Hur säkra är "säkra perioder"? Och finns det något annat alternativ till preventivmedel om man inte vill ta hormoner? amelias kvinnoläkare Susanna Eriksson svarar.

Fråga: Jag vill inte ta hormoner som preventivmedel och min sambo avskyr kondom. Kan man lita på säkra perioder? Fungerar metoden med att ta tempen varje morgon och spelar oregelbunden mens någon roll? Helst vill jag inte använda preventivmedel alls, men jag vill inte ­heller bli gravid förrän om några år. /Pernilla, 29

Läkaren: Det går inte att lita på säkra perioder – men det finns andra alternativ

Mitt svar är dessvärre nej. Pearl index är en statistik som visar hur stor risken för graviditet är med olika typer av preventivmedel och metoder. Enligt den blir 24 av 100 kvinnor gravida när de under ett år använder sig av ”säkra perioder”. Om du har oregelbunden mens så ökar risken för graviditet ytterligare.

Natural cycles kan vara en bra idé

”Natural cycles” (metoden med tempen) kan vara en bra idé. Här anger Pearl index 7 av 100 kvinnor, men även här blir metoden mer osäker vid oregelbunden mens. Du måste komma ihåg att mäta tempen varje morgon och vissa dagar måste ni ändå använda kondom eller avstå samlag. Du lär känna din kropp väldigt väl, eftersom du måste ha stenkoll på din ägglossning – det kan vara positivt inför framtida försök att bli gravid.

Om du absolut inte vill ha barn de närmaste åren finns det säkrare metoder med hormonfria preventivmedel som kopparspiral. Den kan sitta i fem år och skapar en miljö som gör att inget ägg kan fästa i livmoderväggen. Baksidan kan vara lite rikligare menstruationer och man kan också få mer mensvärk. Pearl index på kopparspiral är 0,8 av 100 kvinnor per år.

Tänk på att som 29-åring är du sannolikt mycket fertil och behöver ett bra preventivmedel om du verkligen inte vill bli gravid.

Vill du ha raka, ärliga svar om kvinnohälsa? Fråga Susanna!

Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se

susanna ericsson läkare

Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet.

LÄS OCKSÅ! amelias sexbloggare Liw: Så får du en fontänorgasm – steg för steg