Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Våldet i corona-tider "Mitt hem blev ett fängelse"

I spåren av coronipandemin ökar kvinnomisshandeln i hela världen. amelia träffade Charlotte, som levde med en kontrollerande och våldsam man i åratal innan hon till slut vågade lämna honom. ”Det är ett helvete som jag inte önskar någon”, säger hon.

Hela 14 procent av alla kvinnor har ­utsatts för våld eller hot om våld i en relation. Under coronakrisen har våldet ökat ytterligare.
Hela 14 procent av alla kvinnor har ­utsatts för våld eller hot om våld i en relation. Under coronakrisen har våldet ökat ytterligare. Foto: Shutterstock

Nu stod han där i köket igen och väsnades. Viftade med listan i högsta hugg. Listan med dagens sysslor, som han inte tyckte att hon utfört till punkt och pricka. Vad fan hade all tvätt inte hunnit torka för? Och kattlådan var ju inte tömd. Det var den, men katten hade varit där igen. Charlotte försökte förklara, men visste samtidigt att hennes ord var betydelselösa. Möjligen spädde de på den glödande ilskan än mer. Bättre vara tyst och lugnande. Straffet skulle ändå utdelas. Han kallade det försoningssex, vilket i en annan situation hade varit löjeväckande eftersom försoning ju kräver båda parters närvaro. Charlotte brukade ligga där och vara så icke-närvarande hon bara kunde, äcklad och rädd, men försökte stå ut tills det var över. 

– Jag vågade inget annat, kände mig tvingad. Det var först efteråt, när jag var på skyddat boende och polisen förhörde mig, som jag förstod att jag utsatts för våldtäkter. Även nu, flera år senare, har jag svårt för när män vill ge mig en kram. Min kropp reagerar instinktivt, till och med när gesten kommer från manliga kollegor som jag känner mig trygg med. 

När Charlotte träffade Tommy föll hon pladask. ”Han var öppen, glad och upp­vaktade mig med blommor och långa brev”.
När Charlotte träffade Tommy föll hon pladask. ”Han var öppen, glad och upp­vaktade mig med blommor och långa brev”. Foto: ANNIE ANDERBERG

Hela 14 procent av alla kvinnor har någon gång i vuxen ålder utsatts för våld eller hot om våld i sin relation. Makt och kontroll är våldsutövarens bästa vapen, ett sätt att styra sin partner. Och en stängd dörr hans bästa vän, för då finns inga vittnen till vad som händer. Så när coronapandemin svepte över världen och samhället uppmanade folk att stanna hemma var det många kvinnor som blev oroliga. Riksförbundet Unizon, som samlar över 130 kvinno- och tjejjourer, märkte direkt av ett ökat tryck till sina chattar och stödlinjer.

– De andningshål som tjejer och kvinnor hade, som att gå till skola, jobb och aktiviteter och kanske den enda chansen att ringa en kvinnojour, polisen eller sin vän, försvann nästan över en natt. Vi har jobbat oerhört hårt för att få politiker och samhället att förstå att kvinnor som lever med våld är ytterligare en riskgrupp, säger Olga Persson, ordförande för Unizon som samlar över 130 kvinno- och tjejjourer. 

Charlotte, som lyckades fly kontrollen och våldet för fem år sedan, kan förstå kvinnornas oro. Hon träffade sitt ex Tommy på nätet 2007. Hon var då nyskild från sina äldre barns pappa och sugen på att dejta. 

– Han var öppen, glad och charmade mig, skrev långa vackra meddelanden och skickade blommor. Eftersom min förra man var totalt oromantisk föll jag pladask när jag blev uppvaktad spontant. 

Tommy betalade också för dotterns ridlektioner, något Charlotte inte hade råd med. 

– Så även mina barn tyckte att Tommy var jättetrevlig, de sa att jag borde satsa på honom. 

Tommy skjutsade och hämtade ofta Charlotte. 

– I början tyckte jag att det var gulligt, jag tänkte att han månade om mig. Men senare insåg jag att där började kontrollen. Då fick jag inte åka buss till jobbet, för jag kunde ju vara otrogen på vägen. Och gick jag och handlade mat skulle jag meddela honom, så jag inte träffade andra män. 

Ja, allt ändrades när de sommaren 2008 köpte hus och flyttade ihop. 

– Vi hann aldrig träffa min släkt och mina vänner, för vi skulle alltid hem till hans. De få gånger vi var på middag hos mina kompisar var han såpass otrevlig att de drog sig för att ses igen. Sakta men säkert tappade jag kontakten med mitt nätverk.  

– Ofta börjar kontrollen med att mannen ser till att det uppstår en distans till familjen, sedan begränsar eller försvårar han umgänget med vänner och bekanta. Lyckas han så befinner hon sig i en bubbla där han har kontroll och kan förändra hennes verklighetsuppfattning, säger advokaten Evin Cetin, som är specialiserad på våld mot kvinnor.   

Charlotte var vikarie inom skolan, och arbetstiden skiftade. Tommy tyckte att hon inte kunde gå runt där hemma och ”vara värdelös”, så han skrev långa, dagliga listor med sysslor som hon skulle utföra; dammsuga, måla fönster, fixa tvätt ... 

– I början blev jag ledsen och sa ifrån. Då påpekade han att han drog in alla pengar, så det var inte mer än rimligt att jag jobbade hemma. Och när jag hotade med att lämna sa han att jag aldrig skulle klara mig nu när vi hade ett lån på 2,3 miljoner. Du kommer inte härifrån, du är fast. 

Han kunde tvärnita, kliva ur bilen och starta ett slagsmål med bilisten bakom

Andra gånger när hon vacklade kunde han visa sin vänlighet, som den gång han lade en ny klänning på sängen och en lapp om att de skulle gå på restaurang. Bara det att klänningen var två nummer för stor, så hon satte på sig en annan och gick och mötte sin man. 

– Han blev rasande, och vägrade gå på restaurang. Det blev nästan en bestraffning att klänningen inte passade. Vid sådana tillfällen blev jag ännu osäkrare på mig själv, och ännu duktigare på att anpassa mig och göra som han ville, för att slippa gap och skrik. Lyssnade jag inte på honom var ju straffet sex. 

Han kallade det som sagt försoningssex, men advokaten Evin Cetin är tydlig: 

– Sex som straff är utifrån min erfarenhet den grövsta formen av förnedring. I misshandelsrelationer är det ett sätt för mannen att visa kvinnan att du inte ens äger din egen kropp, han äger till och med din sexualitet. Smärtan från slag försvinner, men när man utsätter en kvinna för våldtäkt så tar det extremt djupt, säger Evin. 

Snart hade Tommy full kontroll på Charlottes pengar, vart hon gick och vilka hon pratade med. 

– Mitt självförtroende var i botten, jag kände mig så osäker och förvirrad, säger Charlotte. 

Tommy utövade sällan fysiskt våld mot Charlotte, han var våldsam på andra sätt. När de var ute och åkte kunde han tvärnita, kliva ur bilen och starta ett slagsmål med bilisten bakom. 

– Även det gjorde mig mindre motståndsvillig, säger Charlotte. 

Olga Persson förklarar att det är ett vanligt mönster. 

– Männen visar sin egen farlighet, där signalvärdet är att ”jag bestämmer, om någon inte gör som jag säger så brukar jag våld, och det kan jag göra mot dig också”. 

Det psykiska våldet kommer ofta smygande, det börjar med vardagliga situationer som gör att du har svårt att sätta fingret på varför du plötsligt känner dig mindre värd, eller varför allt du gör tycks vara fel. Men nedbrytningen är välbeprövad och effektiv. 

– En stor del av det psykiska våldet handlar om att göra dig osäker på dig själv, på dina beslut och känslor. Det har ett tydligt syfte: att kränka din självkänsla och integritet, säger Olga Persson. 

Han kontrollerade vad jag åt, och jag fick smyga iväg till grannen för hjälp

Charlotte menar att det på sätt och vis hade varit bättre om Tommy hade slagit henne. Då kanske hon hade förstått tidigare att hon faktiskt blev misshandlad. 

– Ett blåmärke är lättare att se själv, och lättare för samhället att definiera. Och hur svårt det än är att berätta för omvärlden att du blir slagen så kan det vara enklare än att erkänna att din partner kallar dig ful, äcklig och värdelös, för det är som om du blir smittad av orden, som om de är sanna, säger Olga Persson. 

Tommy ville att Charlotte skulle följa LCHF-dieten för att gå ner i vikt. Men när hon efter flera års försök till slut blev gravid konstaterade läkaren att barnet var för litet. Hon behövde äta mer, för att barnet som låg magen och grodde skulle må bra.  

– Tommy blev arg och menade att han minsann visste bättre än läkaren. Han kontrollerade vad jag åt, så jag fick smyga iväg till grannen och be om bullar när han inte var hemma.  

Under graviditeten kände Charlotte att hon inte orkade mer, hon ville skiljas – men när hon väl räckte över handlingarna blev Tommy förbannad. Han knuffade till henne så hårt att hon föll ner på mage. 

– Sedan bad han om ursäkt hundra gånger, och jag gick förstås på fjäskeriet igen. Så fort han märkte det lade han till att jag aldrig skulle klara mig utan honom. Det hela slutade med att jag rev skilsmässopapperen och tänkte att jag får finna mig i det här, det här är min lott i livet. 

När bebisen hade kommit, en flicka, ville Tommy ha sex långt innan underlivet hade läkt ihop och stygnen var borta. Charlotte kände sig förtvivlad och anförtrodde sig åt grannfrun. 

– Äntligen spräckte jag bubblan, plötsligt fanns det någon som visste lite om hur jag hade det. 

Kulmen nåddes när Tommy efter tre månader ville vara föräldraledig, utan att tidigare ha visat något större intresse för barnet. Charlotte skulle sitta inne på kontoret och plugga, och oavsett hur mycket barnet gallskrek fick hon inte komma ut, för han bestämde när hon hade rast. 

– Det bröt ner mig totalt. Jag kände mig fången. 

Det är lätt att undra varför en kvinna som lever i en så här jävlig situation inte lämnar. Olga Persson vill vända på saken. 

– Det enkla svaret är att kvinnor lämnar varje dag. De lämnar de här livsfarliga situationerna, trots att de är ensamma, utan pengar, självförtroende och nätverk. De går och bygger nya liv utan våld. Det är viktigt att komma ihåg, liksom att det finns gratis hjälp att få på vägen, exempelvis från kvinnojourer. Istället borde samhället lägga ansvaret på de här männen och fråga varför de inte går. Om han uttrycker att du är så ful och värdelös att han känner sig tvungen att slå, hota och kränka dig – varför stannar han? Det är helt orimligt att vilja vara tillsammans med någon som man inte kan behandla med kärlek.

Till slut fick Charlotte hjälp med att fly.
Till slut fick Charlotte hjälp med att fly. Foto: ANNIE ANDERBERG

LÄS OCKSÅ! Anja Lundqvist: Den psykiska misshandeln var värst

Och Charlotte gick till slut. Den 9 april 2015 kontaktade hon socialen och bad om hjälp. Där drog de ur henne hela historien. De hjälpte Charlotte att planera sin flykt. Hon skulle gå hem, hämta sina barn, säga till mannen att de skulle gå till pizzerian och köpa glass, och väl där ringa socialjouren. Socialen hämtade henne och körde henne till ett skyddat boende. Där träffade hon kvinnor som upplevt samma sak. 

– Det var läskigt att inse hur lika våra upplevelser var, flera gånger tänkte jag: ”Har du också varit gift med min man?”

Charlotte fick också hjälp med att fixa en egen lägenhet. Mannen åtalades för våldtäkt men friades i domstol. Evin Cetin bekräftar att det är svårt att få männen fällda. 

– Ett fall jag hade nyligen lades ner, medan ett annat gick ända upp i hovrätten. Skillnaden var att i det senare fallet hade kvinnan ljudinspelningar på mobilen, där man hörde hur mannen behandlade henne. Det fanns alltså stödbevisning, ord stod inte längre bara mot ord.

Evin Cetin säger att ofta är skammen så stor att kvinnan aldrig berättat om misshandeln för vare sig vänner, kollegor eller någon läkare. Då står man där senare utan vittnen och bevis. Hennes tips är därför att spela in situationer. 

– Det finns utrustning som ser ut som pennor och liknande, som kan spela in i flera timmar. Det är också bra att berätta för andra och föra dagbok, där du antecknar vad som sägs och händer, tipsar hon. 

Det är obegripligt att våldsamma män ändå anses vara bra föräldrar

Charlotte har inte lyckats få enskild vårdnad om flickan, vilket gör att hon måste fortsätta ha kontakt med Tommy. Det innebär en ypperlig möjlighet för honom att trakassera henne, en chans han inte missar. 

– Han har en ny flickvän, men säger ändå att det bara är tillfälligt. Han kommer att få mig tillbaka, menar han. Det är tufft, för jag försöker ju bygga upp min egen styrka igen. 

21

Med så många procent ökade anmälningarna om misshandel mot kvinnor av närstående i april 2020.
Källa: BRÅ

Olga Persson från Unizon är kritisk till att så många våldsamma män får fortsätta ha delad vårdnad om barnen. 

– Det är inget annat än ett samhälleligt haveri att våldsamma män ändå anses vara bra föräldrar. Det är också många gånger obegripligt för barn som har bevittnat våld, varför måste jag träffa pappa när mamma slipper? Men nu håller det på att införas en lagstiftning så att barn ses som ­målsägande i de här fallen, för barn som bevittnar våld är också utsatta. Och det finns inga andra brottsoffer i Sverige som tvingas fortsätta träffa sina förövare. 

Även i vårdnadstvister krävs bevis, påminner Evin Cetin. 

– Ingångsvärdet i Sverige är att det bästa för barnet är att ha tillgång till båda sina föräldrar. Det räcker därför inte med att en kvinna uttrycker rädsla, hon måste ha dokumentation på att barnet utsätts. Så hotar han dig via sms eller telefon, spela in och spara. 

Under tiden drömmer Charlotte om lugn och ro. Hon har utbildat sig till servitris, och trivs med jobbet och kollegorna. 

– Jag har varit öppen med vad som hänt mig. Ibland reagerar jag starkt på små händelser, och då vill jag att de ska förstå. Som den gången en man klappade mig i rumpan vid ett julbord, han var på lyset och det var ingen stor grej, men jag blev som paralyserad. Då var min chef förstående.  

Och visst kan hon tänka sig att ha en relation någon gång i framtiden igen.  

– Konstigt nog har jag inte gett upp hoppet om att hitta kärleken. Kysser jag tillräckligt många grodor borde det väl dyka upp en prins till mig också, säger Charlotte. l

OBS! Namnen Charlotta och Tommy är fingerade, framför allt för att kvinnan ska kunna berätta så detaljerat som möjligt. Mannen är ej dömd för de brott som skildras i artikeln.

LÄS OCKSÅ: Dominika Peczynski om misshandeln: ”Ett under att jag inte strök med” 

Vanliga tecken på våld

Här är några varningstecken på att din vän kan vara i en våldsrelation.

Hon hör av sig alltmer sällan och har mindre tid för att umgås eller prata i telefon.

Hon anpassar sin vardag utifrån sin partners ­behov.

Partnern ringer och sms:ar ofta och vill veta var hon är och med vem.

Partnern skjutsar henne ständigt till och från jobb och aktiviteter.

Du upplever det som att hon blir korsförhörd när hon gjort något på egen hand.

Hon ställer in aktiviteter i sista stund.

Du misstänker att hon inte får ta egna ekonomiska beslut eller klä sig som hon vill.

Paret bråkar mycket ­offentligt och hon ursäktar honom i efterhand.

Prylar och inredning hemma visar tecken på våld.

Hon verkar inte vilja vara ensam hemma med sin partner, till exempel alltid stannar kvar länge på jobbet.

Hon svarar undvikande på frågor om semester och helger.

Källa: Unizon.se

Här finns hjälp

Är du eller en vän utsatt för psykisk eller fysisk misshandel? Det finns hjälp att få.
Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50.

Unizon, samlar kvinno- och tjejjourer, Unizon.se. 

Roks, samlar kvinno- och tjejjourer, Roks.se. 

LÄS OCKSÅ: Så bryter du upp från en relation med misshandel – checklista