Var fjärde har varit otrogen

Var fjärde kvinna har varit otrogen. Ofta flera gånger. Och otroheten blir allt lättare att genomföra och enklare att dölja. Samtidigt bejakar fler lusten att ha sex med kvinnor. Det är resultatet av amelias stora sexundersökning.

Om att öka lusten:

Vi masserar varandra

54 procent av amelia-kvinnorna försöker aktivt öka lusten på olika sätt. Bästa afrodisiakum verkar vara att massera varandra, vilket 25 ­procent gör, eller gå ut och äta middag på tu man hand, vilket 

23 procent gör. 14 procent tittar på porrfilm och lika många skickar sexiga sms och mejl till varandra. Men inte en enda har försökt öka energierna genom att gå på sexkurs eller i sexterapi! 

– Om folk har föreslagit dessa sätt så är de säkert bra. Jag brukar föreslå några andra lusthöjare, som mindfulness. Många är stressade och fixar och trixar i vardagen. Att då plötsligt stänga av alla måsten för att gå in i sin kropp, i nuet och känslan kan vara svårt. Men om man känner sig stressad och tänker på en massa andra saker samtidigt som man har sex, fungerar varken könsorganen eller hormonutsöndringen som de ska. 

Mindfulness är en teknik som hjälper dig att landa i nuet. En ­enkel övning är att sätta sig i soffan, slappna av, andas och känna efter hur underlivet känns just nu. 

– Du lär dig vara i nuet och får samtidigt fatt i om det finns någon lust, för lusten kan finnas där utan att man uppmärksammar den, säger sexologen Charlotte Makboul.

Om att sexfantisera:

8 av 10 gör det

Nästan åtta av tio sexfantiserar, ofta eller ibland, då vanligt förekommande drömmar handlar om att ha sex med en kvinna, trekanter och gruppsex. Välkomna dina tankar, för att: 

– Kroppens funktioner behöver hållas igång. Man har i forskning tittat på både män och kvinnor under natten, och det visar sig att män får stånd och kvinnor lubrikation samt ökat blodflöde till svällkropparna i klitoris ungefär 5–7 gånger per natt. Även dagtid behöver energiflödet hållas igång, vilket man bland annat gör genom att sexfantisera, förklarar Charlotte Makboul.

Om att onanera:

Utforska olika sorters orgasmer

De flesta av oss, 85 procent, onanerar. Var femte gör det flera gånger i veckan och var tredje några gånger i månaden. Av dem som avstår ifrån onani säger åtta av tio att ”jag har bättre saker för mig” och tio procent hänvisar till tidsbrist. 

– Att onanera är ett bra sätt att hålla igång apparaten och en sund urladdning. Orgasmen ger avslappning, stillar smärta och må bra-hormoner utsöndras. Onani är också ett utmärkt sätt att lära känna sin kropp, där du kan utforska vad du gillar och inte, vilka punkter som triggar dig och ger olika sorters orgasm.

Vid vaginalt sex får ollonet mycket stimulans, men klitoris mindre. Om du inte själv vet vad du behöver mer än penetrering för att bli riktigt tillfredsställd, vilket du kan lära dig genom onanin, är det svårt att förklara för din man. 

– Så länge man trivs är det självklart inget måste att onanera. Men om en kvinna kommer till mig och säger att hon har svårt att få orgasm och inte onanerar, så tycker jag inte att ekvationen går ihop, säger Charlotte.

Om att vara sugen på sex:

Vi tar gärna initiativet

Att ta eget initiativ är inget vi amelialäsare drar oss för. Hela 88 procent i åldern 16–34 år (76 procent av samtliga) förför helt enkelt sin partner när man är sugen på sex. 14 procent tillfredsställer sig själv och tio procent gör ingenting. Ganska förväntat är lusten som störst när man får tid tillsammans och inte känner sig stressad. Lusten ökar också av smicker och komplimanger. 

– En del tycker det är svårt att ta initiativ; det kan kännas pinsamt att ta risken att få ett nej, eller en oro att visa upp sig kan dyka upp. Om osäkerhet inför att ta initiativ finns fastän lusten till sex är i kroppen, ta några andetag, uppmärksamma oron och ta initiativ ändå, så kommer det gå över när du märker att det går bra. 

Om att ha sex:

Sängen är favoritplats

En majoritet av oss, 85 procent, har helst sex i sängen. Drömscenariot är sex under en romantisk weekend (anser 44 procent) eller att ha sex utomhus en varm sommarkväll (tycker 28 procent). Vi får oftast till det på helgen (46 procent) eller när barnen sover (43 procent). Men knappt en av tio kan tänka sig skaffa barnvakt bara för att ha sex. Och oops, var femte har blivit påkommen av barnen.

– Det låter bekvämt att många har sex i sängen. Och klokt. Det finns fler distraktioner i skogen än i sovrummet. Fast känner man att sexet har blivit tråkigt är det bättre att testa stranden än att vara otrogen. Det skadar aldrig att testa nya saker. Man kan spela rollspel och låtsas att partnern är någon annan, och vips så är man där vid ”första halvåret” igen. Det fungerar för många, säger Charlotte.

– Att nästan ingen kan tänka sig skaffa barnvakt bara för att ha sex tror jag är en sanning med modifikation. När ett par fixar barnvakt för att gå på fest, finns det nog ofta en underton av att det blir sex också. 

Om sexuell läggning:

Nästan var femte är bisexuell

Vi amelia-kvinnor har uppenbarligen kommit ganska långt i vår sexuella frigörelse och vågar gå över gränser. Nästan var tredje i åldern 16–34 har varit intim med en kvinna; haft sex eller kyssts. Vissa säger att det bara var på skoj, men testade gjorde man. Och bara hälften i åldern 16–34 år (54 procent) vill kalla sig heterosexuell, 23 procent vill inte alls definiera sin sexuella läggning, 18 procent är bisexuell och 6 procent homosexuella. Bland dem som är över 45 år säger sig däremot 74 procent vara heterosexuella. 

– Jag tror att de här siffrorna visar att vi­lever i en ny tid där mer är tillåtet, vilket är jättebra. Vi börjar bli väldigt frigjorda. Det är fint tycker jag. Är man sugen, så är känslorna bara att bejaka. Verkligen.

Om undersökningen: 800 läsare i åldrarna 16–45+,

spridda över landet, deltog. 

 

Läs mer om amelias sexundersökning i nummer 10 2011. Där berättar tre kvinnor om sin otrohet:

Nathalie, 35, södra Sverige: "Jag blir en gladare hustru"

Maria, 25, Stockholm: "Jag litar inte på mig själv"

Cathrin, 39, Falun: "Kyssen tog luften ur mig"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!