Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Paulina och Martin har valt särbolivet: "Vi hinner längta efter varandra"

Tröttnat på sambolivet? Då är du inte ensam. Nu ökar antalet särboförhållanden och det är vi kvinnor som driver på.

– Det är så lugnt och skönt, säger tvåbarnsmamman Paulina, som inte vill flytta ihop med kärleken Martin.

En vanlig dag: Stappla upp ur sängen, fixa frukost, fixa barnen, (kanske) hinna fixa sig själv. Lämna barnen, springa till jobbet. Hämta barnen, köpa middagsmat. Tvätta, röja, fixa middag. Gräla med sambon om vem som ska ta diskmaskinen och tvätten. Lägga barnen. Stupa i säng. Utan att orka ta bort sminket som du eventuellt orkade fixa på morgonen. Känner du igen dig?

Gör ett tankeexperiment – tänk dig samma dag, men utan sambon. Istället: Fixa till sig, ta med barnen hem till särbon, som lagat middag och röjt undan hemma hos sig. Äta middag i lugn och ro med vetskapen att det bara är din egen och barnens tvätt som väntar där hemma. Eventuellt sova över, eller gå hem och tänka att den där övernattningen, den tar vi till helgen – och då blir det något alldeles extra. Nu inser alltfler att det finns en poäng i att inte dela den grå vardagen med sin partner. Istället vill vi träffas när vi har tid och lust, gärna under lite festligare och mysigare former, visar en färsk undersökning som gjorts på uppdrag av Mötesplatsen.

Särboförhållanden är alltmer populära

Fördelarna är många. Man slipper tjafsa om vem som gör (eller inte gör!) hushållsarbetet hemma, man har sin egen ekonomi och ansvarar själv för sitt vardagsliv. Man behöver helt enkelt inte anpassa sig. Det finns förstås nackdelar också. Man kanske inte får någon att dela allt i vått och torrt med och en delad ekonomi har sina tydliga poänger. Ändå blir särboförhållanden alltmer populära, och det är på kvinnornas initiativ. Endast 28 procent av männen i undersökningen vill ha separata boenden, hälften så många som kvinnorna. En orsak kan vara att kvinnor, som passerat småbarnsåren och har tagit hand om hemmet under en längre tid, inte vill ge upp sin nyvunna frihet. Nu är det tid för njutning, och i det paketet ingår kanske inte att ta hand om tvätt, städning och matlagning i samma utsträckning som tidigare.

– Alla människor är olika och alla måste få känna efter hur de vill leva sitt liv. En del har större behov av att få vara själva, helt enkelt, säger Emma Edespong från Mötesplatsen.

Paulina och Martin:

– Vi älskar särbolivet!

Det är ett stort gäng som ses och äter middag hemma i Martin Kruus villa på kvällarna. Förutom de egna barnen kommer även särbon Paulina Wallde och hennes två barn, och då brukar det bli livat värre.

– Kanske är det därför jag känner att jag har ett så stort behov av att sedan ta med mig mina två barn och knalla de fem minuterna hem till vår lägenhet efter middagen, säger Paulina. Paulina och Martin träffades redan som små, de bodde grannar och deras mammor var väninnor. Men det sa aldrig klick. Martin träffade en kvinna, gifte sig och bildade familj. Paulina träffade en man och fick barn med honom.

– Det var först när jag separerade för fyra år sedan som jag stötte ihop med Martin igen. Jag behövde lägenhet, och visste att han har hand om en del fastigheter här i Mariefred, säger Paulina. De började prata. Båda var nyseparerade. Martin bjöd hem Paulina på middag och plötsligt en dag insåg de att de var som gjorda för varandra.

”Barnen får värdefull egentid med sin förälder”

– Vår tanke var från början att flytta ihop, men det blev aldrig så. Vi är ju så många, hela sex personer. Dessutom insåg både Martin och jag tidigt att våra barn behövde oss och egentiden med oss, säger Paulina. Martin håller med.

– Det finns mängder av fördelar med att leva som vi gör, säger han. Vi hinner längta efter varandra, barnen får värdefull egentid med sin för­älder. Varje gång vi ses blir det lite extra. Han tystnar en stund. Funderar lite.

– Samtidigt är ju vardagen en viktig del av det riktiga familjelivet. Ibland kan jag känna att vi, om vi ska bli en riktig familj, någon gång i framtiden bör flytta ihop. Paulina, å sin sida, tycker att det är lugnt och skönt som det är nu. Hemma i lägenheten får hon tillfälle att pusta ut och vila upp sig. Där är det hennes regler som gäller, samtidigt som Martin kan uppfostra sina barn på det sätt som passar dem bäst. Men även Paulina kan sakna vissa saker.

Storfamilj – som möts runt middagsbordet! Paulina lagar maten och Martin diskar.
Storfamilj – som möts runt middagsbordet! Paulina lagar maten och Martin diskar.

– Som att vakna upp och gå och lägga mig tillsammans med min partner. Dessutom är det struligt rent praktiskt att ha två hem. Familjen Kruus Wallde har dock tänkt igenom sin lösning noga, och den fungerar för dem.

– Vi har rutiner ihop, absolut. Det är alltid jag som lagar middag, vi äter alltid tillsammans och Martin diskar. Varannan vecka är det alla barnen och vi, varannan vecka är det bara Martin och jag. De veckorna sover jag nästan alltid över hos Martin, säger Paulina.

– Det händer ofta att folk frågar oss när vi ska flytta ihop, men då är det bara att förklara att vi har hittat det som passar oss och vår familj bäst.

Av: Anna-Maria Stawreberg Foto: Victoria Henriksson