Messiah och Christina: – Parterapin räddar oss i vardagskaoset

I perioder har det varit tufft - såpass att de avslutat gemensamma jobbprojekt. Men ofta lyckas komikerna Christina Nordhager och Messiah Hallberg dra nytta av humor för att avväpna vardagskaoset.

För ett tag sedan såg de filmen A star is born. 

Messiah Hallberg berättar att han iakttog sin fru under tiden och tänkte: "Jag har ingen aning om ifall hon hatar eller älskar den här filmen."

– Jag gillade den tanken. För Christina är otroligt spännande, jag tycker om att hon är oberäknelig. I tolv år har jag känt henne, men jag vet fortfarande aldrig hur hon ska reagera på någonting, säger han.

Christina Nordhager avslöjar att hon gillade filmen, och säger att Messiahs bästa egenskap inte är hans oberäknelighet, utan något helt annat:

– Att han är så ung, säger hon och skrattar.

Paret träffades 2007 när båda jobbade med tv-programmet Efterlyst på TV3. Det var Messiahs första praktikplats i journalistsvängen, medan Christina arbetade som reporter på produktionsbolaget Strix.

Vi hade nog inte varit tillsammans om vi inte hade så roligt ihop

– Det var en klassisk kontorsromans, säger Messiah.

Christina påminner om att de faktiskt inte blev ihop omedelbart.

– Det var en fest där vi hånglade, sedan var vi lite fram och tillbaka, innan vi slutligen blev ihop, säger hon.

Sedan dess har de fått två barn ihop och båda har slagit sig in på de stora ståupp-scenerna i Sverige.

Under åren 2012-2015 drev de även podcasten Geniförklarat, där de talade mycket personligt om kärlek och relationer. Den perioden jobbade de intensivt tillsammans - men slutligen kom de till en punkt där de kände sig tvungna att välja antingen podden eller relationen.

– Ämnena kändes för nära ibland. Till slut var det svårt att skilja på vad som var privat och inte. Vad som var på skoj och vad som var allvar. Vi behövde ibland avbryta inspelningen, säger Messiah.

Fick barn tidigt

Christina berättar att de lägger ner mycket arbete på sin relation och att det har varit kämpigt många gånger genom åren. Deras dotter, Louise, kom exempelvis tidigt i deras förhållande, vilket ledde till att de fick lära känna varandra som partners samtidigt som ett barn fanns med i ekvationen.

– Därför är det viktigt att stanna upp ibland, kanske efter fem år, och fundera på "Vem är jag? Hur har jag utvecklats?", och rannsaka sig själv lite. Messiah är inte samma person nu som han var när vi träffades, det är lätt att glömma när vardagens veckoscheman tickar på. Vi vill gärna vara tillsammans, men det är svårt - det skulle vara mycket lättare att bara skita i allt, säger hon.

Både Messiah och Christina tycker att deras respektive är den roligaste de vet - något som verkligen kryddar deras förhållande!

I omgångar har de gått i parterapi, bland annat för att försöka förändra dåliga, invanda mönster. Just nu går de ungefär varannan vecka. Christina säger att det varit till stor hjälp, för det blir en stund där de kan vara själva.

– Där vi verkligen kan titta på varandra. Ingen är stressad, utan vi kan ställa frågor, prata om vad vi går igenom nu, få uppgifter och tala om vad vi kan förbättra. Annars hinner vi inte det i vardagen. Dessutom kan en tredje part kliva in och säga: "Vänta, förstår du hur ditt beteende kan uppfattas här?" Vi lär oss även att ta emot kritik bättre, för det är vi dåliga på, säger hon.

Ofta använder de sig av just humorn för att sätta fingret på det banala i vardagssituationer. Messiah berättar att Christina många gånger kan få honom att gapskratta hos parterapeuten.

– Det är befriande. Vi hade nog inte varit tillsammans om vi inte hade så roligt ihop. Hon förlorar aldrig humorn - även om hon förlorar all sans ibland. Christina kan vara väldigt rolig mitt i ett bråk. Hon är väldigt rolig, säger han.

Under hösten förbereder Messiah sig för sin ståupp-show som fått namnet Scener ur ett "äktenskap", med en undertitel om "att bli ihop, att bita ihop och att bryta ihop". Han säger att fokuset på ämnet beror på att hans liv till stor del bestått av familjeliv och småbarn det senaste decenniet. Han har grävt där han stått, helt enkelt, och manuset har bollats med Christina.

– Det handlar inte om att utmåla någon som skurk i vårt förhållande. Det är en komisk betraktelse av hur nära ljus och mörker faktiskt kan vara i en relation, säger han.

Båda konstaterar också att en relation är en enorm utmaning i ett samhälle där alla hela tiden letar efter nya, snabba kickar. Många vill ha en quick fix, när ett tvåsamhetsförhållande i verkligheten är en livslång kamp - som man kan förvandla till komiskt innehåll på en scen.

– Vi har blivit bra på att skratta åt eländet, säger Christina.

 

Christinas och Messiahs bästa kärlekstips:

Var uppmärksam på din partner. Fråga inte bara vad han eller hon vill, utan försök att verkligen se till din partners utveckling och vad hen verkar behöva. Stanna upp ibland och se till att ni inte växer åt olika håll.

Res ihop, eller gå ut någonstans ibland för att kunna njuta av enbart vuxet sällskap.

Gå i parterapi.

 

Psst! Missa inte Messiah Hallbergs humorföreställning Scener ur ett "äktenskap"- En standupshow om att bli ihop, bita ihop och bryta ihop, Sverigeturnén startar i Örebro den 20 september och avslutas i Stockholm den 23 november. Läs mer här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!