Relationsproblem: "Min kille vill absolut inte ha barn – och snart är det för sent"

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är gift och pappa till tre barn. Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka. Den här gången om krocken som sker när den ena i förhållandet verkligen vill ha barn – men inte den andra.

Fråga: "Min kille och jag har varit tillsammans i sju år och har ett härligt förhållande – vi pratar om allt, har god ekonomi och reser mycket. Han sa redan från början att han inte ville ha barn. Jag tänkte att han kanske skulle ändra sig med åren, men det har han inte gjort. Nästa år fyller jag 40. Om jag inte får barn nu så får jag leva utan. Ska vi bara fortsätta äta ute, köpa dyra kläder och resa under resten av våra liv? Jag älskar honom. Och jag vill föda hans barn! Snälla, hjälp." /Panikslagen, 39

Bengt Ohlsson svarar: Han måste fatta allvaret i situationen

Du ska till att börja med inte ha dåligt samvete för att du tar upp frågan med honom.

Må så vara att han var tydlig med var han stod redan när ni träffades. Men saker och ting förändras. Relationer fördjupas. Och i det här läget är era förutsättningar brutalt olika.

Han kan få barn om tio år, tjugo år, trettio år, och det kan inte du. Ditt dilemma är dessutom knivigare än hans på så sätt att om du bryter upp med honom måste du inom inte alltför lång tid träffa någon annan man att skaffa barn med, vilket är en ny stress att hantera, dessutom måste det kännas så onödigt, eftersom du ju faktiskt redan träffat en sådan man!

Mitt råd till dig är att försöka få honom att fatta allvaret i sit uationen. En relation består så mycket av jämkningar, kompromisser och uppoffringar. Men om han förväntar sig att du ska avstå från barn för hans skull, handlar det inte om vilken uppoffring som helst. Att få barn är för många människor det som ger livet en djupare mening. Och de som ångrar det valet är lätt räknade. /Bengt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!