Bulgarien bjuder fortfarande in med låga priser och härliga stränder. Det nyblivna EU-landet förblir ett av svenskarnas populäraste sommarresmål.
Alternativen längs Svartahavskusten har aldrig varit fler. Men vart ska man åka?
Här följer en guide till de bulgariska charterorterna.

Fakta Svarta Havet

  • Svarta havet är ett bihav till Medelhavet.
  • Svarta havet är hälften så salt som Medelhavet.
  • Svarta havet är svalare än man kan tro, med en medeltemp på 21 grader under sommaren.
  • 2 212 meter är det största djupet.

B

ulgarien har en 40 mil lång kust längst Svarta havet.En kust som är bortskämd med långa sandstränder och som rymmer variation och ytterligheter. Giganterna Sunny Beach och Goldens Sands har kilometrar av hotell och partygator som aldrig sover. I lantliga idyller som nytillkomna Sinemorets är vågornas bränningar dagens händelse.

Vilket Bulgarien man söker beror givetvis på vem man är. De två huvudgrupperna är nöjeslystna yngre och fridsökande barnfamiljer. Dessa två gruppers behov är inte alltid möjliga att förena.
– Vi har skilda hotell för ungdomar och familjer på vissa orter. Något annat skulle inte gå, säger Maria Käll, destinationschef på Ving i Bulgarien.

Bada i Svarta havet, vars klara vatten har en behagligt låg salthalt

Vad man än söker kan man vara säker på en sak: Solbränd kommer man garanterat att bli.
När våra tv-meteorologer i juli bekymrat pekar på krockande lågtrycksryggar över Norden räcker det med att snegla ner åt höger på Europakartan. Över Svarta havet ligger nästan alltid stora och okomplicerade solar utplacerade.

De flesta Bulgarienresenärer åker direkt till stranden, stannar där en vecka och åker hem, vilket är synd. Det finns massor att upptäcka längs kusten. Bulgariens historia sträcker sig tillbaka till antiken och det finns många intressanta utflyktsmål.

Lägg därtill en vacker landsbygd med vinodlingar och grönska, och ett Europa från i går: Här åker man fortfarande häst och vagn på sina håll. Den nyfikne kan köpa en flygstol och göra sin egen rundresa till Bulgariens olika sidor.

I Bulgarien växer plånboken av sig själv och räcker längre än man trodde. Många undrar om Bulgariens eu-inträde nu kommer att innebära att priserna skjuter i höjden. Det är för tidigt att säga. Det mesta talar för att man åtminstone sommaren 2007 behåller nuvarande låga prisnivå. Det kanske bästa med Bulgarien finns i den särskilda generositet som inte bara hittas i prisläget, utan också i kulturen och i landet självt. Upptäck de många stränderna, varav några tillhör europas finaste. Bada i Svarta havet, vars klara vatten har en behagligt låg salthalt. Ät sallad och grönsaker, slående färska och fräscha. Pröva en stark kavarma, en kycklinggryta med kryddigt bett. Låt den lokale handlaren plocka fram sina favoritviner åt dig. Ströva i naturområden där du är så gott som ensam. Prata med bulgarerna – ger du lite av dig själv kommer de att överösa dig med värme och hjärtlighet. I Bulgarien kan man njuta av sommaren fullt ut och unna sig lite extra av livets goda. Och efter det ändå ha råd med en semester till om vädret i Sverige fortsätter att trilskas.

Shopping

Bulgariens prisnivå lockar definitivt till shopping. Vad de flesta framför allt köper är kläder. Billiga kopior av märkeskläder kan ofta hålla samma kvalitet som originalen. De allra bästa klippen gör man i de större städerna (Varna och Burgas) där butikerna har sommarrea till priser som känns overkligt låga och definitivt oeuropeiska. Annat som lockar till inköp är hantverk, framför allt keramik, virkade dukar, bulgariskt vin, hemlagad sylt och honung.

Mat och dryck

Shopska sallad.

På bulgariska turistorter kan man både gå på minor och bli skickad till himlen. Pizza och pasta smakar oftast som hemma, så varför inte pröva den inhemska maten? Bulgarisk mat är underskattad, varierad och i sin bästa stunder underbar. Ingen bör missa förrätten shopska salad med riven fetaost eller kavarma, läcker kryddstark kyckling eller biff tillredd i lergryta. En annan specialitet är pannkakor, som säljs överallt med många olika slags tillbehör. Du märker snart att bulgariskt vin är så mycket mer än vad som finns på Systemet hemma. Håll utkik efter vin från distrikten Boyar och Enira, som är särskilt fina.

Old Nesebar, en av flera bra restauranger med underbar sjöutsikt från Nessebars historiska gränder. Pröva »nyfångad fi sk«. Ivan Alexander 11, Nessebar Tel +359 (0)554 44532

National restaurant,  Bulgarisk och internationell mat serveras av trevlig personal i ett pittoreskt och varsamt renoverat 1800-talshus. Filip Kutev 6, Burgas

LÄS OCKSÅ: 10 bästa stränderna i Sverige, sommaren 2018

Nöjen

Bulgariska kustens nattliv är berömt, men i princip är det Golden Sands och Sunny Beach som verkligen motsvarar förväntningarna som partyställen. Särskilt den omtalade Party Street i Golden Sands är en livlig historia, med rader av diskotek och klubbar öppna natten igenom. Ställen som Muppet Bar och Bonkers tillhör de bästa.

Medelåldern är mellan 18 och 25 på de flesta ställen, men äldre personer känner sig inte i vägen. En trevlig variant av nattliv finns till exempel i Sozopol, där gamla stan har jazzklubbar och lugna chillout-barer, medan södra stranden har nattklubbar främst för bulgarer.

Att göra

I Bulgarien behöver man knappast vara sysslolös när man reser sig från solstolen. Vattensporter av alla slag, särskilt paragliding, waterski och bananbåt är närmast standard på de flesta orter. Bungy-jump, beachvolleyboll, minigolf, att fläta håret eller få sitt porträtt målat i olja är andra populära aktiviteter. På många håll finns fisketurer och havsseglatser med middag. Barnen har förstås också högtidsstunder här. Strandpromenaderna liknar ofta tivolin. Aktiviteter av helt annat slag erbjuds naturälskaren. Vandringar i naturreservat som Strandzha och Ropotamo kan vara ett perfekt komplement till sol och bad.

15 topp-tips Bulgarien

1. Sinemorets

Sinemorets.

 

2. Sozopol

Sozopol.

Här finns drösvis av charm. Mysiga Sozopol har anor från antiken, utmärkta stränder mitt i stan och en historisk bebyggelse liknande den i Nessebar, bara mycket mindre exploaterad. I kullerstensgränderna fi nner man bra och billiga bulgariska restauranger, kaféer, jazzklubbar och cocktailbarer. En given utflykt går till närliggande S:t Ivan, Bulgariens största ö, med ett kapell från 1300-talet.

3. Albena

Albena.

Den kanske mest välordnade av alla resmål längs den bulgariska kusten. Med en magnifik strand, stora ytor och lummiga grönområden har Albena en exklusivare framtoning än många andra orter. En utpräglad familjedestination i ett smakfullt planerat område. Dyrast prisläge

4. Balchik

Balchik.

En genuin småstad som kombinerar charmig bebyggelse med fi nt läge, staden klättrar på branta sluttningar ner mot havet. Visst är stränderna små, men superplayan i Albena ligger några minuter bort, och norr om stan kan man hitta alldeles egna badvikar. Man har också nära till fl era fi na utflyktsmål, som klipporna vid Kaliakra och Drottning Marias sommarpalats.

5. Golden sands

Golden Sands.

Den ena av de två riktigt stora bjässarna. Här finns en lååång strand, oräkneliga hotell, mycket att göra och ett intensivt nattliv på den omtalade partygatan. Det kanske bredaste resmålet i Bulgarien med ökänt nöjesliv för unga men också utmärkta möjligheter till avkoppling för till exempel barnfamiljer.

6. Varna

Bulgariens största kuststad är förvånande trivsam, har både stränder, bra restauranger och rolig shopping, liksom romerska ruiner, intressant domkyrka och ett berömt arkeologiskt museum. Nere vid stranden finns ett stort och livligt nöjesområde med många nattklubbar. Klart billigare än de renodlade badorterna.

7. Sunny beach

Del av den långa Sunny beach.

Störst i Bulgarien. Denna väldiga jätte till semesterort upptar hela bukten mellan Nessebar och Sveti Vlas. Sunny Beach är inte vackert, men ingen tycks bry sig nämnvärt. Här finns ett svårslagbart utbud av restauranger och barer, en jättestrand och ett nattliv som bara Golden Sands kan matcha. De bekväma fördelarna med att vara i en stad helt uppbyggd för turister är många. Hur mycket de uppväger Sunny Beachs påtagliga brist på charm är förstås en smaksak.

8. Nessebar

Nessebar.

Världsarvslistad historisk pärla på smal halvö, fullpackad med 1800-talshus och små näpna medeltidskyrkor. Många dagbesökare, på eftermiddagarna är trängseln stundtals stor i gränderna. Bor man här har man hela härligheten för sig själv fram till tolv. Nessebar har en hyfsad strand på fastlandet och Sunny Beach ligger bara några minuter bort.

9. Ozbor

Ozbor är ett litet kustsamhälle som ligger för sig självt nedanför gröna sluttningar. För barnfamiljer, äldre och alla andra som vill njuta av det lugna tempot, bada och ta promenader i de lantliga omgivningarna.

10. Sveti Konstantin

Sveti Konstantin är en mindre och lugnare ort alldeles söder om Golden Sands. Samma grönskande kust, men mer för paret och lite äldre resenärer. Närheten till Varna gör att det är enkelt att åka in och äta gott i stan.

11. Tsarevo

En pyttestad i bulgariska södern med två fina stränder. I Tsarevo finns tystnad och stillhet, småstadsliv där gubbar åker förbi i hästdragna vagnar och natursköna lantliga omgivningar. En stark kandidat för barnfamiljen som vill ta det lugnt.

12. Sveti Vlas

Dinevi marina at St Vlas resort

En liten by och badort inte långt från nöjesutbudet i Sunny Beach. Lågmälda Sveti Vlas bjuder på massor av lugn och ro. Kan möjligen genom sin litenhet kännas lite överbebyggd med sina många nya, charterinriktade hotell.

13. Elenite

Elenite består i stort sett av en elegant hotellanläggning i samma bukt som Sveti Vlas och Sunny Beach. Här kan man njuta av avskildheten som resortmiljön innebär. Få störande moment, fi n strand och höglänt skog runt omkring.

14. Burgas

Burgas är efter Varna den andra större staden längs Svartahavskusten. Det är framför allt en ankomstort för alla som ska vidare till badorterna. Varna är klart trevligare om man vill uppleva bulgariskt stadsliv. Dock billig shopping och mat, och de fi na fågelreservaten Burgas-sjöarna hittas alldeles intill stan.

15. Primorsko

Town of Primorsko aerial Boby Dimitrov

Primorsko är en avslappnad och trevlig småstad på en udde med långa barnvänliga stränder på bägge sidor, beledsagade av stora skogsområden. Primorsko är mycket populärt bland bulgarerna själva och den södra stranden kan bli ganska överbefolkad under augusti.

Av: Anders Pihl/Allt om Resor

Sugen på att resa någon annanstans än Bulgarien?


Res med amelia till Madeira!

Följ med på en peppande dans- och träningsresa med amelia och Cecilia Ehrling. Läs mer här!