1 av 10 vuxna saknar vänner i livet – här är KBT-nycklarna till vänskap

Familj och semesterresor, visst! Men när det kommer till vänner ekar det tomt. En av tio vuxna kvinnor saknar vänskap i livet. Det är en dubbel ensamhet. Vi behöver både ha vänner, och få vara en, för att må bra.

Vi fick ett brev från Katarina, 38, som är gift och har två barn. Som åker utomlands på semester, och har ett liv som de flesta av oss. Men hon har inte en enda vän.

"Jag har aldrig varit en tjej som haft många kompisar. I skolan var jag ’plugghästen’ som ingen ville leka med på rasten. Mig lekte man bara med om det inte fanns någon annan tillhands. Jag kom alltid i andra och tredje hand, aldrig i första.

Nu, när jag jobbar som lärare, har jag upptäckt att det finns barn som är som jag var i nästan varje klass. Första gången jag fick syn på en sån liten tjej, tänkte jag; så där var ju jag! Jag hade en kompis under gymnasietiden, hon hette Stina.

Vi pluggade ihop och hängde efter skolan. Hon hade andra kompisar också och vi var nog inte bästa vänner. Vi bor långt ifrån varandra nu och har inte setts på år. Vi rings ibland, men det är inte så att jag kan prata med henne om allt. Sedan jag bildat familj har vi flyttat en del på grund av min mans arbete.

De senaste tio åren har vi bott i tre olika städer. Jag har försökt att skaffa vänner, men oavsett plats har det varit svårt.

Antingen umgås folk med sina barndomsvänner eller med släkten. Alla är så etablerade och verkar inte så intresserade av att lära känna nya människor. Det är inte lätt att komma in i nya sammanhang som vuxen. Jag vet inte riktigt vad som krävs, utan kan bara konstatera att jag aldrig har lyckats. Vi har också bjudit hem dagis- och klassföräldrar flera gånger, men vi har aldrig blivit bjudna tillbaka. Inte en enda gång.

När vi för fyra år sedan flyttade till en förort till Stockholm hade jag stora förhoppningar på att börja om. Jag bjöd hem kollegor och familjer som vi stött på via barnen. Men det blev precis som vanligt. Vi blir aldrig bjudna tillbaka, till slut ger man upp. Min man har haft många vänner men tappat kontakten under åren. Han tycker också att det är konstigt och trist att vi inte har något umgänge, men lider inte lika mycket som jag.

Det är ju inte så att jag ligger och gråter men jag har nog inte världens bästa självkänsla. Jag försöker tänka att jag bara haft otur. Vi är varken konstiga eller tråkiga utan bara ganska vanliga. På jobbet vet ingen hur ensam jag är. Där sitter jag med som alla andra i fikarummet och snackar. Det är speciellt en tjej som jag gillar jättemycket. Hon har en massa vänner och när hon skulle upp till fjällen med sitt kompisgäng, frågade jag om jag kunde hänga på. Men det var redan fullt.

Jag blir ledsen men kanske mer uppgiven. Ofta kan jag tänka: Varför har de lyckats och inte jag? Det förväntas att alla ska ha en massa kompisar. Varje dag möts jag av ’Tips till mingelfesten’, ’Åk på fjällresa med gänget’ eller ’Så fixar du nyårsfesten’. Häromdagen var det snökaos och eleverna behövde hjälp att komma hem. En lärare föreslog att föräldrarna kunde ringa en vän om de inte själva kunde hämta sina barn. Då tänkte jag att jag skulle inte ha någon att ringa i en sådan situation.

Nyåret är värst. Jag har aldrig blivit bjuden på en fest. Jag har heller aldrig lyckats att ha någon nyårsfest, eftersom ingen kunnat komma. Även om jag gör en massa saker som att gå på Friskis&Svettis, museer och promenader, kan jag inte sluta att tänka på hur mycket roligare allt hade varit ihop med en kompis. Ibland har jag tänkt att jag ska byta jobb så att jag slipper alla lov som lärare har.

Jag saknar vänner mer än jag vågar erkänna. Min dröm är en bästis. Ta en fika ibland, resa på långweekend eller bara snacka i telefon. Nu är jag 38 år och jag tvivlar på att det kommer att hända. Min dotter frågar ibland varför jag inte har några kompisar. Då brukar jag skratta bort det och säga att jag har nog med er. Men så är det ju inte. Jag tror faktiskt att många har det som jag.”

Därför är det så viktigt med vänner

Ge inte upp, men sänk kraven lite

Ett rikt liv innebär bland annat att ha många vänner. Och några nära. Men i verkligheten saknar så många som var tionde kvinna en nära vän. Ensamhet kan vara underbart när man själv väljer den men smärtsamt, när den är påtvingad.

– Längtan efter vänskap är något som de flesta har, tror prästen Camilla Lif.

En vänskap rymmer så mycket och är annorlunda än andra slag av kärlek, som till ett barn eller till en kärleksrelation.

– Vi behöver goda vänner att spegla oss i. God vänskap stödjer oss, ger tröst och konstruktiv kritik, utan att vi förväntar oss något i retur. Att få vara en god vän är också viktigt, det får oss att gå bortom oss själva, sätta någon annan först och därmed bli bättre människor, säger Camilla.

– Människan behöver bli tagen i bruk. Om man inte har några vänner och känner sig ensam väcks sorg, saknad och en känsla av utanförskap.

Pykoterapeuten Liria Ortiz menar att det är lätt att tro att något är fel på en. Ofrivillig ensamhet kan göra att man tappar självkänsla och i vissa fall hamnar i en depression.

– Omgivningen förväntar sig också att man ska ha vänner. Att ha många vänner ger hög status, säger Liria.

– Många säger att de inte har några vänner alls. Men när man börjar titta så visar det sig att deras liv rymmer olika typer av relationer, till en kollega, en granne, en gammal barndomsvän. Många har otroligt höga krav på vad vänskap är och hur en vän ska vara. Ofta utesluter man många som inte lever upp till den förväntan man har. Istället för att välkomna och vara nyfiken stöter man bort.

Liria tror på att förenkla.

– Vissa går man på bio med, med andra fikar man. Man behöver inte ha djupa samtal med alla, utan acceptera att vänskapsförhållande kan se olika ut. Den ultimata vännen som har allt finns inte.

Att hitta vänner är inte lika lätt som det kan verka på Facebook eller i Vänner och Sex and the City. Att knyta nära band kan vara lika komplicerat som att finna kärleken. Camilla Lif tror att det var annorlunda förr. Idag har ingen tid, speciellt inte om någon kanske anses lite udda, blyg och inte socialt begåvad.

– Många gör ofta konstiga prioriteringar. Istället för att ta hand om sina relationer och vara öppen för nya lägger man tid på att jaga en livsstil. En vältränad kropp, ett snyggt hem, pengar och att förverkliga sig själv. Istället borde man intressera sig för människor, i slutändan är det ju det som är meningsfullt, säger Camilla.

Precis som kärleksrelationer kan vänskap uppstå på olika sätt. Camilla tror på att förhålla sig osentimentalt och att bete sig lite skamlöst.

– Jag vigde ett homosexuellt par och bara kände att jag ville bli kompisar med dem. När de var på väg hem frågade jag bara.

Idag är båda två gudfäder till min dotter. Om vänskap inte kommer till dig måste du gå ut och hitta den själv.

Men om man har försökt? Frågat jobbarkompisen om bio och bara fått en ursäkt som svar, bjudit på middagar men aldrig blivit bjuden tillbaka. Vad ska man göra?

– Ge inte upp utan inrikta dig på nya personer. Erkänn att det smärtar att bli bortvald, det hjälper dig att gå vidare. Kanske handlar det om dig eller kanske inte. Många gånger har man inte tid eller kraft att inkludera någon annan i sitt liv. Inte på grund av vem du är utan för att man inte orkar med det, säger Liria och menar att om man har svårt att komma vidare själv är det bra att söka hjälp. Ofta hjälper det att prata med någon och kanske få nya redskap för att komma vidare.

KBT-nycklarna till vänner

Letar du efter en vänskap som ska bli himlastormande så kommer du bli besviken. Tänk istället att vänskap kan handla om att ta en fika eller gå  på bio. Här är några råd.

1. Börja med dig!

 Vad behöver jag

Tänk inte: Nu ska jag hitta vänner. Fundera istället på vad du tycker om att göra. Är du intresserad av folkdans eller att läsa? Anmäl dig till en danskurs eller bokcirkel. Ha ett öppet sinne. Var nyfiken utan att vara påträngande för dem som du träffar på exempelvis en kurs.

 Ta initiativ 

Fråga någon som du gillar om ni ska ses. Gå på museum eller en promenad. Försök att vara öppen för alla typer av människor.

 Var realist

Om någon är demonstrativt ointresserad och ständigt kommer med bortförklaringar, ge upp. Vänskap behöver vara ömsesidig. Försök att möta upp din känsla av att ha blivit bortvald. Det är smärtsamt samtidigt som du blir fri för att kunna gå vidare.

 Ha tålamod 

Acceptera att vänskap tar tid att bygga upp.

2. Var en bra vän

Hör av dig

I vissa relationer hör man av sig väldigt ofta – andra vänner hörs av med flera års mellanrum.

Var en bra lyssnare

Visa att du bryr dig, allt handlar inte om dig.

Ge tillbaka

Om din vän öppnar upp och ger dig förtroende, ge tillbaka.

Visa tillit

Acceptera att det finns perioder då en vän inte har lika mycket tid för dig som du har för han/ henne. Det behöver inte betyda att vänskapen påverkas.

3. Vi kan behöva verktyg för att ta oss ur ensamheten.

Här  är tre övningar.

Gör en nätverkskarta

Rita en karta över din krets av människor. Rita en cirkel och skriv ditt namn i mitten. Närmast dig skriver du namnen på dem som står dig närmast och andra namn lite längre ut. Din krets av människor kan vara familj och släkt, kollegor, grannar, bekanta och vänner, även de som du inte träffat på lång tid. Fundera på vilka du vill lära känna närmare. Dessa människor är din vänskapspotential. Du kommer att bli överraskad över hur många det är.

Ett gott liv

Fundera på vad du tycker är ett gott liv. Lista allt du gillar i en tabell och utforska om det finns personer eller föreningar som du kan göra dessa saker tillsammans med. Du kan också själv starta en grupp kring något som du gillar.

Målinriktning

Att skaffa vänner när man är vuxen kräver ett mer målinriktat arbete och mod. Hur ska du lära känna ditt vänskapskapital bättre? Kanske bjuda hem eller bara höra av dig? Kom ihåg att det inte bara är du som längtar. Du kommer nästan alltid att få uppskattning när du visar intresse och engagamang för andra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!