Foto: Gpoint Studio

"Visst måste det vara ok att dricka vin på julafton?" Vår relationsexpert svarar

Den här läsaren vill kunna ta vin på julafton. Så här svarar vår relationsexpert på det:

"Min syster kräver en alkoholfri jul"

Hej Bengt, jag måste få bolla en sak med dig. Min syster och hennes två döttrar ska fira julen med vår familj i år (vi är två vuxna och två barn i vårt hus). Det ser vi fram emot, men det finns ett aber. Hon är militant motståndare till alkohol. Hon hävdar att det finns forskning på att barn far illa när de ser sina föräldrar dricka några glas vin, att de tycker det är obehagligt när pappa eller mamma förändras. Jag och sambon ”super” aldrig framför våra barn (7 och 9) men visst tar vi något glas vin. Men vi blir aldrig fulla! Nu kräver min syster att vi inte ska ha en droppe sprit så länge barnen är vakna. Jag skulle inte ha några problem med det men undrar mest om det faktiskt är sant att barn kan må dåligt av normalt bruk hos föräldrar? De flesta tar väl en snaps ändå, när det är julhelg? /”Vit jul?”

Bengt Ohlsson, relationsexpert:

Berusningen ärviktigare än man vill tillstå

”Ja, många tar en snaps när det är julhelg, och man kan fundera över varför det är så. Det här är en fråga som ofta dyker upp i jultider, och många formulerar sig ungefär som du: De beskriver sina alkoholvanor som måttliga och ”normala” – och samtidigt blir de svårt provocerade när någon ber dem att avstå från alkoholen. Jag har alltid haft svårt att få ihop det där. Det påminner om grabbgäng som träffas på puben och bedyrar att det är umgänget som är det viktiga. Men jag lovar dig att om pubägaren skulle berätta att de hade problem med starkölspumparna just den kvällen och bara kunde servera lättöl, då skulle nog de glada grabbarna börja flacka med blicken och söka sig någon annanstans. Så berusningen är viktigare än man är beredd att tillstå. Julen är en familjehögtid. Många spänningar dallrar i luften, många konflikter hotar att komma upp till ytan. Inte undra på att vi famlar efter nubbeglaset. Försök att inte se din systers önskemål som något festförstörande, utan som en inbjudan till ett spännande äventyr. Att möta varandra under julhelgen med öppna visir, och se sina nära anhöriga som de är, på gott och ont, utan den imma på linsen som alkoholen innebär.”

Håller du med Bengt och tar en vit jul?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är gift och pappa till tre barn. I amelia svarar han på frågor från dig, man eller kvinna. Om allt som får hjärtat att värka.

Har du något du vill fråga Bengt? Mejla bums till fraga.bengt@amelia.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!