Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ingen sexlust? 9 tips som får det att pirra igen

Dubbelt så många kvinnor som män saknar sexlust. Och det är betydligt vanligare att kvinnor är för trötta eller stressade för att ha sex, eller att vi ställer upp på sex fast vi egentligen inte vill. Det visar en stor kartläggning av svenskars sexliv. "Det finns en sexstress i vårt samhälle, vi borde ta bort själva samlagsfokuset", säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

SEXLUST. Nästan 15 000 svenskar har deltagit i en stor undersökning om sexuell hälsa, som genomförts av Folkhälsomyndigheten. I undersökningen tydliggörs de stora könsskillnader som fortfarande råder när det gäller hur kvinnor och män upplever sex. Inte minst när det gäller lusten, eller snarare bristen på den. Dubbelt så många kvinnor som män upplever nämligen att de saknar sexlust, 21 procent av kvinnorna jämfört med 8 procent av männen uppger att de inte är sugna på sex.

Stress är en av de största faktorerna till brist på sexlust i dag

– Att det är så stereotypa könsroller beror mycket på sexuella normer, idéer, förväntningar och tankar om hur män och kvinnor ska bete sig i sexuella relationer, vilket naturligtvis också påverkar hur man upplever sexet, säger Charlotte Deogan, forskare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Allra störst är bristen på lust, på grund av stress och trötthet, hos kvinnor i åldrarna 30–44 år, vilket är de typiska ”småbarnsåren” i många relationer.

– Stress är en av de största faktorerna för brist på lust i dag, men det här handlar ju också om föreställningar om hur sex måste vara. Det säger något om vår samtid att en av de vanligaste frågorna folk vill ha svar på är: ”Hur många gånger i veckan är det normalt att ha sex?” Det finns en sexstress i samhället, men man dör inte utan sex! Man kan ha perioder med en annan typ av närhet och intimitet, som att sova sked nakna, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Undersökningen visar att fler kvinnor än män har saknat njutning och upphetsning vid sex. Dessutom har dubbelt så många kvinnor inte fått, eller haft svårt att få, orgasm.

LÄS OCKSÅ! amelias sexbloggare Liw: 5 tips för att få orgasm (som funkar för mig!)

"Det behövs ofta direkt stimulans på klitoris för att kvinnor ska nå orgasm", säger Suzann Larsdotter.
"Det behövs ofta direkt stimulans på klitoris för att kvinnor ska nå orgasm", säger Suzann Larsdotter. Foto: Shutterstock

– Det finns ganska mycket forskning på just det här området som visar samma sak. Mannen förväntar sig inte att kvinnan ska få orgasm i lika hög utsträckning som kvinnan förväntar sig att mannen ska få det, till exempel. Det beror delvis på att vi har en samlagsnorm, att penetration är lika med sex, även om vi vet att det inte är det bästa sättet för ­kvinnor att uppnå orgasm, konstaterar Suzann Larsdotter.

Folkhälsomyndighetens undersökning visar att lesbiska kvinnor har lättare att få orgasm och att de upplever en högre grad av upphetsning.

– I lesbiska relationer står inte penetrationen i fokus. Men i heterosexuella förhållanden innebär oftast sex samlag, och när mannen får orgasm är sexet automatiskt slut. Men ett vaginat samlag räcker oftast inte för kvinnor, det behövs direkt stimulans på klitoris för att nå orgasm, säger Suzann Larsdotter.

Av de kvinnor som upplever att de har svårt att få orgasm säger 16 procent att de får felaktig stimulans.

LÄS OCKSÅ: 9 sköna knep för att få orgasm med din partner

– En kvinna sa till mig att ”min man gnuggar min klitoris som om han skulle gnugga bort en fläck på diskbänken”! En annan sa att hennes man aldrig gett henne en orgasm. Men vi kvinnor måste ta ansvar för vår egen sexualitet och lära känna vår egen kropp så att vi kan kommunicera till vår partner vad vi behöver.

Som sexolog pratar Suzann Larsdotter mycket med kvinnor om hur de upplever upphetsning och hur det då känns i kroppen.

– Många svarar ”Jag vet inte”: De tänker att de bara måste ha sex. Men hela kroppen måste vara med, annars funkar det inte. Det är klart att det kan bli relationsproblem om man har olika mycket lust, men då får man lösa det problemet. Det gäller att vara flexibel och påhittig. Kanske kan din partner onanera bredvid dig. Men tyvärr är det så mycket svårare för många att prata om sex än att ha sex.

Dubbelt så många kvinnor som män har också svarat att de har gått med på sex trots att de inte ville, för partnerns skull, för relationens skull eller på grund av förväntningar.

– Om du går med på sex fast du egentligen inte vill blir det en negativ spiral. Har du samlag utan att vara ordentligt upphetsad är risken att du får ont större. Hela elva procent av kvinnorna upplever att de får smärta vid, eller efter, sex, säger Suzann Larsdotter.

När det gäller porrkonsumtion finns det också en påtaglig könsskillnad, där hela 70 procent av männen uppger att de konsumerar porr, mot kvinnornas 30 procent.

– Det är fortfarande mer stigmatiserat för kvinnor att titta på porr, men i den yngre åldersgruppen, 16–29 år, är det en betydligt högre andel tjejer som tittar. Det beror naturligtvis på att porren i dag är mer lättillgänglig. Däremot tror jag att porrtittandet skulle öka ytterligare hos kvinnor om den inte var så ensidig och historiskt sett producerad av män.

30 procent av kvinnorna uppger att de tittar på porr, medan 70 procent av männen uppger att de gör det.
30 procent av kvinnorna uppger att de tittar på porr, medan 70 procent av männen uppger att de gör det. Foto: Shutterstock

De män som porrsurfar flera gånger i veckan är mer missnöjda med sitt sexliv och upplever en högre grad av prestationsångest. Folkhälsomyn­dighetens undersökning visar att 17 procent av männen har haft svårt att få, eller behålla, erektion. Och Socialstyrelsens siffror från 2017 visar att allt fler män tar potenshöjande läkemedel, försäljningen av Viagra och liknande preparat har ökat med 50 procent de senaste tio åren. Den största ökningen är bland yngre män.

– Det är jätteviktigt att prata om hur män också är offer för destruktiva strukturer och normer som de måste leva upp till. Jag möter män som tycker att det är jobbigt att de måste vara den som ska ta initiativet och ha lust jämt. Män tror inte att de kan ha sex om de inte har en hård erektion som varar under en lång tid. Samtidigt vet vi att kvinnor lättare uppnår orgasm vid oralsex och smeksex än vid samlag, säger Suzann Larsdotter.

För att överbrygga ”orgasmglappet” mellan kvinnor och män tror hon att man en gång för alla måste ta bort bilden av det vanliga samlaget som ”riktigt sex” och kommunicera mer med sin partner.

– Om hen inte vet hur du vill ha det, berätta det. Kommunikation vid sex kan bli riktigt hett, det behöver inte vara så kliniskt. Gör det till en del av upplevelsen!

Text: Cecilia Hahne Hilgers

Vanliga orsaker till minskad sexlust

Foto: Shutterstock

Stress.

Trötthet.

Ångest.

Förväntningar och föreställningar om hur sex måste vara.

Att inte bli stimulerad på det sättet man vill, och brist på att kommunicera detta.

Dåliga sexuella erfarenheter från tidigare.

Antidepressiva läkemedel.

Hormonförändringar. Låga nivåer av testosteron och även låga nivåer av östrogen kan påverka lusten. Därför är det vanligt att lusten påverkas när man går in i klimakteriet.

Vad kan man göra för ökad sexlust?

Bättre kommunikation med din partner om vad som är skönt, vad du behöver och hur just du får orgasm.

Att acceptera att man inte alltid måste ha sex, ibland kan det i perioder bara räcka med närhet, så som att ligga nakna i skeden bredvid varandra.

Frigör mer ostörd tid med varandra. Börja dejta varandra igen! Exempelvis kan ni gå ut på middag, teater eller liknande en gång varannan veckan (skaffa barnvakt om ni har barn!) eller hitta en hobby som ni kan göra tillsammans (så som att börja bowla eller skriva upp er på en danskurs). Ett annat exempel är att alltid låta en veckodag i veckan vara er filmkväll. Varannan gång bestämmer du (och ordnar!) film och snacks - och varannan gång din partner.

Få bort samlagsfokuset. Att testa sex på nya sätt, att sex exempelvis inte bara behöver innebära penetration.

Kosttillskott? Enligt RFSU så kan bristen på energi vara relaterad till att man inte får i sig alla mineraler och vitaminer som kroppen behöver, vilket i sin tur kan påverka sexlusten. OM man har en brist kan därmed kosttillskott vara en idé, men bättre då att kolla upp detta innan hos din husläkare.

Om du har fått minskad sexlust i samband med klimakteriet - prata med din läkare/gynekolog.

Börja träna regelbundet. Träning påverkar sexlusten!

Om den ena partnern har mycket mer sexlust gäller det att vara flexibel och påhittig. Kanske kan din partner onanera bredvid dig.

• En lek med förbud kan få det att pirra lite extra.
Gör så här: Testa att förbjuda fysiskt sex mellan er under en månad. Men ni får självklart flörta, prata och skicka sex-sms till varandra under perioden. Men strikt förbjuden penetration.
Första veckan
får ni inte ens smeka varandra inför kläderna.
Andra veckan
får ni smeka varandra överallt på kroppen, men inte på ergonera zoner; så som bröst, penis och underliv.
Vecka 3
får ni smeka varandra överallt, men det får inte leda till penetration.
Vecka 4
är förbuden borta och ni väljer fritt vad ni vill göra.

Text: Linda Nestor

Svenskars sexvanor

Vi har tagit tempen på svenskarnas sexliv!

Foto: Shutterstock

63 procent kvinnor och 34 procent män har gått med på att ha sex trots att de egentligen inte ville.

Fler kvinnor än män har avbrutit pågående sex.

Kvinnor med längre utbildning tycker oftare att sex är viktigt i en relation, tar oftare initiativ till sex och föreslår oftare hur de vill ha sex, jämfört med kvinnor med kortare utbildning.

Bisexuella kvinnor har gått med på att ha sex fast de egentligen inte vill i högre utsträckning än övriga kvinnor.

Män anger i högre utsträckning än kvinnor att de aldrig haft anledning att uttrycka att de inte vill ha sex eller inte vill ha sex på ett visst sätt. Det är också fler män som aldrig avbrutit sex eller aldrig gått med på att ha sex trots att de inte ville.

Det är vanligare bland män att ha saknat en sexpartner, fått orgasm snabbare än de har velat, inte haft sex på de sätt de ville och önska fler sexpartners.

17 procent av männen uppger att de haft svårt att få eller behålla erektion.

70 procent av män och 30 procent av kvinnor använder pornografi.

En låg andel av både kvinnor och män upplever att pornografianvändningen har en mestadels negativ påverkan på sexlivet, medan de positiva effekterna anges i högre utsträckning.

Totalt 18 procent av män 16–84 år tittar dagligen eller nästan dagligen på pornografi.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läsarfråga: ”Hjälp, jag har tappat sexlusten”

Signaturen ”Emily” har skickat in en läsarfråga till våra coacher. Denna gång om sexlust. Både Bengt Ohlsson och kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger svar. 

Fråga: Sedan jag fyllde 40 har jag tappat lusten till sex. Jag är inte i klimakteriet, men jag är helt enkelt inte intresserad längre, jag läser hellre en bok, kollar på tv eller instagram. Min sambo har slutat försöka förföra mig och gör samma sak, så nu sitter vi där som ett gammalt trist par som aldrig tar i varandra och aldrig får till det. Hur ska vi bryta mönstret? Jag är rädd att han tröttnar på mig annars ... /Emily 

Bengt svarar: Lägg undan telefonerna

Ett vanligt misstag tror jag är att man vanemässigt utgår ifrån att bristande sexlust handlar om saker som kåthet och attraktionskraft, när det snarare kan handla om allt mellan himmel och jord – trötthet, lättare eller tyngre depressioner, oro för barnen eller sina åldrande föräldrar eller nedskärningar på jobbet eller vanliga existentiella svackor – varför lever jag, vad är mening­en med alltsammans? 

Eller allt på en gång. 

Och framför allt handlar det om brister i kommunikationen. Så när din sambo inte får något gensvar på sina förförelseförsök tror han kanske att du tycker att han blivit gammal och fet och tråkig, och då ger han upp och drar sig undan, och då börjar du tro att han tycker att DU blivit gammal och fet och tråkig … och sedan är den onda cirkeln sluten. 

Och den skulle enkelt kunna brytas om ni bara satte er ner och pratade med varandra – ja, om du läste upp ditt brev till amelia för honom. Dina ”flyktvägar” – böcker, tv och instagram – har en sak gemensam, och det är att det rör sig om ensamsysslor. Vilket ytterligare styrker min tes: att du och din sambo behöver göra något åt er kommunikativa ”infrastruktur”, eftersom den blivit eftersatt. 

Hur ska ni bryta mönstret? undrar du, och bara att du ställer frågan är hoppingivande, eftersom det betyder att du VILL bryta det. 

Ni behöver lägga ifrån er telefonerna och göra saker tillsammans. Resa, gå på bio eller bara ta långa promenader och stämma av var ni befinner er, i livet och i vardagen. Och målet är INTE att ni ska slita av var­andra kläderna och bli som nyförälskade igen. För det kanske inte är möjligt.

Målet är att ni ska komma varandra nära igen. När och om ni lyckas med det, då brukar sexlusten inte vara långt borta. Pröva så får ni se.

Fler frågor till Bengt hittar du här. 

Kvinnoläkaren svarar: Minskad sexlust kan ha medicinska orsaker

På ett sätt skulle man kunna önska att en tappad sexlust alltid kunde fixas med provtagningar och mediciner. Så är det förstås inte. Samtidigt kan det finnas medicinska förklaringar som är viktiga att inte missa. 

Många undrar om det beror på hormonerna, men det är ganska sällsynt fram till dess att man kommer i klimakteriet, vilket du skriver att du inte gjort. Hittills har forskningen inte kunnat visa att fertila kvinnor får ökad sexlust genom ett tillskott av könshormoner. 

Däremot kan vissa p-piller minska sexlusten och även vissa antidepressiva mediciner. Har du börjat med en ny medicin i samband med att du fyllde 40? Eller bytt preventivmedel? 

Jag tänker även på stress, som är en mycket vanlig orsak till att man tappar lusten. Sover du bra? Är det mycket på jobbet? Hinner du träna? Svårt att få det där livspusslet att gå ihop?

Sorg kan också ge tappad sexlust, liksom depression och en del läkemedel mot depression. Om man tar ett antidepressivt läkemedel och märker att man tappar sexlusten kan det vara bra att prova att byta läkemedel. 

Vidare kan rubbningar i sköldkörteln göra att man inte längre vill ha sex. Uteslut därför genom en provtagning att det är sköldkörteln som spökar. Prata med din husläkare om det. 

Sedan har vi det här med alkohol. Det kan räcka med att man bara dricker lite för mycket alkohol i veckan för att sexlusten ska minska, och det gäller både kvinnor och män. Prova att dra ner eller helt sluta dricka alkohol en period. 

Återkommande smärta vid samlag leder ofta till att man tappar lusten, och det är inte säkert att man förstår sambandet. Smärtan kan exempelvis bero på torra slemhinnor, vilket man kan få utan att vara i klimakteriet. Det finns mediciner som hjälper mot detta, som östrogenkräm. 

Jag hoppas att ni hittar en väg framåt. 

Fler frågor till kvinnoläkaren hittar du här.