Sluta snopp-mobbas! Om kuk-komplex och storlekens betydelse

Män med små snoppar hånas och penisplastik-ingreppen ökar. Varför ska just kuken tåla så mycket skit, undrar programledaren och relationsrådgivaren Kitty Jutbrink. Vad tycker du?

Män med små snoppar hånas och penis-plastik-ingreppen ökar. Finns det någon annan kroppsdel som vi kvinnor driver med så mycket, och varför ska just kuken tåla så mycket skit, skriver Kitty Jutbring.

 Som kvinna har jag fått lära mig att det är helt ok att visa känslor, mjukhet och osäkerhet. Jag kan få lov att ha låg självkänsla, känna mig ful och fet och få gråta... ibland åtminstone. Jag får ha komplex, det är naturligt. Trots alla vansinniga krav, kan jag då och då (inte ofta, såklart) se ”vanliga” kvinnor visa upp sig nakna i veckotidningar och bejaka sina hängbröst, valkar och celluliter... men hur är det för killarna? 

 Jag har länge undrat hur det är att vara man. Att förväntas styra och ställa, vara stark, driftig och konstant kåt. Var gör mannen av sin osäkerhet och sina komplex? Jag tänker framför allt på kuk-komplexen. Finns det någon annan ensam kroppsdel som det ställs så höga krav på? Som det associeras till, jämförs och drivs med? 

 Tänk att som man stå där i en sexuell situation och veta att nu blir jag strax bedömd. Samtidigt som man flera gånger om dagen i tv, tidningar och filmer får svart på vitt att det är dom stora könen som uppskattas mest. Varför är det ok att prata om att man verkligen föredrar en stor kuk, och att skratta åt dom mindre? 

 Jag vet inte om du sett den pinsamma reklamfilmen för kök där två kvinnor sitter och dricker vin, en håller upp en cashewnöt, tittar finurligt på sin väninna och säger ”Micke”, varpå båda brister ut i hysteriskt gapskratt. Tänk er samma film men med två män som gröper ur en vattenmelon, tittar på varann och utbrister ”Gullan”, som alltså enligt filmen antas ha en slapp vagina. Det hade aldrig funkat. Varför ska kuken tåla så mycket skit? 

 En kompis till mig dejtade en kille. Han var lång och vältränad, verkade riktigt självsäker. Men så en kväll hände något, det var hångel i soffan, romantiken var där, ljusen var tända, tv:n avstängd. Det började gå hett till och min kompis började knäppa upp dejtens byxor. Plötsligt tog det bara stopp. Han flög upp ur soffan, tände lampan och bad henne gå. Hon vägrade, vad hade hon gjort för fel? Till sist bröt han ihop och berättade. Det visade sig att killen led av fruktansvärda komplex för sin penis. Vid två tillfällen hade han nämligen råkat ut för att kvinnor bara ställt sig upp, klätt på sig och gått. En av dom hade suckat, ”Nej, detta funkar helt enkelt inte!” precis när hon dragit fram den ur hans byxor. Killen var helt knäckt. Och det som var ännu mer förvånande var att han hade en penis på 16 cm. Det är väl inte litet, eller? För att få svar ringde jag upp Manne Forssberg som skrivit den fantastiska boken ”Kukbruk” och som skriver och föreläser just om män och deras förhållande till sitt kön och sexualitet:

 Hur vanligt är det med kuk-komplex, Manne? 

 – Väldigt vanligt. Som man ska man vara säker, ha koll och kontroll. I den klassiskt kvinnliga rollen är det ok att säga att man inte är helt perfekt. Det är svårare för män att prata om sina kroppsliga komplex. Det är tabu att prata om att man har liten kuk, för det anses vara så mycket bättre och finare att ha en stor. Många har även komplex för sin förhud, sin pung eller för ­könets färg.

 Men hur stor är egentligen en ”medelpenis”? 

 – Det är lite svårt att svara på för i dom flesta undersökningar mäter killarna själva och då överdriver man gärna lite. Men man brukar säga att medel ligger på 12–14 cm i erigerat tillstånd.

 Men varför pratas det aldrig om tjocklek eller volym? undrar Manne. 

Jag måste erkänna att jag själv blev förvånad, till och med jag trodde att medelkuken var större. En annan intressant sak som Manne berättade var att dom flesta skaffar sig sin uppfattning om att vara otillräckliga i offentliga duschar, bland andra män. Kruxet då är att en penis sedd ovanifrån alltid ser betydligt mindre ut än en sedd från sidan, vilket resulterar i att de flesta i duschen tycker att alla andras kön verkar större än det egna.

 Hur långt är män beredda att gå för att uppfylla kukkraven, då? På tv såg och hörde jag det berättas om att just penis-plastikingreppen ökat stadigt. I en inte helt riskfri operation kan penisroten dras framåt så att penisen i bästa fall blir två till tre cm längre. Även en operation där kroppseget fett sprutas in under huden i skaftet för att öka omfånget har ökat i popularitet. Nya på marknaden är även vadderade kalsonger och badkläder. 

En kille jag dejtade i Stockholm stoppade alltid ett par strumpor i brallan innan vi gick ut. ”Det är väl inte värre än en push-up-BH”, resonerade han. Och han har ju faktiskt rätt. Vaddering som vaddering. (Var det inte så, förresten, som Marcus Schenkenberg fick till sin omtalade bula i sin stora H&M-kampanj?)

 Varför tillåter män att kvinnor och andra män hånar kukar som anses små? Personligen tror jag att det är skammen. Så jag undrar egentligen hur många killar där ute som lider och gråter i det tysta. Kanske borde vi tänka på det och vara lite mjukare och tänka till innan vi slänger ur oss våra skämt och kommentarer!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!