Foto: Rätt att publicera i tryck vid ett tillfälle.

"Rädslan och oron släppte"

Efter att vi efterlyste era berättelser om hur livet blev runt 30 fick vi in massor av fina och gripande berättelser. Här kommer en från vår populära läsarbloggare Paulina som efter flera år av känslomässigt mörker fann lyckan.

Vid 20 ligger livets alla möjligheter framför dig. Vid 30 är du vuxen på riktigt, har gjort viktiga val, ser tillbaka och gör en första sammanfattning. Här kommer en av de berättelser som strömmade in till redaktionen när vi frågade er hur det blev, från vår egen bloggare Paulina "Pipan" Wennerlund:

"När jag var 16 träffade jag en tio år äldre kille. Han misshandlade mig regelbundet, men inte förrän han efter fyra år hotade att döda mig fick jag kraft att lämna honom. Då var jag 20 år och min framtidsdröm mycket tydlig: Jag ville träffa en trygg karl och jobba med hästar. Men jag var så trasig efter mitt destruktiva förhållande att jag istället gick in i en djup depression. Jag isolerade mig helt, så fort jag gick utanför dörren kunde jag få panikångest. Tack vare KBT-terapi kunde jag trots ångesten gå en utbildning för att bli ridinstruktör. Men jag var fortfarande väldigt tillbakadragen och vågade varken möta killar, folk eller mig själv. Jag gick upp i vikt och byggde upp känslomässiga murar omkring mig, samtidigt som jag längtade ut i livet, efter kärlek och riktig gemenskap. Och tiden gick.

En kväll satt jag som vanligt i pyjamas i sängen och såg filmen “Nyckeln till frihet” på tv. En mening i filmen fastnade i mitt huvud: ”Sätt igång att lev eller sätt igång att dö!” Jag beslutade mig för att ge livet en chans. Då hade det gått elva år i celibat och utan manlig närhet. En kompis hjälpte mig att sätta ut en profil på en nätdejtingsida. Efter tre dagar så var han där, min Magnus. Trots att jag var livrädd så träffades vi och sedan dess har vi varit sambor. Han är min själsfrände. Det är egentligen otroligt när jag tänker på det. Vad är oddsen för att ha isolerat sig i elva år och sen träffa sitt livs kärlek på första nätdejten? I dag lever jag precis det liv jag drömde om som 20-åring. Jag kämpar fortfarande med rädslor och ångest, men nu gör jag det inte ensam utan tillsammans med min sambo. Den stora livsfrågan just nu är om jag ska våga skaffa barn. Jag vill, men är rädd att inte klara ansvaret.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!