Rebecka Åhlund: "Att logga ut är en omskrivning för döden"

Drömmer du också om att en helg på landet, helt fri från facebook och jobbmejl? Men hur roligt är det egentligen att logga ut? Den frågan ställer sig amelias nya krönikör Rebecka Åhlund i veckans krönika. Läs och njut (och känn igen dig en smula)!

l Älskar att skryta om hur jag åker till mitt torp på helgen och ”gör ingenting”! Jag vet precis hur jag ser ut när jag pratar om det här, så självbelåten att jag kräks lite i munnen nu när jag tänker på det. ”Inte ett skit gör vi. Och det finns inte täckning på mobilen heller så man slipper alla mejl och folk som ringer och så.”Jag är så förtjust i den bilden att jag nästan går på den själv. Hur vi stressar och uppdaterar och kommunicerar oss igenom veckorna. Och sedan kommer till det heliga torpet och Bara Är. Kommer fram till saker. Förstår vad livet går ut på. Sånt. Att jag läser långsamt, tänker långa vindlande intressanta tankar och någon gör kanske långkok? Barnen leker med pinnar utan att slåss med dem. Ingen frågar var Ipaden är, ingen tvingar sig till att få spela Barbiespelet på min telefon.

För det finaste en människa kan vara är eftertraktad, och att frivilligt välja bort det tyder på att man är en komplett människa. Nära naturen dessutom? Då är du nästan… gud. Eller har du bara kravlat upp på en väldigt hög häst? För i mina drapor om att ”stänga av” nämner jag inte att den usla täckningen egentligen bara betyder att det tar hemskt lång tid att uppdatera tidslinjen på Facebook. För att få hem mina eventuella mejl måste jag sitta som en räka i fönstret, alternativt lubba ut i vedbon och förfrysa stjärten medan hjulet snurrar. Sakta, sakta tills programmet meddelar att nej tyvärr. Ingen ville dig något viktigt och högintressant den här halvtimmen heller.

Då och då drar jag det hela för långt. Börjar kolla på gamla stenlador på Österlen eller nedlagda skolor i Norrlands inland och tänker att jag ska flytta dit och odla mina egna palsternackor och försörja oss genom att knyta mindful makramé. ”Gör det”, säger en kompis. ”Den enda som kommer att tycka att det är riktigt, riktigt tråkigt – det är du.”

Tänk om man stänger av internet, telefonen, chatten och så kommer inget istället? Och de som gör det, nu när jag tänker på saken, hur rika inre liv har de egentligen? Det ÄR roligare att kolla på familjeunderhållning på tv om man samtidigt får läsa någon halvtråkig ordvits från någon ur ens parallellklass i högstadiet. ”Att logga ut” är en modern omskrivning för döden. Det är så klart ingen slump.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!