Foto: (c) Kane Skennar

Sommar, sol, bad – och fylla

Semester innebär inte bara överkonsumtion av glass och flintastek. Det är också då vårt alkoholintag är som allra störst. Är du i riskzonen? Ta del av alkolholexpertens bästa tips!

Midsommarafton, studentmottagningar, kräftskiva, grillning hos grannen och milda, ljusa sommarkvällar som aldrig vill ta slut. Sommaren är onekligen den tid på året då vi svenskar kryper ur våra vintergråa skal och lever livet fullt ut. Men det har en baksida – sommaren är också den tiden på året då vi dricker som allra mest alkohol. 

Att föreställa sig många av juni, juli och augustis högtider och aktiviteter utan alkohol är för många svårt. Sven Andreasson är läkare och alkoholexpert på Statens folkhälsoinstitut och menar att det är flera faktorer som bidrar till att vi dricker mer.

­– Det är bra väder, vi har semester och inte alltid något som vi behöver komma upp till nästa morgon.Svårt att bryta mönstret

De allra flesta kan hantera sitt alkoholintag och kan efter sommaren återgå till sina normala vanor. I och med att grillfester och kräftskivor byts ut mot jobb, plikter och ansvar så minskar intaget av alkohol. Men för en del kan sommarens festligheter vara ingången till ett missbruk.

– Man fortsätter på samma nivå som under sommaren och kommer in i ett nytt mönster som man inte kan bryta, säger Sven Andreasson.

Så får du koll

Här är Sven Andreassons tips för att hålla koll på din alkoholkonsumtion under sommaren:

1. Sätt dig ner och tänk till. Gå igenom den gångna veckan och tänk efter hur mycket du har druckit. 

2. Tänk efter hur du vill att den kommande veckan ska se ut när det gäller ditt drickande. 

3. Bestäm ett mål för hur mycket du ska dricka under en viss period. Har du något särskilt tillfälle inplanerat där du vet att det kommer förekomma alkohol? Bestäm i förväg hur mycket du ska dricka där.

4. Anteckna allt du dricker i din almanacka för att efter ett par veckor utvärdera det. 

Testa dig: Dricker du för mycket?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!