ANNONS

Innehåll från Adlibris

Så får du ditt barn att vilja läsa böcker på sin lediga tid

Från pekböcker till godnattsaga till en permanent plats i bokhyllan. Böckerna bortprioriteras i många svenska familjer trots att forskningen visar att läsningen nästan ger magiska effekter. Vi har samlat 7 tips som kan få barnen att hitta till böckernas värld.

Mobilen och surfplattan slukar allt mer av tiden barnen är hemma och böckerna har börjat samla damm i bokhyllan. Som förälder behöver du varken skämmas eller känna dig ensam. Studier och forskningsrapporter visar samma sak över hela Sverige: föräldrar läser allt mindre med sina barn – och barn blir allt sämre på att läsa. Hur får vi då barnet att vilja läsa? Här kommer 7 tips som kan hjälpa till:

Foto: Adlibris

 Höstlov = läslov! Just nu har Adlibris kampanjen läslov där du hittar ett stort urval böcker för barn mellan 6-9 år – bunkra upp med riktigt många bra böcker till årets bästa lov! Se alla böcker här.

Så får du ditt barn att vilja läsa mer – 7 tips:

1. Låt barnet själv välja bok.

Läsning blir lättare om det är roligt. Hjälp till att hitta en bok som berör och intresserar barnet. Just nu har Adlibris sänkt priset på utvalda böcker för barn 6-9 år – hitta en ny favoritbok här.

2. Skapa en bra läsmiljö hemma.

Lika självklart som att det finns en skön soffa och tv:n på rätt avstånd ska det finnas en bra lampa och lugn plats för läsning.

3. Sälj in läsningen!

"Fredagsmys" är ett begrepp som många förknippar med nypoppade popcorn och en bra film – skapa en liknande känsla kring läsning.

4. Mixa egen läsning och högläsning.

Studier visar att högläsning underlättar barnets egen läsning långt upp i mellanstadieåldern. Högläsning är särskilt viktigt för dem som har svårt med de krångliga bokstäverna.

5. Hitta en bok med rätt nivå.

För att en bok ska kännas intressant direkt ska det vara lätt att komma in i handlingen och få läsningen att flyta på. En bok på rätt nivå ska innehålla ungefär fem till tio procent okända ord i texten. Här finns böcker som passar barn 6-9 år (till extra bra priser!).

6. Dela läsningen.

Ställ frågor och prata om handlingen med barnet. Barn har en otrolig fantasi och ställer ibland frågor som kan vara utmanade och det ska uppmuntras. Be barnet resonera hur det ser på olika händelser i boken.

7. Muta eller inte muta?

Vissa barn har lättare att hitta till läsningen än andra. Hur man motiverar sitt barn är upp till varje familj. Om ditt barn absolut inte vill läsa, ställ dig frågan varför Ofta behövs lästräning för att det ska kännas mer roligt än jobbigt.

 

Det är inte så konstigt att barnen läser mindre och mindre. Konkurrensen om barnets uppmärksamhet är större än någonsin. En vanlig bok blinkar inte och kan inte bytas ut mot en annan genom att svepa med fingret åt ett håll. Men böcker och läsningen ger så mycket mer än bara underhållning. En sjuttonåring som har läst eller lyssnat regelbundet på texter har cirka 50 000 - 70 000 ord i sitt ordförråd medan den som inte har det endast har 15 000 - 17 000 ord.*

Passa på att skapa rutiner för läsandet under höstlovet. Det kommer barnen ha glädje av hela sitt liv!

TIPS! Hos Adlibris finns böcker för den som redan är en riktig bokslukare, men också för den som precis har upptäckt läsningen och behöver lite hjälp på traven. Här hittar du Adlibris tips på böcker för barn mellan 6 och 9 år.

*Källa: Spelar läsning någon roll? (Lundberg & Myrberg)

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Adlibris och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!