Upproren mot sexism och diskriminering växer på nätet

Efter Hanna Hellquists twittertråd #sexism följer nu fler uppror på  nätet. Fokus ligger på diskriminering och normer kring sexualitet och  kön. Robert Jacobsson och Hanna Fridén har båda tröttnat på dagens  människosyn och startat uppror på nätet.

Homofobi, mobbing och fördomar är något som hbtq-personer i Sverige råkar ut för varje dag. Robert Jacobsson, sex- och relationsrådgivare i radioprogrammet Ligga med P3, tröttnade på diskrimineringen och den rådande heteronormen. I går startade han twittertråden #Homoriot som under natten växt sig enormt populär.



Varför startade du den här hashtaggen?
 

– För att jag är trött på att alla medier utgår från heteronormer och endast lyfter fram hbtq-personer en gång om året – när det är pride.

Robert Jacobsson hoppas att fler medier synliggör hbtq-personer och att hbtq-personer slutar begränsa sig på grund av fördomar och rädsla för påhopp. 

– Jag vill krossa alla normer som begränsar oss. Fler måste våga stå upp för sig själva och säga att det inte är okej, säger han.

Fel fokus upprör

Att det alltid fokuseras på kvinnors kroppar, klädsel och hår istället för deras budskap är något som upprör frilansjournalisten och bloggaren Hanna Fridén. I och med den nystartade facebookgruppen ”You go guy! Manskroppen i fokus” vill hon nu vända på steken.

– Jag tror att det är lättare att se att saker är knas när man vänder på det, säger hon.

De närmaste dagarna ska hon, med hjälp av engagerade facebookanvändare, genomföra ett socialt expriment där kända män bokstavligt talat ska synas i sömmarna. 

– När Mona Sahlin var partiledare recenserades hennes klädsel. Jag vill lyfta det här problemet och kolla hur folk reagerar om vi fokuserar på Reinfeldts kavaj och Hägglunds kropp istället.

Med ett annat perspektiv hoppas Hanna Fridén skapa en tankeställare. 

– Jag hoppas att både män och kvinnor reflekterar över detta. Vi är alla väldigt elaka i det här beteendet och det finns viktigare saker än utseende att fokusera på. 

Här är några tweets i tråden #Homoriot

Elin Grelsson:

När min dåvarande psykolog förklarade att min bisexualitet eg var ett ”uppror mot mina föräldrar och ingen sexuell läggning” 

Niclas Fasth:

När min manliga kombo bodde med sin kvinnliga sambo var bostadsbidrag uteslutet: ”Ni är ju sambos, alltså ett par = delad ekonomi”

Linnea Hansen:

Man som var millimeter från att gå in i stolpe när han glodde upprört på mig och mitt ex som höll hand på gatan.

Filippa:

”vem är mannen/kvinnan i förhållandet?” Eh jadu i ett homoförhållande brukar man oftast vara två av samma kön.

Pelle:

Tänk så många gånger man har släppt handen på den man är tillsammans med för att jag är rädd för att åka på stryk.