Foto: Ebony Magazine

Idag är det 60 år sedan Rosa Parks vägrade resa sig på bussen

"I'm not moving" sa Rosa Parks, när en vit man ville ta hennes sittplats på bussen. Det blev startskottet för den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen. Idag firar hennes modiga nej 60 år!

Den 1 december 1955, klockan 18, tog Rosa Parks bussen hem från jobbet. Svarta resenärer var tvugna att ge upp sina platser för vita resenärer och nu krävde en vit man att få ta hennes plats. Men Rosa Parks vägrade resa på sig.

"Ni får arrestera mig om ni måste", sa hon och greps senare av två poliser.

Det var minst sagt en betydelsefull protest som ledde till att svarta bojkottade Monotgomerybussarna i 381 dagar och medborgarrättsrörelsen fick sin avstamp.

"Det sägs alltid att jag inte ville resa mig upp för att jag var trött, men det är inte sant. Jag var inte fysiskt trött, inte mer trött än vanligt efter en arbetsdag... Det enda jag var trött på var att behöva ge efter" skrev Rosa Parks i sin biografi.

Utan Rosa Parks hade världen sett annorlunda ut. En riktig förebild!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!