Leila Lindholm har förlorat vänner i pandemin: ”Att baka är en tröst”

Bakprofilen Leila Lindholm har under våren blivit personligt drabbad av pandemin. ”Vänner har varit svårt sjuka och gått bort, våren har varit mörk”, berättar Leila. Trösten har hon hittat ute i trädgården bland sina odlingslådor och bland bakplåtarna i köket.

Leila Lindholm hittar lugnet hemma i Mariefred: ”Våren har varit tuff, men det har gett mig tid att reflektera.”
Leila Lindholm hittar lugnet hemma i Mariefred: ”Våren har varit tuff, men det har gett mig tid att reflektera.” Foto: Cornelia Nordström

Att komma hem till bakprofilen Leila Lindholm är som att kliva in i ett inredningsreportage. Innanför de vitmålade trägrindarna tornar en ljusblå villa upp sig med en arkitektur som bjuder på många vinklar och vrår. Här i Mariefred har Leila skapat sig ett eget paradis, nära hamnen och bara ett stenkast från den pittoreska lilla stadskärnan. Ett sommarparadis under juni, juli och augusti med småbåtarna som guppar i hamnen.

Innanför dörren trängs inredning i form av minnen från resor och livet, och så här i coronatider minner de lite extra om en tid då gränserna var öppna. Att resa är för Leila en passion, och Italien ligger lite extra varmt om hjärtat.

Leila Lindholm

Ålder: 44. 

Familj: Livspartnern Mårten och barnen Walter, 10, och Olivia, 7. 

Bor: I en 1920-talsvilla i Mariefred. 

Gör: Är entreprenör, kokboksförfattare, tv-personlighet.

Förra sommaren tillbringade hela familjen ledig tid tillsammans på Sardinien. Drömmiga dagar med mat, glass och storslagna vyer. I år blir det hemester, som för de flesta av oss. Men det är inget som Leila grämer sig över, snarare tvärtom. Om somrarna vill hon njuta av Sverige och sin alldeles egen oas i Mariefred.

– Sverige är så fantastiskt på sommaren. Anledningen till att vi var i Italien förra året var att vi hade jobbat så mycket och behövde komma hemifrån, verkligen få uppleva att man är ledig, säger Leila. 

För Leila är hemmet hennes borg. Det råder inget tvivel om att hon har lagt mycket energi på att renovera och inreda. Visst har det tagit tid, närmare tio år, men ett hem måste få växa fram, menar Leila. Och att trivas hemma är nog så viktigt när bostaden också är ens arbetsplats.

Leila, som varit egenföretagare i närmare 20 år, tillbringar nämligen mycket tid med att jobba hemifrån – och företaget driver hon tillsammans med sin livskamrat Mårten.

– Det är ganska knäppt faktiskt, jag har vant mig vid att jobbet på något vis är en livsstil mer än ett jobb, säger Leila.

Hur funkar det då att driva ett företag tillsammans med mannen hon också lever med? Jo, att jobba tillsammans med Mårten underlättar, menar Leila. Inte minst vad gäller familjelogistiken. Men visst skaver livet också ibland, något som kanske inte alltid framkommer i mediebilden av Leila.

– Jag älskar att inspirera andra, både i stort och smått, men jag är också bara människa. I alla intervjuer verkar jag så perfekt. ”Här lever jag i mitt perfekta liv, med perfekt man och barn.” Det är verkligen inte så det är. Det är ofta jag inte känner igen bilden av mig själv, och jag vill inte bidra till att skapa en press hos andra kvinnor, säger Leila och fortsätter: 

– Jag är som folk är mest, det handlar mycket om att planera för att allt ska gå ihop, säger hon. 

Med åren har Leila blivit bättre på att lyssna på kroppens signaler och pausa när hon behöver.
Med åren har Leila blivit bättre på att lyssna på kroppens signaler och pausa när hon behöver. Foto: Cornelia Nordström

I det generösa köket, ritat av Leila själv, finns det mycket att titta på; alltifrån vackert restaurangsilver från Marrakech till brittiska smörbyttor och salt- och pepparkar i form av små poliser fyndade på loppis i New York. Här finns även pastelliga bunkar i emalj och vackra vispskålar från hennes eget märke, Leila’s General Store.

Visst, det har inte alltid varit en dans på rosor att driva eget, men samtidigt är Leila tacksam för att hon vågat följa sina drömmar och sin passion.

– Jag vill inte vara den som sätter mig och gör en riskanalys innan jag ger mig in i saker och ting, jag är mer ”learning by doing”, och det är också förutsättningen för att våga förverkliga sina drömmar. Man kan inte sitta och tänka på allt som kan gå fel, säger Leila och fortsätter:

– Men man får inte heller vara dum. Det här är det enda som jag känner till, men jag tror att man får tänka på att ge sig själv ledigt ibland, säger Leila.

Något hon med åren blivit bättre på.

– Jag har tidigare pressat mig själv hårt, och det ligger i min natur. Jag har blivit bättre på att känna efter när jag behöver ta en paus, och då tar jag mig den tiden. 

Projekten haglar däremot tätt, även på fritiden. 

– Nu under våren har jag gjort odlingsbänkar, grävt nya grönsaksland och tänker att jag ska odla jättemycket. Målet är att vara delvis självförsörjande, i alla fall när det kommer till bär, frukt, sallad, bönor, rotfrukter, potatis, gurka, tomater, örter, lök och morötter.

Att skingra tankarna från den rådande corona-­katastrofen har varit viktigt för Leila.

– Vi i familjen har blivit personligt drabbade av pandemin. Jag har varit väldigt ledsen under våren, vänner har varit svårt sjuka och gått bort. Det har varit mörkt, säger Leila. 

– Men jag tror också att det här har gett oss alla perspektiv på livet, även om man inte drabbats direkt är jag övertygad om att många reflekterat över sin livssituation: Vad är viktigt? Vi har bara ett liv och vad vill vi göra av det? 

Leilas plan framåt är att bli mer självförsörjande, med start i grönsakslandet.
Leilas plan framåt är att bli mer självförsörjande, med start i grönsakslandet. Foto: Cornelia Nordström

Mitt i allt som snurrat är det skönt att kunna skala ner och koppla av med något som känns tryggt och hemma. Och enligt Leila har intresset för just bakning och matlagning ökat markant under våren. 

Som hela Sveriges bakdrottning har Leila blivit ett ansikte utåt för allt som är mysigt och gott. Och mitt i den pågående krisen har Leila velat bidra med det som hon är bra på och som hon brinner för: att inspirera. 

– Jag har gjort extra mycket instagram-tv för att folk ska få inspiration och glädje av att baka och göra roliga projekt med barnen. Och det har varit otroligt givande för mig själv också, säger Leila.

– Det känns som om det är viktigare än någonsin att göra saker som man mår bra av. Hitta ljusglimtar och saker som förgyller. Och det verkar som om bakning är något som många direkt föll in på. Det första som hände var ju att allt mjöl och all jäst tog slut i butikerna, och kanske beror det på att man faller tillbaka till det som man kan kontrollera. Att baka som mormor gjorde får en att känna sig trygg, och det kan vara en tröst, säger Leila som ser fram emot en sommar med ännu mer bakning, hemmaprojekt och någon tur med båten i ett Sverige som förhoppningsvis blir mer och mer coronafritt. 

Leilas saftiga citronkaka

Foto: Leila Lindholm

60 minuter. Den här magiskt goda kakan är nog min favorit på sommaren. Den är så otroligt saftig och god. Den friska smaken är perfekt till en fika i trädgården.

3 ekologiska ägg
2 ½ dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g smält smör
1 dl mjölk
1 dl blå vallmofrön
3 Citroner, rivet skal och saft av
Smör och ströbröd till formen

CITRONGLASYR

6 dl florsocker
¾ dl färskpressad citronsaft

GARNERING

Färsk citron i tunna skivor och florsocker

Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 °. Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt. 

2. Blanda ­vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och sikta och vänd ner det i smeten. Vänd ner smält smör, mjölk och vallmofrön. 

3. Smaksätt med ­rivet skal och saft från citroner. Fyll smeten i en smord och bröad form. 

4. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna ­något och stjälp sedan upp den på en skär­bräda. 

5. Dela den på mitten och bred på citronglasyren du vispat samman. 

6. Garnera med färska citronskivor som viks som snurror. Pudra kakan med florsocker.

LÄS OCKSÅ: Tina Nordström: ”När jag blir frustrerad måste jag äta”