Varduhi i sitt hem, där hon bor tillsammans med mannen som kidnappade henne.
Varduhi i sitt hem, där hon bor tillsammans med mannen som kidnappade henne. Foto: Maja Brand

Varduhi, 31, blev bortgift – med sin kidnappare

Tänk dig att plötsligt bli bortrövad av en okänd man och sedan tvingas gifta dig med honom. Det hände Varduhi, 31, som idag har två barn med sin kidnappare. Men nu börjar kvinnors situation förändras även i Armenien.

Varduhi, som nu är 31, blev kidnappad av sin blivande make på en marknad. Han förde bort henne med hjälp av fyra kompisar, och hennes familj reagerade med att ta avstånd - inte från kidnapparen, utan från Varduhi. Efter kidnappningen blev hon bortgift med sin kidnappare, berättar Ashkhen Babayan, som driver ett kvinnocenter i staden Spitak i Armenien. På nära håll ser hon hur de så kallade brudkidnappningarna förstör unga kvinnors liv och framtid - för problemen upphör förstås inte när de tvingas gifta sig med sin kidnappare.

– När Varduhi kom till våra seminarier följde hennes svärmor med för att hålla koll på henne. Äktenskapet är svårt. Svärföräldrarna kontrollerar hennes liv, berättar Askhen.

Varduhi blir dessutom slagen i hemmet av både sin man och sin svärfar.

– Vi har hjälpt Varduhi med råd och psykologstöd. Men hon vill inte lämna sin man, säger Ashkhen.

Varduhis dröm är att starta ett bageri. På kvinnocentret har hon fått stöd för att starta eget företag så att hon kan tjäna egna pengar. Men Varduhi bor fortfarande tillsammans med sin man, sina barn och sina svärföräldrar.

Varduhi drömmer om att starta ett eget bageri. Foto: Maja Brand

Ashkhen Babayan är djupt engagerad i kvinnors rättigheter, och behovet av hennes drivkraft är stort i Armenien. Hon minns det samtal hon fick på nyårsdagen 2018. Det kom på eftermiddagen.

Egentligen var Ashkhen ledig, men hon förstod att kvinnan som ringde var i akut behov av hjälp, så Ashkhen skyndade sig till kvinnocentrets lokaler. På plats möttes hon av en sönderslagen, blodig kvinna. Medan andra skålade in det nya året hade hon blivit svårt misshandlad av sin man.

Att bekämpa stereotyper är en av våra största utmaningar

Ashkhen minns att hon tvättade kvinnan ren från blod. Hon erbjöds även hjälp med att polisanmäla sin man. Men kvinnan ville inte.

Ashken driver centret. ”Det här är en frizon för kvinnor”, säger hon. Foto: Maja Brand

Mötet med den misshandlade kvinnan påverkade Ashkhen starkt. Men hon förstod tyvärr varför kvinnan inte ville anmäla.

– Polisen skickar ofta tillbaka kvinnorna hem, eftersom de menar att det är ett privat problem. De förstår inte lagen, säger hon.

Kvinnocentret i Spitak i Armenien som Ashkhen driver med stöd från den svenska organisationen Kvinna till kvinna, arrangerar utbildningar och workshops.

– Att bo i Spitak är som att bo på månen. Folk känner inte till sina rättigheter. Jag vill upplysa kvinnorna här om sina, säger Ashkhen.

Att utbilda kvinnor om deras rättigheter är en stark drivkraft för Ashkhen. På centret pågår arbetet för fullt med att öka kunskaperna om den nya lagen mot våld i hemmet. Ashkhen berättar att många - även kvinnor - var kritiska till lagen, som kom 2018.

– Att bekämpa stereotyper är en av våra största utmaningar, säger hon.

Ashkhen drömde om att bli jurist, men utbildningen var för dyr. Vägen till drömjobbet gick istället via obetalt volontärarbete och en lärarutbildning. Nu kämpar hon dagligen för upprättelse och jämställdhet för Armeniens kvinnor - och idag har hon både lön och ett eget team.

På kvinnocentret finns även psykologstöd och jurist. Och behovet är stort.

– Centret är en frizon för kvinnor. Vår dörr är alltid öppen.

På helgerna är centret officiellt stängt men kvinnorna hör av sig när de behöver, berättar Ashkhen när amelia pratar med henne via skype. Det kan ske mitt i natten eller tidigt på morgonen. Nästa år hoppas de kunna starta ett boende där misshandlade kvinnor och deras barn kan bo.

Varje dag kommer kvinnor hit. De flesta behöver stöd och råd.

– Vi kräver inte att de ska berätta sin historia, vi vill inte pressa dem. Men ofta kommer historierna när de kommer hit.

Flera av kvinnorna vittnar om brudkidnappningar. En gammal tradition som lever kvar, framförallt på landsbygden. Det finns ingen officiell statistik, men kvinnor vittnar om hur de blir bortförda av en eller f lera män, och sedan hålls borta från sin familj. När de sedan blir återlämnade till sina familjer tvingas de gifta sig med sin förövare. En av anledningarna är att kvinnan efter att ha blivit kidnappad anses vara oren.

– Jag hatar den där traditionen, säger Ashkhen.

Ashkhen brinner för att förändra samhället. En tuff utmaning i ett land där kvinnor har låg status.

– I mitt land är det fortfarande högre status att ha en son än en dotter, säger hon.

Men att förändra normerna tar tid. Det förekommer fortfarande aborter baserat på fostrets kön, berättar Ashkhen - trots att det är olagligt sedan 2016.

Ashkhen väljer ändå att se positivt på framtiden. Hon menar att dagens unga har bättre koll på sina rättigheter än tidigare generationer.

– Samhället kommer inte att förändras av sig självt. Det bästa du kan göra är att visa goda exempel, då ser andra att det går att leva på ett annat sätt.

Jag försöker vara ett gott exempel. Jag vill visa att kvinnor kan göra vad de vill, jobba, tänka fritt ..

Även privat är Ashkhen en förebild. Hon och maken Aharon delar gemensamt på ansvaret för sin 2-årige son. Under vår intervju är det maken som tar hand om honom så att Ashkhen kan jobba.

– Jag är stolt om jag kan inspirera andra att våga bryta normer, säger hon.

– Jag försöker vara ett gott exempel. Jag vill visa att kvinnor kan göra vad de vill, jobba, tänka fritt ... Men alla tycker inte att det är självklart.

Trots de utmaningar hon och det armeniska samhället står inför tror Ashkhen på förändringens kraft. Rösten är bestämd.

– Jag måste tro på förändring, om jag inte trodde på det skulle jag inte kunna jobba med det här.

Och tiderna förändras faktiskt! Idag finns det en lag mot brudkidnappning, och 2018 kom en lag mot våld i hemmet. Dessutom inskränks möjligheterna för föräldrar att ta reda på könet på foster.

– Tillsammans kan vi förändra världen till en bättre plats för kvinnor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!