Josephine Bornebusch träffade kärleken på krogen.
Josephine Bornebusch träffade kärleken på krogen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Josephine Bornebusch: "Vi har levt ihop sedan första dejten"

Josephine Bornebusch är dubbelt aktuell i höst - som den snobbiga Mickan i Solsidan och som karriäristen Clara i Älska mig. Själv har hon aldrig dejtat och befinner sig i ”hetsfasen” privat: småbarn, relation, mycket jobb och stor reslust. Men att jobbpendla från New York var inte så enkelt som hon trott. ”Det blev lite knasigt, vi flyttade hem igen.”

I Josephine Bornebuschs nya serie Älska mig har huvudpersonen Clara en dejt med en kille. När de möts ser han inte alls ut som på fotografiet på dejtingsajten. För att dölja sin kala hjässa har killen beskurit bilden där.

- Han har croppat huvudet och har krulligt hår på sidorna. Han påminner om en clown, när han kommer i pösiga gycklarbyxor. Dessutom är han ganska dryg. Clara blir irriterad och skäller ut honom. ”Du vet att det här är falsk marknadsföring?”

Josephine berättar att precis som så mycket annat i serien så är scenen hämtad från verkligheten.

- Det här hände min bästa kompis. Hon ringde till mig efter dejten och sa att det var det sjukaste hon varit med om.

Josephine med Sverrir Gudnason i Älska mig. Foto: Frida Wendel/Viaplay / Frida Wendel/Viaplay

 

Josephine, som spelar Clara, har även skrivit manus och regisserat den hajpade dramakomedin. Även om hon ser ut som ”Solsidan-Mickan” är stilen och utstrålningen en annan. Till skillnad från den välfriserade, snobbiga Mickan känns Josephine genuin. Håret är uppsatt i nacken och den vita stickade tröjan är fluffig.

- I Älska mig ser jag ut exakt som mig själv. Jag gjorde ingenting, gick bara in och var så här, säger Josephine.

Rollfiguren Clara är karriärfokuserad överläkare på en förlossningsavdelning. Hon har inte hittat rätt i livet och inser sent omsider att hon vill ha barn och familj.

Josephine konstaterar att många av hennes kompisar hamnat i samma sits.

- De är superkarriärister, har toppjobb och har fokuserat på det. Vi började alla jobba tidigt och alla sprang. Folk bara klättrade och klättrade, men på vägen var det några som missade livet lite, säger hon.

- Många har vaknat upp för sent och skaffat barn med fel killar, för att de fått panik. Andra har skaffat barn på egen hand. Men det har löst sig bra för alla som jag känner.

Liksom sin rollfigur har även Josephine många rädslor kring att inte räcka till. På jobbet, som mamma, som fru, kompis och dotter.

Hur hanterat du dina rädslor?

- Genom att försöka räcka till, säger Josephine och ler brett.

I december 2010 gifte hon sig med Erik Zetterberg. Tillsammans har de barnen Henry, 5, och Mika, 3. Paret träffades på krogen Riche i Stockholm.

- Vi hade väldigt kul ihop, bara. Han var rolig. Vi har exakt samma humor och garvar åt samma saker.

Efteråt höll de mejlkontakt i två månader innan de sågs igen.

- Vi lärde känna varandra via mejl. När vi sedan hade vår första dejt visste man ju så mycket om den andra. Efter den dejten har vi levt ihop.

Just nu befinner sig paret - liksom så många andra småbarnsföräldrar - i ”hetsfasen”. Som frilansare gör Josephine flera jobb på en gång och arbetar mycket i perioder. Å andra sidan kunde hon ta åtta veckors semester i somras. Barnens mormor och morfar hämtar dem när det behövs för att få ihop vardagen. Annars tar Erik hämtningarna när Josephine inte kan och tvärtom.

Kärleken Erik och Josephine. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT

Hur tar ni hand om kärleken?

- Jag vet inte vad jag ska svara på det. Vi har fortfarande kul ihop, och det gör att vi fortsätter att vara kära i varandra. Han är den första jag vill ringa när det är någonting. Får jag en lucka en kväll, då är det honom jag vill gå och käka middag med, fast vi levt ihop i tolv år.

På grund av barnen är det väldigt sällan man får tid att prata hemma. Man får aldrig avsluta en mening. Det är nästan som om vi vill ha mer tid, fast vi är tillsammans jämt.

Hon beskriver dem som sammansvetsade. De gillar att resa och håller ständigt på med olika projekt, som att fixa med sommarhuset.

- Erik har nog ännu mer energi än jag. Han är mer social, för jag är så social på mitt jobb att jag helst bara vill komma hem och så är man hemma. Erik är mer för att bjuda hem folk. Det är en bra kombo, för han drar ut mig, vilket jag behöver. Och jag drar hem honom, vilket han behöver.

Hösten 2017 flyttade familjen till den trendiga stadsdelen Tribeca på Manhattan i New York, eftersom Erik fått jobb på e-handelsjätten Amazon. Innan befann sig Josephine och barnen i Dublin i tre månader, där hon regidebuterade med LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet. Efter flytten till New York fick hon jobbpendla till Stockholm.

- Jag kunde inte ta med barnen varje gång, för de blir ju så jetlaggade. Det är inte schyst. Jag ville inte vara borta från dem och Erik ville inte vara borta från dem. Och vi ville inte heller vara borta från varandra, men han satt fast på jobbet. Så det blev lite knasigt, berättar Josephine.

- Hela familjen älskade New York, men det gick inte riktigt ihop. Så en kväll satte vi oss ner: Ska vi stanna kvar och tacka nej till de här grejerna? Eller ska vi åka hem? Då kände vi att ”äh, vi åker hem”. Vissa frågar vad det var som hände, men det var ett gemensamt beslut. Helt odramatiskt. Vi hade tänkt vara där i fem år, men det blev ett.

Tidigare har paret bott ett år i London och i Los Angeles några svängar. Paret gillar att åka till ställen dit jobben tar dem.

- Om det finns en möjlighet, och det klaffar, så vill vi gärna prova det. Nu när barnen är små är det lätt, men det kommer att bli svårare och svårare, säger Josephine.

Förutom Älska mig är Josephine aktuell i sjätte säsongen av tv-serien Solsidan, som har en lite djupare ton än tidigare.

Josephine som Mickan i sjätte säsongen av Solsidan. Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4

Var befinner sig din karaktär Mickan i livet?

- Gud, var befinner hon sig? Jag kan inte svara på det, hon är så knäpp. Det kommer en rival till området. En gammal klasskompis, som inte varit så snäll mot Mickan under tonåren, flyttar dit. Så det blir en liten schism där. Ett klassiskt Mickan-syndrom, där hon ska tävla om vem som är bäst.

Sedan nästan tio år jobbar samma team med serien, och med åren har de blivit nära vänner.

- Det är som att trampa i ett par gamla skor igen. Jag älskar att jobba med dem alla, men jag och Johan Rheborg jobbar mest ihop. Han är underbar på alla sätt och vis. Jag känner mig alltid så säker med honom.

Text: Åsa Görnerup

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!