Shirley Clamp är aktuell med sin egna scenshow.
Shirley Clamp är aktuell med sin egna scenshow. Foto: TT

Shirley Clamp: ”Jag skrattade åt min läkare när han sa att jag var deprimerad”

Shirley Clamp, 46, är aktuell med sin alldeles egna scenshow – med en salig blandning av egna låtar och inblick bakom i kvinnan bakom artisten.

Shirley Clamp, 46, har stått på scenen i närmare 20 år ”om man avrundar uppåt”, något hon såklart vill fira – med sin alldeles egna scenshow.

Och visst kommer det att bli show à la Shirley, både med egna låtar och tolkningar av andra artister. Men främst kommer publiken att få en ärlig inblick i kvinnan bakom artisten. För bakom leendet, skrattet och showartisten har det länge funnits en kvinna med dålig självkänsla, som på bekostnad av sig själv alltid varit redo att säga ”ja” eller göra saker för andra för att bli sedd, älskad och accepterad.

– Det är tunga saker jag pratar om, och det är extremt utlämnande.Samtidigt har jag inte problem med att blotta mig på en scen idag, jag har mognat in i det, säger Shirley.

– Jag förstår nu varför jag har gjort vissa val, varför jag har handskats med vissa sammanhang på ett visst sätt, och det har berott på att jag stundvis känt mig vilsen och saknat en självkänsla som jag fått jobba fram de senaste åren.

I många år var Shirley en ”jag fixar allt”-kvinna som alltid jagade andras bekräftelse.

LÄS OCKSÅ: Mirijam, 39: ”Jag kollapsade av sömnbristen”

– Jag stannade alltid kvar sist på festen, för att jag var rädd att alla skulle uppfatta mig som tråkig annars. Och för mig har jakten på den här ”godkänt”-stämpeln lett till depressioner. Min senaste var inte rolig, men inte ens när jag satt hos min terapeut tyckte jag att jag var värd tiden där. Jag har hela tiden förminskat mina problem, säger Shirley.

Man kan aldrig förminska någons version eller vara deprimerad, låg, eller vara i sorg

– Jag skrattade åt min läkare när han sa att jag var deprimerad. Jag tänkte: ”Har de fått fel personnummer? Jag är ju Shirley Clamp, jag skrattar och leker lekar i tv!”

– Det var också en sorg att inse att jag inte ens släpper in en terapeut. Det är också viktigt att lyfta fram, att varje individ är värd lika mycket, man kan aldrig förminska någons version eller vara deprimerad, låg, eller vara i sorg, säger Shirley.

Shirley har börjat våga säga nej. Foto: Karin Törnbom/TT / Karin Törnblom

Terapeuten tog däremot Shirley på allvar – och lyckades hitta nyckeln in för att hjälpa henne att bygga upp självkänslan igen.

Den svåraste övningen? Att säga nej.

– Jag har verkligen övat på det. Det var först när jag var 44 som jag började säga att: ”Jag är nöjd nu, ska inte ha mer vin, ska träna imorgon”, för att jag prioriterat mig själv, mina känslor och min hälsa, säger hon.

Men det är också i det svartaste som man kan finna humorn, något som Shirley tillsammans med komikern och skådespelaren William Spetz nu vill få fram i showen som kommer att innehålla allt från Shirleys låtskatt till ärliga berättelser från livet om hennes självtvivel, men allt framfört med kärlek, värme och glimten i ögat.

– Att kunna skratta åt bekymren är viktigt, och att få lite distans till helvetet kan vara rätt skönt. Humorn är som bäst när det bottnar i någonting jobbigt och allvarligt.

Det har faktiskt gått jättebra att säga nej. Ingen har blivit arg på mig

Och förutom att bjuda på en glittrande scenshow hoppas hon också inspirera andra ”duktiga” kvinnor att kanske ta steget till att våga släppa kraven - och lyssna inåt. Bli sin egen bästa vän.

– Om jag, som offentlig person och som en kvinna i min ålder, kan hjälpa någon att ta steget att be om hjälp är det fantastiskt. Och det har faktiskt gått jättebra att säga nej. Ingen har blivit arg på mig, säger Shirley och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Kristin Kaspersen: ”Jag längtar efter att träffa någon”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!