Foto: Istock

"Min kille är bästis med sitt ex - vad ska jag göra?"

amelias läsare Zelda stör sig på att hennes pojkvän ständigt umgås med sitt ex. Vad är rimligt att ställa för krav? Bengt Ohlsson svarar.

Fråga: Sedan min kille och jag flyttade ihop i höstas har jag blivit mer och mer irriterad på hans ex, som jämt kommer och hälsar på och gärna hänger kvar på middag. Hon är jättetrevlig och rolig, vi skulle säkert vara bra kompisar om det inte vore så att de var ett par i tre år innan han och jag träffades. Det var hon som gjorde slut, men nu hävdar hon (och han) att de är "bästisar" och hon är ofta med när vi gör saker på helgerna. Är jag löjlig som inte vill träffa henne överhuvudtaget? Det skulle faktiskt kännas bättre för mig om de var rejält osams! /Zelda

Bengt Ohlsson ger svar: Ni måste kompromissa

När man flyttar ihop med en annan person blir det orimligt om allt ska ske på den enas villkor. Och varje relation mår bra av kompromisser. Det är ett sätt att säga till varandra: Jag ser att du finns, och du är en egen person med egna önskemål, viljor och drömmar. Jag vet också att mitt liv inte är detsamma som innan jag träffade dig. Du är oändligt viktig för mig, och därför har jag förstått att jag kan behöva rucka på saker som jag har vant mig vid. Dessa förändringar kanske inte alltid kommer att vara roliga, somliga kanske rentav riktigt jobbiga, men jag gör dem ändå, för din skull.

Budskapet som din kille och hans ex skickar till dig lyder snarare: Så här ser det ut, ditt nya liv. Det är färdigpaketerat av oss, klappat och klart, med krulligt presentsnöre runt om, och ingen av oss tänker vika oss en tum för din skull.

Det är givetvis ohållbart. Ert hem är lika mycket ditt, och du är i din fulla rätt att säga: Jättekul att du kommer så bra överens med ditt ex, men jag vill inte ha henne här. Jag vill inte ha hennes svettiga häck på vår toalettstol, eller hennes blick på det hem som du och jag har skapat.

Du säger att det skulle kännas bättre för dig om de var osams, och att du inte vill träffa henne överhuvudtaget. Det är alltså din ståndpunkt. Din killes ståndpunkt är att det i princip ska vara öppna dörrar för henne. Nu är det er uppgift att hitta en kompromiss. Gissningsvis kommer ni att enas om någonting som båda är halvt missnöjda med. Men så ser de flesta kompromisser ut. Det är betydligt bättre än att den ena parten är helt nöjd och den andra helt missnöjd. Eller hur?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!