Foto: Istock

Kvinnor tar över mer och mer – så vad ska vi ha männen till egentligen?

Tjejer och kvinnor briljerar i skolbänken, på gymmen och vägarna. I flera storstäder tjänar kvinnor mer än män – och ny forskning tyder på att honor kan föröka sig utan hanars inblandning. Så vad ska vi ha männen till, egentligen?

1. Kvinnor dominerar de högre utbildningarna 

2. Flera sätt att bli mamma på egen hand

3. "Kvinnor är framtidens vinnare"

 

Jag hade en äldre, ingift släkting, vi kan kalla henne för Solveig. Under många år levde hon i ett stormigt äktenskap, men när hennes man slutligen begärde skilsmässa var hon – till skillnad från alla andra – långt ifrån nöjd.

– Vem ska nu hänga upp mina julgardiner och byta glödlampor? dundrade hon.

Det här har blivit bevingade ord i vår familj. Ett tragikomiskt exempel på en kvinnas totala hjälplöshet. (Själva mannen kunde hon undvara, men hon kunde inte leva utan honom på grund av några julgardiner.)

Kvinnor födda på 30-talet fick lära sig vad de "inte kunde"

Solveig var inte på något sätt korkad, men hon var född på 1930-talet och hade vuxit upp med en lång lista på vad kvinnor inte kunde – och vad män var bäst på. Mannen var den huvudsakliga familjeförsörjaren, var mest bildad och mest vältränad. Därtill var han familjens chaufför, tekniker och hemmafixare. Det var till exempel han, och bara han, som behärskade den oerhört svåra konsten att skruva i glödlampor.

Idag har jag svårt att se framför mig att någon klamrar sig fast vid ett olyckligt äktenskap för en lampas eller gardins skull. Det är ju bara att klättra själv.

Vi får allt oftare de bästa jobben och högre löner. I USA finns numera 50 städer där unga kvinnor tjänar mer än unga män.

Idag befinner vi oss väldigt långt från Solveigs situation. Vi kvinnor blir alltmer självständiga. De flesta kvinnor kan slå i en spik, byta däck och montera en Ikeahylla lika bra som sin eventuella man – eller brorsa för den delen – och det där med att killar är bättre på teknik är en gammal sanning. Teknik är inte längre att fixa tv-antennen, utan att säkerhetskopiera sin Iphone, och det behärskar kvinnor lika bra som män.

 

Läs också: 8 knep till en jämställd relation – börja i dag

 

Häromdagen stötte jag ihop med en ung kvinna som höll på att flytta in i vårt hus. Hon och hennes väninnor kånkade förvånansvärt obekymrat en tung soffa över gården och uppför trappen. En i gänget kommenterade glatt att hon äntligen fick användning för alla timmar på gymmet.

Min helt ovetenskapliga gissning är att en liknande syn hade varit ovanlig för 20–30 år sedan. Då hade kvinnorna suttit i soffan och väntat på att ”en stark karl” skulle komma.

Tre av fyra kvinnor motionerar på fritiden

Och faktum är att vi kvinnor faktiskt motionerar alltmer. Den senaste undersökningen som SCB gjorde, 2014–2015, visade att motionerandet ökar överlag, men framför allt hos kvinnor. Tre av fyra kvinnor ägnar sig åt idrottande på fritiden, vilket är en högre siffra än hos män. Inte undra på att vi bär våra soffor själva. Förmodligen rör det sig om en blandning av faktisk styrka och det självförtroende som kommer på köpet när man tränar mycket.

Att mannen i familjen är den enda som kan köra bil är också en gammal sanning. Idag är 47,3 procent av alla körkortsinnehavare i Sverige kvinnor, och med tanke på att Transportstyrelsen så sent som i november i år gick ut med information om att fler kvinnor än män blir godkända på körkortsproven så verkar statistiken jämnas ut ytterligare. Och nu ger vi oss inte ens in i diskussionen om att män står för majoriteten av olyckor i trafiken och 80 procent av alla fortkörningsböter. Men jag kan säga så här: att ”köra som en kärring” är en riktigt bra grej.

Kvinnor dominerar de högre utbildningarna

Men den stora förändringen rör utbildning och karriär. Visst, män tjänar fortfarande mer än kvinnor och sitter på fler ledande positioner. Men mycket pekar på att kvinnor långsamt håller på att ta över makten i samhället, både ekonomiskt och när det gäller inflytande. Kvinnor dominerar de högre utbildningarna och långt fler kvinnor än män tar högskoleexamen. 2016/2017 var siffran 64 procent kvinnor mot 36 procent män. Även i grundskolan och gymnasiet syns en stor skillnad mellan tjejers och killars prestationer, till tjejer­nas fördel. Liknande tendenser syns i många andra länder i västvärlden.

Kvinnor dominerar de högre utbildningarna och långt fler kvinnor än män tar högskoleexamen. Foto: Getty Images/iStockphoto

Det glada i det här är att när vi kvinnor knappar in på männen när det gäller utbildning börjar det äntligen att återspeglas i rekrytering och lön. Vi får allt oftare de bästa jobben och högre löner. I USA finns numera 50 städer där unga kvinnor tjänar mer än unga män.

Nackdelen är den uppenbara:

Vad ska hända med alla killar som hamnar på efterkälken?

Flera sätt att bli mamma på egen hand

Okej, vi kanske inte behöver män för att bära möbler, sköta tekniken, köra bil, förklara världen eller försörja oss. Men, invänder vän av ordning, vi behöver dem onekligen till att sätta barn till världen. Svaret på den invändningen är ett rung­ande – nja? Det finns flera sätt att bli mamma på egen hand: adoption, insemination, embryo­donation – fast alla inbegriper förstås att någon med sperma ska ha funnit där i något skede.

Nu har dock ett kinesiskt forskningsprojekt ställt allt detta på ända genom att lyckas kombi­nera arvsmassan från två mushonor som blivit dräktiga. Ungarna har alltså två mammor. Flera av ungarna som har fötts med två mammor har dessutom nått dräktig ålder och skaffat ungar på samma sätt som sina mammor. Forskarna har inte lyckats med samma bedrift för hanmöss. Då krävs det fortfarande en surrogatmamma som bär embryot.

 

Läs också: Carolina Gynning om separationen: "Trauma"

 

Forskningsexperiment med två mushonor som fick barn

Honor kan alltså få ungar utan hanar. Hanar kan inte fortplanta sig utan honor. Snacka om att maktbalansen inte bara har rubbats, utan tagit ett amazonkliv åt damsidan.

Forskningsframsteget har satt igång en mängd spekulationer om sannolikheten för att det går att överföra kunskapen på människor – och om män i så fall alls kommer att behövas i framtiden. De flesta forskare svarar, inte helt överraskande, att det är alltför tidigt att dra sådana slutsatser och avfärda män.

– Jag kan definitivt se att det ligger i en relativt snar framtid att vi kan använda tekniken på människor. Men det finns en massa etiska regelverk som gör att vi inte gör det, kommenterade till exempel doktor Mouna Esmaeilzadeh, läkare och hjärnforskare, nyheten.

– Vi är ju trots allt inte möss. När forskare ändrar i generna på det sättet så kan det få oavsiktliga sido­effekter som vi inte vet något om än.

Sammantaget kan vi bara konsta­tera att vi inte längre är beroende av män. Men om du behöver en man? Det får du själv avgöra. Sa jag förresten att Solveig klarade sig alldeles utmärkt utan sin make efter skilsmässan? Hon kom nämligen på att hon kunde be andra hänga upp julgardinerna.

Per Schlingmann: "Kvinnor är framtidens vinnare"

Författaren och PR-konsulten Per Schlingmann har skrivit boken Urban express tillsammans med företagsekonomen Kjell A Nordström. Där har de myntat begreppet girlville och beskriver en framtid där kvinnor har mer pengar och makt.

Förklara begreppet girlville!

– När Kjell och jag bestämde oss för att skriva en bok trodde vi att de stora tren­derna skulle vara stora entreprenörskap och varumärken, men väl­digt snabbt hittade vi två större teman: städernas attraktionskraft och kvin­nornas frammarsch.

– Det innebär att vi får betydelsefulla städer där kvinnor får mer makt, som i New York, Berlin och Oslo. Vi kallar det girlvilles. Vare sig man tittar på statistik eller pratar med företagsledare så pekar allt mot att framtidens arbetskraft är kvinnor. Framför allt är tendensen stark i västvärlden.

Var kommer männen in i detta?

– För många män har tillvaron tidigare varit väldigt enkel. Man är försörjaren, den som tjänar mest, kan mest – och helt plöts­ligt ändras förutsättningarna totalt. Den traditionella mansbilden krackelerar. Vi går mot en arbetsmarknad där repeterbara ar­betsuppgifter ersätts av maskiner. De som återstår handlar om relationer, kreativitet och kognitiv förmåga.

– Lite generaliserat är kvinnor starkare på de områdena. Bilen är mannens sista ut­ post, men eftersom självkörande bilar gör sitt intåg håller vi på att förlora det också.

Om tio år kan vi nog betrakta Stockholm som ett girlville.

Vilka män har svårast att hänga med i utvecklingen?

– Dels män utan högre utbildning på landsbygden, dels är äldre, högutbildade och tvärsäkra män hotade. Den minst effektiva fram­gångsfaktorn idag är att vara tvärsäker. Idag måste du vara flexibel, kreativ och ha lätt för att samarbeta.

Hur ska männen kunna hålla jämna steg?

– I framtiden måste män förtjäna sin po­sition, inte ta den för given. Män måste inse att samarbete är viktigare än konkurrens. Sedan måste vi, för att minska klyftorna, titta på utbildningssystemet. Varför lyckas inte pojkar lika bra som flickor?

Samtidigt, sedan ni myntade begreppet, har en massa kvinnliga politiker fått avgå och vi diskuterar aborträtten igen ...

– Absolut, men även om det som händer nu bitvis kan kallas för backlash så händer mycket på andra plan. Visst, männen sitter på den ekonomiska och politiska makten. Men vi ser fler kvinnliga företagsgrundare, under förra mandatperioden styrde kvinnor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Kvinnor har dubbelt så hög förmögenhetsutveck­ling, och företagsledare som Christina Stenbeck och Caroline Berg har ett infly­tande på en nivå vi sällan tidigare sett.

När får vi girlvilles i Sverige?

– Om tio år kan vi nog betrakta Stockholm som ett girlville.

Vad hoppas du själv på?

– Att varje person blir betraktad som den individ man är, oavsett kön. Jag tycker att utvecklingen med ökat kvinnligt inflytande är fantastiskt bra, men jag oroas också över polariseringen mellan hopp­fulla högutbildade kvinnor i städer och män utan studielån, men med dyster framtidssyn, utanför städerna. Jag är en bekymrad optimist!

 

Läs också: Kvinnor är bättre än män på att läsa av känslor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!