Foto: Getty Images

”Min sena sexdebut har ingen betydelse i dag”

När vännerna jämförde sexupplevelser satt Anna tyst. Att hon var oskuld dolde hon skickligt. Vid 27 kom vändningen.

Anna är 35 år och bor i en större stad i södra Sverige. Hon är gift sedan några år tillbaka och har två små barn. Vanlig på alla sätt och vis. Men för bara några år sedan hade hon aldrig varit kär, aldrig haft ett förhållande. Och aldrig haft sex. När Anna var 27 bröts utanförskapet. Hon vet inte varför det dröjde, själv tycker hon att livet varit högst normalt: några nära vänner, några ytliga, studier, jobb och resor. Men trots att hon träffade mycket folk umgicks hon nästan aldrig på tu man hand med killar. Det blev inte så bara.

– Visst var det trist att vara singel jämt, men det var inte förrän jag blev runt 25 och folk började gifta sig och få barn som det kändes jobbigt.

Lite övervikt och ett dåligt självförtroende gällande utseende och killar gjorde sitt. Anna var aldrig den där som tog kontakt med män på krogen och killarna tog bara enstaka gånger kontakt med henne. Nästan ingen visste hur det låg till med hennes kärleksliv, bara de allra närmsta vännerna. Det var aldrig någon som frågade heller. Det var uppenbart för alla att hon inte hade någon fast relation men kortare förhållanden och sex kan man ju ha ändå.

– Jag måste ha utstrålat ”fråga inte om mitt kärleksliv”. Men om någon undrat hade jag aldrig berättat sanningen ändå.

Det skulle bli för jobbigt att förklara. Ingen vill ju vara udda. Men egentligen var det inte sexbiten som var jobbigast, det var att vara ensam. Högtider var det värsta och ångesten var alltid ett faktum när det drog ihop sig mot nyår.

– Alla vill ju ha någon att kyssa på tolvslaget, liksom. 

Ju äldre Anna blev desto svårare blev det. Hur vet man hur det är att vara kär om man aldrig testat? 

– Ibland önskade jag att jag hade raggat upp någon när jag var 18, bara för att ha gjort det. Jag hade ju ingen erfarenhet alls, säger Anna, men samtidigt är det ju synd att slarva bort första gången på någon man inte bryr sig om, så i slutändan har det känts rätt att jag väntat.

Vändpunkten kom efter upprepade perioder av internetdejting. Anna kände ett svagt intresse för vissa, men det blev aldrig mer. Tills hon slutligen träffade sin blivande man. En dejt blev två, två blev tre. Och det var under ett längre uppehåll i deras träffar, när Anna höll på att längta ihjäl sig, som hon började förstå. Hon hade hittat hem.

– Jag hade inga tidigare kärlekar att jämföra med, men en sak var säker och det var att jag var helt uppe i det blå och svävade. Jag trodde inte att det var sant. 

Efter några veckors dejtande var det dags. Anna var jättenervös. Som för många andra blev sexet kanske inte det bästa just första gången. ­­

– Det krävs ju lite övning. Men bara att sova en hel natt med någon, att vara en man så nära. Det var skithäftigt!

Känslan av att ”oj, jag har gjort det!” lät inte vänta på sig. Det var stort. 

Anna kunde plötsligt känna sig som en del av resten av världen. 

– När jag satt på bussen på vägen hem kändes det som att alla tittade på mig, att det syntes vad jag just varit med om. 

Känner du att du gått miste om något genom din sena debut? 

– Det hade inte gjort något att vara mer erfaren. Alla situationer var nya för mig och jag hade inget att jämföra med. Jag som nästan aldrig umgåtts med killar hade helt plötsligt en man som jag skulle förstå och leva ihop med. Det är lite som att komma på ett nytt jobb. Man har ingen aning om hur man gör och vad som är normalt i den nya miljön. Man famlar.

Och sexet då? 

– För mig har det aldrig varit det centrala. Det kändes viktigt att ha haft sex någon gång, men det var ett förhållande jag mest ville ha. Någon som fanns där bara för mig.

Annas förflutna påverkar varken personen hon är idag eller hennes vardag med sin familj. Men det var viktigt för henne att vara anonym om hon skulle berätta om något så personligt som sitt sexliv. Hon ville ändå dela med sig för att visa en annan bild än den hon tycker att tidningar ger av äldre oskulder.

– Det skrivs ofta om dem som har någon bakomliggande orsak till varför de inte träffat någon. Trauman, skador, handikapp och så vidare. Eller att det är personer som har föredragit att vara ensamma. Jag är en helt vanlig tjej som hela tiden varit öppen för att träffa någon. Det har bara inte blivit av förrän ganska sent. 

Till personer som är i liknande situationer vill hon skänka hopp. Det går att hitta någon, men det krävs lite av en själv. Hon menar att man som heterokvinna inte kan sitta på en arbetsplats med bara kvinnor och hoppas att drömmannen ska falla från skyarna. Man måste leta aktivt, inte vara rädd för att gå på många dejter.

– Udda eller ej, det kan faktiskt gå bra för oss också. Jag tror att det finns någon för alla.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!