Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Merly Åsbogård, 35: Jag överlevde 16 år som prostituerad

Merly Åsbogård är statsvetare, tvåbarnsmamma och prostitutionsöverlevare. När hon var 14 tvingade en äldre tjejkompis henne att sälja sin kropp. Hon blev Merlys första hallick. ”Jag fick en telefon, och hon ringde dygnets alla timmar med nya kunder. Det hände även på skoltid – någon kunde stå och vänta på mig på skolans parkering”, berättar Merly.

"Jag låg på flak, i baksäten eller i skogen de första gångerna. Jag fick lära mig att mina skrik inte betydde nånting och att mina händer var i vägen." 
Det tog 16 år innan hon äntligen lyckades ta sig ur prostitutionen och idag drivs hon av en passion för att hjälpa utsatta kvinnor.
"Jag låg på flak, i baksäten eller i skogen de första gångerna. Jag fick lära mig att mina skrik inte betydde nånting och att mina händer var i vägen." Det tog 16 år innan hon äntligen lyckades ta sig ur prostitutionen och idag drivs hon av en passion för att hjälpa utsatta kvinnor. Foto: Mathias Pernheim / Pressbild

I 16 år levde Merly Åsbogård i prostitution. Den utpressning som ledde till att hon började prostituera sig kom efter att Merly något år tidigare utsatts för sexuella trakasserier i skolan i Borås sedan hon gått med på att ha sex med en äldre kille. 

– Jag vände mig till en fritidsledare och en kurator, men ingen kallade in mina mobbare eller tog tag i de här killarna. Istället vände de det mot mig och frågade vad jag hade gjort. Hade jag haft sex med honom? Då borde jag förstå att det kunde bli så här.

När Merlys äldre tjejkompis hotade att sprida fler, ännu värre rykten, fick Merly panik. Kompisen menade att Merly var skyldig henne pengar, och om hon inte gick med på att sälja sig för att betala tillbaka skulle hon berätta för Merlys föräldrar att hon druckit sprit och träffat killar.

– När hon blev allt mer aggressiv hade jag med mig att jag redan försökt nå vuxenvärlden, men då utmålats som den som fick skylla sig själv. I mitt huvud vändes det till att jag inte var värd något. Min röst och min vilja var inte värda något. 

Merly Åsbogård

Ålder: 35.

Familj: Döttrarna Corinne, 11, och Beatrice, 3.

Bor: I Borås.

Gör: Är statsvetare, föreläser i Sverige och utomlands, samt jobbar för att hjälpa utsatta kvinnor och påverka myndigheter och politiker att flytta stigmat kring prostitution från förövarna till offren. Merly driver instagramkontot @viskansviol samt en sluten facebook-grupp för utsatta kvinnor. Hon medverkade 2019 i föreställningen Föddhora med Lo Kauppi och Martina Montelius

Så Merly gick med på att vid ett tillfälle sälja sig för att få fram pengarna.

– Jag tog en chans för att komma ur den situation jag hamnat i, men den höll inte.

Istället hamnade Merly i en spiral av upprepade våldtäkter, som bröt ner hennes självkänsla. Hon visste aldrig vem hon skulle träffa när telefonen ringde. Det hela fortsatte under en termin tills Merly slutade svara när kvinnan ringde. 

– Jag orkade inte mer och var beredd på att ta mitt liv. När jag ser tillbaka inser jag att ja, hon hotade att ställa till det för mig i skolan, men skolan tar slut. Men då var jag redan trakasserad dagligen. Vetskapen att det kunde bli värre – alltså, du kan inte ens andas vid tanken på det. 

Hade något kunnat stoppa det som sedan hände?

– Ja, om någon hade lyssnat de första gångerna jag bad om hjälp, om jag inte hade blivit kränkt när jag sökte kontakt. Det hade gjort skillnad för mig. 

Som 15-åring ringde Merly till olika jourer för att få hjälp och fick till slut kontakt med en man hon kände förtroende för. Han lyssnade och försökte hjälpa henne. De hördes allt oftare. Han fick Merlys nummer och hon fick för sig att de var ihop. 

När han bjöd upp henne till Stockholm tog hon bussen från Borås. Men den romantiska helg hon hoppats på slutade med att mannen, som var i 25-årsåldern, våldtog henne, låste in henne i sin lägenhet och sålde henne till sexköpare han bokat in i förväg.

– Visst hade jag kunnat skrika så att grannarna hörde, men skammen stoppade mig. Känslan att jag hade misslyckats. Den som fanns med sedan tidigare och nu blev bekräftad. Allt var mitt fel. Att då skrika på hjälp, när man inte tror att man ska få den... man gör inte det. 

Efter det som hände i Stockholm kontaktade hon Borås ungdomsmottagning och berättade om våldtäkten. Men det skulle dröja ett år och två hallickar till innan Merly bröt ihop inför en vän som fick henne att kontakta socialtjänsten. Mannen i Stockholm ställdes inför rätta och fick fängelse. 

Även de två hallickarna i Borås ställdes inför rätta, men fick milda straff. Merly placerades på ett boende som BUP hade.

– Jag blev kraftigt medicinerad och fick ingen traumabehandling. Jag ombads även att inte berätta om det jag varit med om, för då skulle jag inte få något jobb eller någon partner. Och jag blev tillsagd att inte ligga runt. De såg mig som promiskuös. 

De befäste skammen?

– Ja, och utan behandling när du varit med om det som hände mig kommer du ingenvart. I efterhand har jag hört att Mikamottagningen, eller Prostitutionsmottagningen som den hette då, som jobbar med barn i utsatthet, hade kontaktat BUF (Barn- och ungdomsförvaltningen, reds anm.) och bett dem hälsa mig att de fanns och kunde hjälpa mig. Men det fick jag inte veta förrän långt senare när jag själv sökte hjälp.

Något år senare var Merly tillbaka i prostitutionen, men en ny hallick. 

Varför slutade du inte?

– För att gå ut i ett samhälle som tyckte att jag var piss och skit och ingenting, menar du? När jag kunde få acceptans och få höra att jag var fin, och att jag dög som jag var, av mina torskar och hallickar. Får man aldrig höra det annars blir det vad du uppfattar som kärlek till slut. Det är sjukt, men så är det.

– Samtidigt blir du invand i tron att det är det enda du kan. Att ”en sådan som jag” inte är värd någonting och inte ens skulle klara de minst kvalificerade jobben, vilket bekräftades av kunder och hallickar. Och utan prostitutionen hade jag ingen inkomst.

När hon var 19 år lämnades hon av en hallick på en bordell i Köpenhamn. Vid sidan om det hade hon en våldsam pojkvän som lånade ut henne till sina vänner. Strax över 20 hade hon gjort sig fri från pojkvän, bordell och hallick men var nedbruten. 

För att finansiera drogmissbruket hon flytt in i såg hon ingen annan utväg än att fortsätta på egen hand. 

Utifrån kan det se ut som att man har ett val att dra eller vara kvar. Hade du det, eller kände du dig tvingad att ta emot kunder? 

– Horor föds inte som horor, de skapas och stöps, ofta i våld. Prostitution är en nedbrytningsprocess som många gånger har sitt startdatum långt före första kunden. Ett systematiskt nedbrytande av självkänsla och egenvärde, säger Merly. 

– Har du en hallick finns risken att du utsätts för våld om du försöker lämna, fysiskt och psykiskt. För att lämna prostitutionen måste det finnas en trygghet att lämna och en tro på att det går att bygga upp sitt liv igen. 

För Merly kom vändningen när dottern Corinne föddes 2009. Det fick henne att lämna drogerna. Dottern blev hennes fasta punkt. Merly kom på att om hon började plugga skulle hon få studiebidrag, vilket skulle hjälpa ekonomiskt. Så hon läste upp sina betyg, sökte statsvetarlinjen och kom in.  

– Jag vet inte hur jag klarade det, men att studera blev ett sätt att bygga upp mig själv.  

För att försörja Corinne svalde hon skammen att vara prostituerad och mamma och tog emot utvalda kunder. Det som fick henne att sluta helt var en våldtäkt 2015, som fick allt hon upplevt att tränga upp till ytan. 

– Där stod jag med en C-uppsats, ett barn och ett liv som fullkomligt rasade. Jag bara grät och kände att det inte gick längre. 

Mitt i allt insåg hon att faktiskt överlevt. Hon hade kvar sina armar, sina ben och själva livet. Merly fick kraft att våga ta smällarna och möta det hon varit så rädd för. 

Skammen. Bit för bit, steg för steg. Helt på egen hand. 

Idag är det fem år sedan hon tog examen som statsvetare och bröt med sitt gamla liv. Hon har även fått en dotter till, Beatrice, som är tre år.

Varför väljer du att dela din historia?

– Jag vill att den ska få göra skillnad. Jag har haft samtal med BUP om hur man bäst hanterar stigmat runt prostitution, vad man säger och inte säger. Jag har pratat med politiker i Borås för att få dem att aktivt jobba mot prostitution. Jag jobbar för att kuratorer, personal inom socialtjänsten och vården ska få en grundläggande utbildning i hur de ska agera, säger Merly. 

– Och efter hårt arbete har de klubbat igenom att det ska öppnas en mottagning i Borås där kvinnor kan få hjälp. Jag fick ett samtal när det var klart från en person som sa: ”Merly, det är tack vare ditt arbete.” Det känns fantastiskt. Nu kommer de som söker hjälp att bli hörda och få traumabehandling. 

Vad kan samhället göra för utsatta kvinnor? 

– Se dem. De kvinnorna syns inte idag. Man tycker snarare synd om männen. Fram till väldigt nyligen har de som befinner sig i prostitution jämställts med förövarna. Så när jag läste att handlare och andra gått ut och sagt att Paolo Robertos produkter inte får säljas hos dem efter att han tagits för sexköp, blev jag rörd. Det har hänt något. Fler börjar reagera och säga ifrån.

Hur ser du på dig själv idag?

– Idag ser jag min kropp som kapabel men trasig, även om det är svårt att få folk att förstå varför den är trasig. Mitt inre stärks av det arbete jag gör, speciellt när jag möter andra överlevare, och ser hur vi krokar arm, stärker och bygger varandra i Sverige och mellan olika länder.

"Jag hade precis fyllt eller skulle fylla 14 när jag hade min första kund. Jag minns inte min fjortonde födelsedag. Det jag minns är känslan av att leva i evig skräck för både min hallick och torskarna", skriver Merly på instagram och visar en bild från den tiden. Sexköpare finns i alla miljöer och samhällsklasser. "De har varit lärare, asfaltsläggare, poliser, advokater, sjuksköterskor, brandmän, B-kändisar, arbetslösa, läkare, elitidrottare, säljare, ja alla yrken du kan tänka dig", skriver Merly om de kunder hon mött genom åren.
"Jag hade precis fyllt eller skulle fylla 14 när jag hade min första kund. Jag minns inte min fjortonde födelsedag. Det jag minns är känslan av att leva i evig skräck för både min hallick och torskarna", skriver Merly på instagram och visar en bild från den tiden. Sexköpare finns i alla miljöer och samhällsklasser. "De har varit lärare, asfaltsläggare, poliser, advokater, sjuksköterskor, brandmän, B-kändisar, arbetslösa, läkare, elitidrottare, säljare, ja alla yrken du kan tänka dig", skriver Merly om de kunder hon mött genom åren. Foto: Privat

Behöver du eller någon i din närhet hjälp?

Talita: Talita.se (se intervjun nedan).

Mikamottagningen Göteborg: Här kan den få stöd och hjälp som haft sex mot betalning, som utsatts för människohandel eller som skadar sig med sex. 

Brottsofferjouren: Erbjuder stöd och hjälp till brottsoffer samt skyddat boende eller ekonomiskt stöd. Här kan den drabbade även få stöd vid en rättsprocess.

Kvinnofridslinjen: Hit kan kvinnor ringa som utsatts för övergrepp, hot eller våld.

Noomi i Malmö: Stödverksamhet för personer som utnyttjats inom prostitution och människohandel. Stödboende och rehabilitering. 

Josephine Appelqvist på Talita: Vi erbjuder akut stöd

Den ideella organisationen Talita hjälper kvinnor ut ur prostitution och människohandel. Till dem förs många av kvinnorna efter polisens tillslag mot exempelvis bordeller. 

Josephine Appelqvist.
Josephine Appelqvist. Foto: JOSEFINE FRENDIN

Vilken hjälp får de hos er?

– Alltifrån akut stöd och tak över huvudet till mat, kläder och hygienartiklar. Många utländska kvinnor vill hem och då försöker vi hjälpa dem. Andra blir kvar i vårt rehabiliteringsprogram med traumabehandling där målet är att de ska lämna prostitutionen, säger Josephine Appelqvist, medgrundare till Talita.

De allra flesta har i tidig ålder utsatts för sexuella övergrepp, trauman som inte behandlats. Att prostituera sig blir ett sätt att återupprepa övergreppet i tron att det ska läka det som skadats, menar Josephine Appelqvist.

– Att ta betalt blir ett sätt att ta makten över sitt liv och visa att man har ett värde, och inte bara blir utnyttjad. Men istället för att helas blir de offer om och om igen. 

Vilka är det ni möter?

– En majoritet av kvinnorna har lurats, lockats eller tvingats hit från andra länder som Rumänien, Ukraina och Nigeria på grund av fattigdom. Många har ett yttre tvång, en hallick eller människohandlare, eller ett inre tvång och använder prostitution som självskadebeteende, vilket ofta gäller de svenska kvinnorna. 

Efter den senaste tidens skriverier har många fått upp ögonen för Talitas arbete. 

– Telefonen ringer hela tiden, vi har fått massor av nya följare på sociala medier och det dundrar in pengar via Swish, säger Josephine Appelqvist, som nu hoppas på ökat stöd för de utsatta kvinnorna.

För att få stopp på människohandeln vill Talita se följande förändringar:

• Förbjud produktionen av våldspornografi. Idag går miljarder rakt ner i svenska företagares fickor.
• Skärp straffen för köp av sexuella tjänster, särskilt vid utnyttjande av barn under 18 år.
• Ge polisen mer resurser att arbeta mot människohandel.

Talita är en ideell organisation som sedan 20 år tillbaka hjälper kvinnor ut ur prostitution och människohandel med rehabiliteringsprogram och stöd. Talita har skyddade boenden med rehabilitering i Sverige, Rumänien, Kenya och Mongoliet. De bedriver även uppsökande verksamhet och motarbetar pornografi. Läs mer här: Talita.se.

Hur ser en sexköpare ut?

Enligt den senaste sexvaneundersökningen uppger 9 procent av svenska män att de köpt sex. 

Den typiske förövaren:

• Är en man. Status, yrke, ålder och bakgrund varierar.

• Konsumerar stora mängder pornografi, ibland även när han begår sina handlingar. 

• Har en skev kvinnosyn och gör skillnad mellan hur han behandlar sin fru, och hur han behandlar en kvinna i prostitution. 

Källor: Talita, Folkhälsomyndigheten. 

Det säger lagen

Sexköpslagen – unik i världen

1999 kom sexköpslagen som säger att den som köper sex ska straffas, men inte den som säljer. En unik lag, den första i världen att utformas på det sättet. Många länder har följt Sveriges väg och fler är på väg. 

 

Fängelse för återfallsköpare

Sexköp ger oftast 50 dagsböter, som beräknas utifrån brottets allvarlighet och hur mycket personen har i inkomst. Erkänner man på plats slipper man rättegång. 2011 skärpte regeringen maxstraffet för personer som köpt sexuella tjänster från sex månader till ett år. Detta för att komma åt återfallsköpare och andra som utnyttjar utsatta personer via trafficking. 

 

Samtyckeslagen

2018 klubbades en sexualbrottslag igenom som bygger på frivillighet. Syftet är bland annat att tydliggöra varje människas ovillkorliga rätt att själv bestämma över sitt sexuella umgänge. Ett särskilt oaktsamhetsansvar infördes för allvarliga sexualbrott. En gärningsman kan exempelvis dömas för våldtäkt även utan att ha använt våld eller hot. 

LÄS OCKSÅ:
Hon har befriat tusentals tvångsprostituerade flickor från våldtäkter och tortyr
En av Bangladesh största bordeller – här lever 700 kvinnor och barn