Linda Skugge: "Ingenting har hänt sedan Fittstim"

Åsiktsmaskinen och författaren Linda Skugge är tillbaka på feministfronten. Och det räcker inte med att prata om kroppshår och skällsord som slampa. Istället menar hon att kvinnor måste kämpa tillsammans och sluta motarbeta varandra. – Anställ kvinnor och lyft fram kvinnor, säger hon.

Året var 1999 och Linda Skugge var tillsammans med Belinda Olsson redaktör för antologin Fittstim, en samling berättelser av unga kvinnor om deras syn på feminismen. I bokens förord gör Olsson och Skugge klart för anledningen av bokens uppkomst: ”För att vi vill visa att det finns tjejer som har högre mål än att bli framröstade till Fröken Sverige”. Linda var ung, het och stark men feministstämpeln kom att bli ett problem då hon fick svårare att få uppdrag inom mediebranschen. Nu ger hon sig in i debatten och hoppas att fler agerar för ett jämställt samhälle.

Efter att ha avsagt dig feminist-titeln 2006, skriver nu Anna-Klara Bratt i en debattartikel att ”du har återvänt till feminismen”. Varför valde du att göra det?

– Jag har aldrig varit ”icke-feminist”. Jag försökte där 2006, men det gick inte att hålla fast vid det. Alla som jobbar med eller känner mig vet ju hur jag alltid lyfter fram och hjälper fram kvinnor. Det är så fasansfullt att det fortfarande finns dessa hemska män som kör med härskartekniker och aldrig någonsin skulle sätta kvinnor på ledande poster.

Du skriver i en debattartikel från 28 mars att feminismen står och stampar på samma ställe. Varför upplever du att det är så?

– Det är ju exakt samma frågor som på 90-talet. Och de feminister som är äldre än mig, som är 38, tycker att ”våra” 90-talsfrågor var desamma som de kämpade för på 70-talet. Jag tror att det beror på att så få bryr sig om frågan och då stannar den upp gång och på gång, tills några nya unga eldsjälar börjar kämpa - och då från noll, det vill säga kroppshår om och om igen.

Varför tror du att kroppsbehåring fortfarande väcker sådana reaktioner?

– Ingen aning! Männen ser ju sina kvinnor hemma nakna och vi vet ju alla hur vi ser ut. Degiga, slappa, håriga. Trots detta säger ju våra män att vi är jättevackra och fina. Men sen säger tydligen männen när de blir ”troll” en annan sak. För det är ju samma män, de män som är gifta, har en massa barn och fru som är dessa troll. Det är så hemskt.

Du skriver även att vi måste agera för att det ska hända något. Har du några konkreta idéer eller förslag på hur vi ska hjälpas åt att kämpa för feminismen?

– Jag har många konkreta förslag. Anställ kvinnor! Lyft fram kvinnor! Ni som har makt inom media, ta in kvinnor. Stärk kvinnor genom att se dem, pusha dem, så de får självförtroende att våga ta sig fram och i sin tur kanske just den kvinnan blir en kvinna som lyfter fram andra kvinnor etc. Små saker i vardagen kan betyda otroligt mycket. Bara att hjälpa en annan kvinna kan leda till att kvinno-bollen sätts i rullning. Du hjälper en kvinna som hjälper en kvinna som... Motarbeta aldrig någonsin en annan kvinna, det slår tillbaka på andra kvinnor, det kan vara din dotter som drabbas. Lyft varandra!

Upplever du att feminismen är annorlunda idag än när du var redaktör för Fittstim?

– Jag upplever inte att det finns någon feminism i dag. Vem kämpar på mainstreamplats? Vem kämpar för våra små flickor? Vem bryr sig om hur tjejer har det i skolan? Det finns så klart en massa hjältar som hörs på twitter och så, men varför tar inte de riktigt stora tidningarna i dem? De jag tycker är bra och läser allt av är Fridah Jönsson, Cissi Wallin, Quetzala Blanco, Hanna Fridén. Nu har jag säkert glömt flera men jag ser er alla och läser er, ni är väldigt begåvade.

Vad betyder feminismen för dig?

– Lika rättigheter för tjejer som för killar. Kvinnor ska få tillträde till makten på samma villkor som männen.

Vad tycker du om feminismen idag? Lever den? Finns den? Lämna din åsikt i kommentarfältet nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!