Att ha en prydlig och fräsch garderob är en av de mest tillfredsställande känslorna i världen. Men vägen till en städad och utrensad garderob är allt annat än just tillfredsställande. Att rensa ut gamla plagg som du älskar men aldrig använder är långt ifrån enkelt. För det är så lätt att bli nostalgisk. Men ärligt talat, hur många klädesplagg behöver en person egentligen?

Här är 9 tips som gör det lättare att strukturera din garderob (och som kommer ge dig ro i själen).

1. Lägg ut ALLA plagg från garderoben på golvet/sängen/soffan.

iStock_000041284284_Medium

iStock

Genom att göra detta får du en bra överblick över hur mycket kläder du egentligen har. Förmodligen är det alldeles för mycket. Det är en bra insikt som gör det lättare att börja rensa.

2. Gå igenom en klädkategori i taget.

Stack warm knitted sweaters in white and gray shades
iStock

Börja med att gå igenom en typ av klädesplagg, till exempel tjocktröjor. På så vis kan du jämföra plaggen med varandra och se om du har för många, eller sådana som liknar varandra och som du egentligen inte behöver.

Läs också: 12 stadier du går igenom när du rensar ut hemma

3. Fråga dig själv: ”Har jag använt det här det senaste året?”

iStock_000073536051_Medium
 iStock

En gammal, men ack så viktig regel att följa när man rensar ut garderoben. Har du inte använt ett plagg på ett år så är risken ganska stor att plagget kommer ligga längst ned i en byrå i ytterligare ett år.

4. Fråga dig själv: ”Kommer jag verkligen att använda den i framtiden?”

A young woman picking out a dress from her closet
iStock

När man svarar ”nej” på frågan om man använt ett plagg det senaste året är det lätt att tänka att det inte gör något, eftersom man planerar använda plagget i framtiden. Men så är sällan fallet. Våga vara ärlig när du ställer dig frågan ”Kommer jag att använda det här plagget i framtiden?” och är svaret ”kanske” så är det bara att göra sig av med det.

5. Prova alla kläder du känner dig osäker på.

iStock_000059678670_Medium
iStock

Sitter klädesplagget bra eller vill du slita av det så fort du provar det? Om svaret är det senare så är det bara att säga ”hej då!”

Läs också: Så påverkar rörelse kroppen

6. Gör tre högar: återvinn, sälj, skänk

Young woman is sorting out her laundry at home
iStock

Även om vissa klädesplagg inte längre fyller en funktion för dig så kommer de väl till hands på många andra ställen. Är ett plagg trasigt och slitet? Återvinn det! Nu för tiden har bland annat H&M klädinsamlingar som gör dina gamla trasor till nya kläder. Har du några riktiga guldkorn hemma som passar bättre någon annanstans? Sälj dem på loppis, Blocket eller Tradera. Resten kan du skänka till olika välgörenhetsorganisationer. Det är alltid uppskattat!

7. Gör EN till hög: skräddare

Old scissors and buttons on the wooden table

iStock

Ofta är våra favoritplagg också de mest slitna. Trasiga dragkedjor, förstörd passform och noppor. Om så är fallet men du ändå vill behålla plagget: stoppa inte in det i garderoben igen. Lägg istället dessa plagg i en låda och lämna den hos en skräddare.

8. Gör ÄNNU en hög: sentimentalt värde

Photo of widow packing things of husband into box
iStock

Vi har alla några plagg i garderoben som vi bara inte vill göra oss av med, då de helt enkelt betyder för mycket för oss. Det kan vara en gammal balklänning, din pappas skinnjacka från 60-talet eller en kofta din mormor stickat. Det är okej att behålla dessa plagg om de är viktiga. Men de behöver inte ta plats i garderoben. Lägg dessa plagg i en låda och ställ undan dem på vinden. Det kan vara en låda som är till för just saker du håller varmt om hjärtat, inte bara kläder.

Läs också: 9 av 10 lider av smärta i onödan – så här motverkar du smärtan

9. Tänk inte för mycket

iStock_000052321872_Medium

iStock

Plocka direkt ner kläder som du ska göra dig av med i en påse eller låda. Och titta inte i den igen! Om några dagar kommer du ha glömt att du ens hade dessa plagg i din ägo till att börja med.

Lycka till!

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra och följ amelia på Facebook!

Mest läst just nu

Bjuden på bröllop eller fest? Så här tyder du klädkoden

4 saker du gör fel när du handlar mat – så gör du istället

10 anledningar till att du ska dricka mer vatten – det är verkligen bra för dig