Tidningen amelia fyller 17 år

I maj fyller amelia 17 år. Många tidningar har startat (och lagt ner för all del) under vårt liv, men vi står stadigt på toppen. Vi passar på att ta ton och hipphipp-hurrar för oss själva. Här är en liten del av det vi gjort under året som gått. Minns ni?

Vi sökte - och fann en strandtestare

Många trodde det var ett aprilskämt. Men amelia skämtar inte aprillo. Inte ens när vi lägger ut en jobbannons och söker en strandtestare som får betalt för att ”åka på utflykter, vila i solstolar, dricka vin på lokala tavernor samt utföra andra vanligt förekommande uppgifter i strandmiljö. På vissa orter kan även mottagande av helkroppsmassage, drinkprovning, snorkeldykning samt bokläsning efterfrågas”. Några dagar senare hade över 120 000 personer besökt annonsen,  2?267 sökt tjänsten och medier världen över uppmärksammat det speciella jobbet.

Drömjobbet gick så småningom till Åsa Dejus, en 31-årig jurist från Umeå, med uppdrag att lata sig jorden runt. Närmare bestämt på Franska rivieran, i Key West, Miami, Rio och Singapore. Hon klarade strandsurfningen med bravur. Extra förälskad blev hon i Key West.

– Key West erbjuder något för alla, och jag kan inte annat än dra in och njuta av varje andetag jag får ta i detta paradis, skrev hon på sin amelia-blogg.

LÄS MER: Strandtestarbloggen

Protesterade mot manlig dominans

– Det tar för lång tid och vårt tålamod är slut. Vi vill se fler kvinnor i bolagsstyrelserna, sa vår chefredaktör Åsa Lundegård, när amelia protesterade mot den manliga dominansen i näringslivet under politikerveckan i Almedalen förra sommaren.

Under banderollen ”Här bestämmer män. Vi tänker ändra på det!” protesterade vi utanför Handelsbanken i Visby mot att män fortfarande utgör 81 procent av styrelseledamöterna i aktiebolag och 78 procent i börsbolag. För varför ska män få ha så mycket makt när kvinnorna utgör mer än halva befolkningen? Varför ska män få bestämma över våra jobb, bolla med våra sparpengar och påverka politikerna? Ja, varför ser det ut så här i Sverige som stoltserar med att vara ett av världens mest jämställda länder? amelia tycker det är oacceptabelt. Att det är en rättvisefråga. Vi protesterade då. Och fortsätter att göra så!

LÄS MER: Det är dom som bestämmer

Maria Montazami gjorde succé på bokmässan

Ett av båsen under bokmässan i Göteborg fick allra mest uppmärksamhet. Det var Bonnier Tidskrifters bås, där några av amelias skönaste profiler intervjuades av chefredaktör-Åsa. När det var ­ameliabloggaren Maria Montazamis tur att kliva upp på scenen utbröt ett mindre kaos – hundratals Mariafans gjorde sitt bästa för att få en skymt och kanske ett foto av den unika och härliga Hollywoodfrun. Trycket blev så stort att några av amelias ­redaktörer fick rycka in och agera ordningsvakter. En av mässans höjdpunkter, säger vi helt opartiskt.

LÄS MER: Maria Montazamis blogg

amelia delade ut en dumstrut

Finns den kvinna som inte någon gång har blivit utsatt för en man som tycker sig ha rätt att recensera och kritisera kvinnors utseende? Eller avfärda oss med ord som ”gud, vad sur du är, du behöver lite kuk”. Ibland orkar man inte annat än ruska på huvudet. Ibland vågar man inte säga till. Men ibland nås fanimej gränsen. I december satte vi ner foten och delade ut vår första dumstrut till programledaren Anders S Nilsson, för att han trakasserat en av amelias anställda på krogen. Såklart blev några arga och kallade vårt tilltag för häxjakt och genushysteri. Andra lovebombade tidningen för att vi vågade säga sanningen. Vi tänker fortsätta att dela ut dumstrutar vid behov. För vi tycker inte att det är de kvinnor som utsätts för sexism som ska behöva skämmas.

LÄS MER: Anders S Nilsson får amelia dumstrut

Bytte namn på gator

Mitt i vinternatten smög några av våra medarbetare ut på gatorna och bytte ut ­gatuskyltar i Stockholm, Malmö och Västerås. Drottninggatan i Stockholm blev exempelvis Lise Fougstedts gata. Vi gjorde det för att uppmärksamma tre kvinnor som var drottningar i sina liv. Som inte längre lever. Som alla fallit offer för det dödliga våldet i nära relationer.

– Vi gjorde det också för att kvinnor, mödrar, systrar, väninnor och döttrar ska få leva i hem som är fredade. Och det är inte en privat fråga, utan en fråga om lagstiftning, utbildning, forskning och prioritering, sa Åsa Lundegård.

LÄS MER: amelia vill stoppa våldet mot kvinnor

 

Tårtkalas på amelia.se

Fira amelias födelsedag med att baka en tårta och ladda upp den i amelias stora tårttävling. Eller kolla igenom hundratals tävlingsbidrag och rösta på din favorit!

LÄS MER: Tävla med din tårta - vinn kokbokspaket

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!