Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjälp ameliahjälpen att hjälpa kvinnorna i Bangladesh

amelias chefredaktör Åsa Lundegård reste till Bangladesh där syraattackerna fortfarande är vardag. Men det blir långsamt bättre och med hjälp av ameliahjälpen och ActionAid kan du vara med och hjälpa de drabbade kvinnorna.

Vi lämnar Bangladeshs huvudstad Dhaka tidig morgon. Solen går upp över en blek himmel och det är redan mycket varmt. Cyklar, mopeder, och små cykeltaxis i oräkneliga filer.

Vi är på väg till Satkhira, ett distrikt 44 mil sydväst om Dhaka. Satkhira är

ett av de många områden i Bangladesh där ActionAid är verksamma, och just här med ett nätverksbyggande som hjälper kvinnor som är offer för syraattacker. Det är i första hand kvinnor som utsätts för detta mycket allvarliga, aggressiva våld, vars främsta syfte är att skada och stigmatisera. För vem vill ha en kvinna vars utseende är förstört? Som kanske behöver läkarvård hela livet?

Djupt rotade värderingar och en urgammal kvinnosyn ligger till grund för de här brotten. Orsakerna kan vara allt från att en kvinna är ”fräck” nog att vilja skiljas från en otrogen man, till att en ung flicka säger ”nej tack” till en beundrare. Att hävda sin rätt kan vara livsfarligt för en kvinna i Bangladesh.

Antalet syraattackoffer i Bangladesh är stort, men det är svårt att hitta exakta siffror. Att syran är lätt att få tag i, är en anledning till att brottet är svårt att stävja. Att polisen skött utredningarna undermåligt är en annan. I Satkhira är det dessutom mer utbrett eftersom området ligger nära den indiska gränsen. Det gör det lätt för förövarna att fly.

Att driva rättegångar i den här typen av mål är inte särskilt prioriterat och kostar pengar. Bara att betala för den vård som krävs i form av plastikoperationer kan ruinera en familj.

Organisationen Shodesh (Society of Development and Education for small households) arbetar tillsammans med ActionAid genom ett projekt kring syraattacker. Projektet startade 2007 och har bland annat resulterat i nätverksgrupperna Setu Bondhon Gori’. Dessa finns nu över hela landet, och har som viktigaste mål att stärka kvinnorna genom bland annat självhjälpsgrupper.

Ansvarig för Shodeshs verksamhet är Madhab Chandra Dutta.

– Vi gör allt från att ordna diskussionsgrupper där drabbade kvinnor kan träffa varandra, till att påverka politiker och polis för att förbättra lagstiftningen. Och vi bedriver kampanjer för att skapa ett ökat medvetande hos allmänheten.

En av de mest framgångsrika delarna i kampanjerna har varit att informera kring hur man på plats tar hand om någon som drabbats av en syraattack. Att snabbt hälla kallt vatten över det attackerade området kan vara skillnaden mellan liv och död.

Ändå är kanske organisationens mest konkreta arbete det viktigaste. Att se till att de kvinnor som drabbats får ett självständigt och normalt liv. En chans till egen försörjning.

– Vi kan hjälpa kvinnorna att få träffa psykolog för att bearbeta chocken och traumat som attacken innebär. Vi kan också hjälpa till med till exempel inköp av en ko eller en bit land, som kan ge en liten inkomst. Men det viktigaste är utbildning, och det ger vi genom kurser i till exempel sömnad eller datakunskap.

Målet är att den drabbade kvinnan ska kunna bli självständig och försörja sig själv. Vilket är viktigt inte bara för henne, utan också för hennes barn som annars riskerar att få sluta skolan och istället börja arbeta. Den absolut främsta och viktigaste framgångsfaktorn för ett lands utveckling är nämligen skolgång. För alla barn, och kanske för flickor i synnerhet, eftersom deras rättigheter är så eftersatta. Att kunna läsa, skriva och räkna är grunden för att kunna arbeta med något annat än det lägst betalda arbetet. Därför är en kurs i datakunskap viktigare än en ko.