Artikeln innehåller köplänkar

Foto: Shutterstock

Smisk och BDSM – den nya missionären?

amelia.se tog ett snack med sexrådgivaren Katerina Janouch för att reda ut begreppen kring BDSM, och få lite handfasta tips!
Katerina Janouch.

Hej Katerina! Är smisk en svensson-grej nu för tiden?

– Nja, visst finns det ett ökat intresse för smärta som komplement till sex. Smisk är en detalj i så kallat BDSM, (bondage & discipline sadomasochism. red.anm.). Det är lite mindre tabu och har stått mer i rampljuset på sista tiden.

Varför är det så populärt?

– De som är seriösa utövare talar om en speciell lust, det blir ett ett endorfinpåslag som ger en extra krydda till sensationen. En tjej berättade att det handlar om en kärleksfull handling som man ger och tar emot från någon man tycker om. En njutning. Men alla gillar det inte, båda parter måste vara med på det helt.

Finns det några risker med aktiviteten?

– Som sagt, det här passar inte alla, och jag tycker man ska läsa på ordentligt innan man prövar det, till exempel om var man ska slå på kroppen. Det finns risk att man kan göra varandra illa annars. RFSU har en bra broschyr.

– Framförallt ska man vara nykter när man gör det, annars kan det gå riktigt illa. Och sedan ska man alltid vara överens om reglerna innan man börjar, till exempel ha ett stoppord som gör det enklare att avsluta om det inte känns bra. Orden nej och sluta kan ju vara en del av leken, så det är bättre med något helt annat ord. Att respektera varandra är ju så klart alltid viktigt när det gäller sex.

Vanliga sexleksaker inom BDSM - för dig som vill testa

Piskor, spö och ploggers

Handklovar, rep eller "restraints" för att göra så att den undergivna inte kan använda händer, armar eller ben.

Ögonbindel, huvor

Vibrator

Gagball (med lufthål!)

Bröstklämmor

Köp ett nybörjarkit! På sinful.se finns bland annat ett bra och billigt ”BDSM-starter kit” 

Vad betyder BDSM? Här är ditt lilla sexlexikon

Foto: Shutterstock

• BDSM: Står för "bondage/disciplin, dominans/sadism/masochism". Handlar om att njuta av bland annat smärta och makt, sexuellt eller som del av en livsstil.

• Dominant: Njuter av att styra, ge order och bli uppassad.

• Femdom: Står för female domination, kvinnlig dominans.

• Masochist: Njuter av att få smärta tillfogad av en sadist.

• Sadist: Njuter av att tillfoga smärta till en masochist.

• Switch: Att växla mellan olika roller.

• Undergiven: Njuter av att lyda, vara till lags och passa upp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!