Sover du bättre utan den du älskar? Sara och Patrik har ett liggschema

Du är superkär i din partner – utom när snarksången mullrar igång på natten. Finns den perfekta nattsömnen i en säng utan din stora kärlek? Möt ett par som räddar nattsömnen genom att sova isär.

Väckarklockan visar 01.00. Efter en timmes vändande av och an bör­jar äntligen dina ögonlock bli tyngre... Då börjar han snarka. Eller så tassar fyraåringen in och klättrar upp i sängen. Där rök ännu en natts sömn.

Fler än var tionde svensk har sömnproblem, och andelen har fördubblats under de senaste 30 åren. Det visar en forskningsrapport från Stressforskningsinsitutet vid Stockholms universitet.

Stress, oro och ångest toppar listan över orsaker. Men även sängdelande familjemedlemmar kan vara ett sömnhinder. För många par är lösningen separata sovrum. Men att samsova är väl grundstommen för ett lyckligt förhållande, invänder många. Fast stämmer det?

Att inte dela säng med sin partner är en om­ diskuterad trend. Studier ger varierande resultat. Enligt en enkät från amerikanska National sleep foundation 2015 så sover vart fjärde par separat.

Och frågan delar experterna. Vissa menar att sam­sovande gör att trygghetshormoner utsöndras i kroppen, vilket är livsviktigt för intimiteten. Andra menar att särsovande kan maximera bådas sömnkvalitet.

Helena Johansson är leg. psykolog och partera­peut i Malmö. Hon menar att fysisk närhet är vik­tigt i en relation, men det finns andra sätt än att sova ihop.

– Så länge det finns tillit, förståelse och respekt har man inget att vara orolig för. Glider man isär så är det sällan bara på grund av separata sovrum.

Christian Benedict är neuro­- och sömnforskare på Uppsala universitet. Han menar att par med olika dygnsrytm och sovvanor har mycket att vinna på att sova separat.

– Långvarig sömnbrist har negativa effekter på immunförsvaret, minnet, impulskontrollen, inlär­ningsförmågan, sexlusten och humöret. Ofta går det ut över familjelivet, inte minst om det är part­nern som är orsaken.

Sara och Patrik: "Vi har gjort ett liggschema"

När Sara Sollerman var gravid hade hon svårt att somna, medan maken Patrik Bragsjö somnade på direkten och höll henne vaken med sitt snarkande. De provade sig igenom flera produkter för att råda bot på problemet, men den bästa (och billigaste) lösningen var att helt enkelt att börja sova var för sig.

– Jag sov i sovrummet med yngsta dottern Sally för att kunna nattamma henne när hon vaknade. Patrik sov i extrarummet. Det fungerade superbra, säger Sara. Även sedan Sally flyttat till en egen säng i sovrummet har paret fortsatt att sova isär.

"Det är inte rimligt att vi båda ska sova urdåligt och vara trötta på dagarna"

Nu turas de om att sova ostört i extrarummet.

– Det är inte rimligt att vi båda ska sova urdåligt och vara trötta på dagarna. Småbarnsåren är ju så korta och det viktigaste är att få tillräckligt med sömn, annars funkar inte vardagen, säger Sara.

Paret intygar att relationen bara blivit bättre av särsovandet, och att alla andra par de känner som är i en liknande sits gör på samma sätt. Men visst påverkas samlivet av att inte sova i samma säng.

– Det liggs ju inte särskilt mycket när vi sover separat. Vi vill båda två, trots att det ibland varken finns lust eller ork. Men vi har faktiskt gjort ett ligg-schema! För att komma igång igen, skrattar Sara. Och särsovandet var trots allt en temporär lösning. Nu testar de återigen att sova tillsammans.

Foto: Sandra Birgersdotter och Karin Wildheim

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!