Professor har hittat ett sätt att mäta hur mycket du älskar någon

Undrar du om du verkligen har hittat den rätte? Amerikansk professor har hittat ett sätt som kan ge dig en bra hint om hur djup kärleken är.

Professor i psykologi vid universitet i Florida; James McNulty, har använt en lite udda metod, skriver Time. Han har bett 100 nyligen gifta par i Tennessee att betygsätta sin partner med hjälp av bilder på henne eller honom. De skulle, när de tittade på bilderna, hitta positiva och negativa ord som beskrev partnern. Man spelade in svaren och följde sedan paren under fyra år. Det man kunde se efter de åren var att de paren som hade tagit längre tid på sig att hitta negativa ord och lätt kunde hitta positiva ord om sin partner, också fortfarande höll ihop. Medan de paren som snabbt kunde hitta negativa ord hade lägre chans att fortfarande vara gifta.

- Trots att fyra år är en ganska kort tid, upplevde många par en dramatiskt minskning i tillfredsställelse över den mätta perioden, säger McNulty till Time.

Rent teoretiskt beror det här på, menar professorn, att hjärnan fungerar så att den tar lite längre tid på sig att byta från sådant som gör en glad än sådant som gör en lite nere. Så om bilden av en partner du verkligen är kär i bara producerar en positiv känsla, så måste hjärnan göra lite mer ”gymnastik” för att hitta negativa känslor.

- Det behövs en växelspak för hjärnan för att slå om till negativa känslor efter att ha sett en bild på den man älskar, om man bara har en positiv attityd till partern, säger McNulty till Time.

- Det tar dock inte lika lång tid att processa negativa ord om man har en mindre helgjuten positiv attityd till sin partner.

Studien visar inte om förhållandet som sådant är bra eller dåligt, utan bara om kärleken till din partner är genuin eller ej. Och professorn tillägger att kärleksparen som vill testa det här ska ta i beaktning att det inte är ett stensäkert kärlekstest, och att det såklart kommer att finnas avvikande resultat.

Men det är aldrig fel att prova ;)

Du kanske också vill läsa:

Vi har hittat oljorna som gör håret friskt och vackert

22 säkra tecken på att du är helt beroende av kaffe

23 tecken på att du träffat rätt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!