Lova evig trohet eller bo sambo?

Det råder stor bröllopsyra i avlånga landet Sverige. Kändisar, kungligheter och alldeles vanliga människor – alla skrider de till altaret för att lova varandra trohet. Men trots det väljer många att bo sambo utan eviga löften. Vilka för- och nackdelar finns egentligen med att gifta sig? Diskussionen går het i Damrummet.

Förra veckan drog SVT:s bröllopssatsning "Det kungliga bröllopet igång i tv-rutan", med Ebba von Sydow som programledare, och veckan innan det var det kändisbröllop när Laila Bagge fick sin Niclas, och äntligen blev fru Bagge Wahlgren. Och under året får båda prinsessorna sina drömprinsar.

 Ja, i sommar är det ju kungligt bröllop som står på agendan, när ingen mindre än kronprinsessan Victoria drar på sig brudblåsan och går altaret fram med sin Daniel Westling. Till huvudstaden beräknas det komma cirka 12 000 fler turister än normalt för att få besöka Stockholm under den stora kungliga bröllopsdagen.

 Men trots detta ståhej undrar signaturen Kristina vad fördelen egentligen är med att gifta sig – älska varandra kan man ju ändå? Signaturen Eva anser istället att allting blir så mycket enklare som gifta då man, vid en eventuell separation, delar på allt – ”är du sambo måste du istället ha papper på varenda pinal”. 

 Som sambo ärver man heller ingenting från varandra, och ett exempel på det är kaoset kring Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson – som stod lottlös när hela arvet och alla finansiella tillgångar istället gick till fadern och brodern. Detta på grund av att de inte varit gifta, utan levt som sambos i 30 år.

 Nästan alla i tråden tycks vara emot livet som sambos och anser att det finns många fler fördelar med giftermål, men vad finns det då för fördelar med att leva som sambos? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!