Rebecka Åhlund: Gud, vad mycket som skaver i det här landet!

Rebecka Åhlund är krönikör på amelia och här kan du följa henne påtwitter.

"Gud, vad det är mycket som skaver i det här jävla landet! Men det får man väl inte säga, brukar vi skoja, men jag måste säga det nu ändå. Vi kan inte ha det såhär.

Det kan inte vara så att någons behov av att kalla ett bakverk något rasistiskt som den fick lära sig när den var barn, är viktigare än att undvika att kränka andra människor. Det är inte rätt. Det kan inte vara så att en gravid kvinna blir överfallen och får sitt huvud dunkat i en motorhuv för att hon bär hijab.

Vi kan inte ha det så att människor som heter något annat än Svensson-Larsson i efternamn sorteras bort inför anställningsintervjuer. Vi kan inte ha det så att gaypersoner utvisas från ”toleranta” Sverige rakt mot en hyfsat säker död. Det är inte rätt. Vi kan inte låta islamofober, rasister eller antisemiter bestämma vad som är utgångspunkten när vi ska diskutera viktiga saker.

Det kan inte vara så att ensamkommande flyktingbarn ska åldersbestämmas som någon sorts djur, på grumliga grunder med tokiga tekniker. Nej, inte ens om de har mustasch. Det kan inte vara så att de, som kanske riskerat att skickas ut i krig och som saknar sin familj varje dag, men kanske ännu värre på natten, ska misstänkliggöras av folk som aldrig behövt vara borta från sin familj ens ett dygn.

Vi kan inte ha ett fascistparti i riksdagen. Vi kan inte ha det så att vi vill förbjuda hemlösa att tigga lite av vårt överflöd bara för att vi blir på lite dåligt humör av att se fattigdom. Vi kan inte ha det så att det är farligt att vara mörkhårig på vissa platser.

Det kan inte vara så att vi haft det så bra i Sverige för länge för att förstå vad det är värt. Och det kan inte vara så att vi inte har vett att dela med oss. Med risk för att låta som Michael Jackson: även den som sitter insvept i en nopprig filt utanför Ica med en tom pappersmugg framför sig på trottoaren, är en människa.

Du ska inte, och jag ska inte, inbilla oss att det inte lika gärna kunde varit du eller jag som satt där. Det finns inget vi och dom. Det finns bara den för mig lyckliga slumpen att jag råkade födas här och inte i en fattig familj i Rumänien. Som människor kan vi inte ha det så att vissa av oss ska sorteras ut som icke önskvärda eller mindre värda. För om vi har det så, kan det vara din tur nästa gång."

________________________

Namn: Rebecka Åhlund 

Ålder: 37. 

Familj: Gift med Johannes, barnen Betty, 6, och Bodil, 4. 

Bor: Stockholm.

 Gör: Frilansjournalist, kritiker.

Krönikan är från amelia, 21, ute i butik 24 september.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!