhet inom polisen som utreder nättrakasserier, och totalt 2 000 fler poliser.

Var får KD alla pengar ifrån? Extra jobbskatteavdrag till föräldrar, barnomsorgspeng, sänkt pensionärsskatt, garanterat äldreboende efter 85, storsatsning på försvaret, fler poliser … 

– Vi säger nej till byggsubventioner, för att de kostar mycket och ger lite effekt. Regeringen vill stoppa vinster i de kvinnodominerade vård och omsorgsföretagen men plussar på vinstmarginalen för manligt dominerade branscher. Ett annat område är arbetsmarknadspolitiken. Miljarder satsas på insatser som 50 procent av de arbetslösa måste gå igenom, men bara två procent får jobb. Det lägger vi ner.

Vad gör du om KD åker ur riksdagen 2018? 

– Det finns inte på kartan, det är som att fråga vad som skulle hända om jorden blev platt. Vi kommer att göra ett bra val när det blir så dags. Men jag har aldrig tänkt vara partiledare i 31 år som Alf Svensson. Jag ser fram emot ett civilt jobb senare. Jag pluggade freds och konfliktkunskap på universitetet, jag skulle gärna arbeta inom biståndsområdet.

I somras sa du i en intervju att du inte såg Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti. Någon dag senare ändrade du dig och sa att det bara var SD:s partiprogram du avsåg. Men skadan var skedd, många ser dig som snudd på SD.

– Vi skulle aldrig sätta oss ner och förhandla med ett parti vars företrädare kan sitta på en fest och skratta åt skämt om döda judar. Men en ganska stor del av folket ger SD sitt stöd, och jag har inget förakt för deras väljare. Att kalla dem nazister som Löfven gjorde tror jag bara är kontraproduktivt.

KD har som andra partier tappat väljare till SD, och ibland är er politik snarlik.

– SD tycker också att familjen är viktig, men det gäller bara tills man kommer till flyktingfrågan – SD är ju emot familjeåterförening. KD står bakom den nya mer restriktiva migrationspolitiken, men vi är emot frysningen av familjeåterförening. Man kan inte separera föräldrar och barn, de som kommit måste ha rätt att få hit sina familjer.

Det är mest manliga flyktingar som kommit till Sverige. Borde inte andelen kvotflyktingar ökas så att vi kunde hjälpa fler kvinnor och barn?

– Det är tyvärr svårt med dagens asylsystem, fler kvotflyktingar skulle öka migrationen ytterligare. Fördelningen är sned, men den värderingsdebatten har ingen vågat ta. Vi har ju en värderingskris i Sverige. Kvinnor i vissa förorter får till exempel inte själva bestämma över sina liv, de utsätts för samma förtryck här som i sina hemländer. Det är oacceptabelt.

Alla politiker pratar om ”svenska”-värderingar. Vad är det?

[adSpace placement="auto"]

– Bland annat att vi har ett välfärdssamhälle där man arbetar och gör rätt för sig, och där män och kvinnor har samma rättigheter. Är man asylsökande i Sverige och begår sexuella övergrepp, anser vi att man ska utvisas. Sverige ska inte ge en fristad till dem som begår brott, det går ut över andra som behöver skydd. Men Löfven har sagt nej till utvisning.

Det har ju varit val i USA. Om du hade fått rösta, skulle du ha varit på ”pro-life” eller ”pro-choice”-sidan? Alltså motståndare till abort eller för kvinnors fria val?

– Jag hade inte röstat på Trump! Amerikaner skulle nog klassa mig som pro-choice. KD har stått bakom den svenska abortlagstiftningen i tjugo år, men det verkar inte sjunka in. Vi har fri abort till och med vecka 18, i USA är det 12 veckor enligt federal lag, som i Norge och Danmark. Men amerikanska delstater har också egna lagar; i vissa hittar man knappt en abortklinik och i andra är abort i princip möjligt under hela graviditeten. Är du i ”rätt” delstat är Sverige betydligt mer abortrestriktivt än USA. Det är det få svenskar som vet.

Foto: Anneli Hildonen
Foto: Anneli Hildonen Foto: Anneli Hildonen

Du är för fri abort men har en ”noll-vision”? 

– Abort är en tuff sak att gå igenom. Jag menar att man kan göra mer för att förebygga oönskade graviditeter. Sverige är ett utvecklat välfärdsland, men har ändå ett av de högsta aborttalen i världen. Man kan göra mer i informationsfrågan, och man kan öka det ekonomiska och sociala stödet till kvinnor som skulle välja att föda om de kände att de hade ett val.

Du deltog i Prideparaden i somras och är för homoäktenskap- och adoption. Men KD (och SD) sa nej till assisterad befruktning för ensamstående. Varför?

– Jag har stor förståelse och respekt för människors barnlängtan. Men i alla frågor som rör barn måste man utgå från barnets rättigheter och behov. Barnkonventionen säger bland annat att barn i så stor mån det är möjligt har rätt att få veta vem både mamman och pappan är. Vi anser att den nya lagen strider mot barnkonventionen och att vi behöver fler närvarande pappor, inte färre. 

Du instagrammar flitigt, delar med dig av ditt privatliv med snapshots och anekdoter – är inte det lite vågat av en toppolitiker? 

– Jag gör det för min mentala hälsas skull. Politikerrollen är en uniform man sätter på sig, men jag vill inte göra för stor skillnad mellan politikern och människan. Jag klarar inte att vara en Dr Jekyll och Mr Hyde.

Ebba Busch Thor om hur hon och maken Niklas träffades

Du är inte bara partiledare utan fotbollsfru också, hur träffade du Niklas?

– Vi sågs första gången genom bekanta, sedan flyttade Niklas till Norrköping för att gå på idrottsgymnasium. Nästa gång var i slutet av 2009, jag spanade in Niklas på ett kafé i Uppsala och gick fram på ren impuls och sa: ”Niklas Thor, det var länge sen!” Vi började prata och slutade inte förrän fiket stängde. Efter det blev det många promenader på stan, vi bodde i samma område. Vi pratar politik, absolut. Niklas har drivit företag och brukar påminna mig om varifrån mycket av skattepengarna kommer.

Du är 29 år, pressad på jobbet, ett litet barn hemma och gravid med nästa. Hur orkar du?

– Jag sover kanske inte så mycket, men jag mår rätt bra. Jag var i vecka 8 i Almedalen i somras, då visste inte ens mina medarbetare att jag var gravid. Min pappa var den som först sa: ”När tänker du berätta?” Han såg att jag var gravid på mitt sätt att stå. Mamma blev chockad, hon trodde att vi lagt frågan om ett syskon till Birger på is tills vidare.

Kommunalråd vid 23, partiledare vid 28 och tvåbarnsmamma vid 30. 

– Jag har ett starkt driv, men jag har aldrig satt några mål för vad jag ska uppnå i den ena eller andra åldern. Då hade jag begränsat mig själv. 

Din mage märks knappt, du är lika smal som vanligt. 

– När jag väntade Birger fick jag kommentaren: ”Du är ju snyggt gravid, en del kvinnor blir så groteska!” Av en man förstås. Jag svarade att jag fick tacka å det kvinnliga släktets vägnar – det är ju verkligen något vi själva styr över, om vi ska se groteska ut eller vara smärt gravida. Mannen blev tyst.

 

Ebba Busch Thor

Ålder: 29 (fyller 30 i februari).

Gör: Partiledare för Kristdemokraterna.

Familj: Niklas Busch Thor, fotbollsproffs i Sirius, och sonen Birger, 18 månader, väntar nästa barn i februari.

Bor: Villa utanför Uppsala och lägenhet i Stockholm.

 

Av Gisela Fridén

Foto: Anneli Hildonen