Kvinnan gör karriär - mannen tar ut skilsmässa

Kvinnors framgångsrika karriärer verkar sällan gynna kärlekslivet positivt, i alla fall inte om man ska se till kändisäktenskapen - där Anna Anka och Sandra Bullock bara är några i raden av de som drabbats den senaste tiden.

Sedan urminnes tider har mannen varit den som försörjt familjen, och kanske sitter många fast i de traditionella könsrollerna än idag? Att stå i skuggan av sin egen frus karriär kan nämligen inte vara lätt, då mannen helst inte tycks se att sin fru är mer framgångsrik än han själv.

Se bara på Anna Anka, som bara för en kväll stal hela Sveriges uppmärksamhet med sin skånska frispråkighet, och var utan tvekan Sveriges nya snackis i många veckor framåt. Några månader efter storsuccén av Svenska Hollywoodfruar kunde vi ju givetvis läsa om hur artisten och världsstjärnan Paul Anka ansökt om skilsmässa. Till Aftonbladet berättade Anna Anka att det hela blev för påfrestande för Paul när hon inte längre var tillgänglig på samma sätt:

- Han har ju alltid varit van vid att allt kretsar kring honom.

Foto: 682_05981 / "© Touchstone Pictures, Inc. All rig

Sandra Bullock och Ryan Reynolds i filmen The Proposal, där Bullock spelar en framgångsrik chef.

Och det är ju så klart inget unikt med det här. I Metro kunde vi här om dagen läsa om hur sju av de tolv senaste kvinnliga Oscarsvinnarna skilt sig en kort tid efter att de fått sitt stora pris. Senast i raden är nu Sandra Bullock, som vann en Oscar så sent som i förra veckan, och som nu ryktas ha blivit bedragen av sin man Jesse James.

Så hur kommer det sig då att männen inte verkar kunna klara av sina kvinnors framgångar i karriären? Enligt familjeterapeuten Sverker Wadstein beror det hela på att mannens identitet fortfarande är så starkt sammankopplat med hans jobb. Kvinnor kan däremot behålla sin status även om hon väljer bort sin karriär, för att istället ägna sig åt familj och barn.

- Mannen känner sig mindervärdig i jämförelse med sin kvinna, eftersom att han kopplar samman sitt värde med sin prestation, förklarar Sverker Wadstein för Aftonbladet och fortsätter:

- De flesta som känner sig hotade av sin partners framgång vågar inte erkänna det, inte ens för sig själva. Men det är det första man måste göra för att komma tillrätta med den här problematiken. Därefter kan man börja angripa problemet, som alltid bottnar i en känsla av att inte räcka till.

Men det finns självklart undantag. En av dem är regissören och manusförfattaren Andrew Upton, lyckligt gift med den vackra skådespelerskan Cate Blanchett, som lite skämtsamt kallar sig själv för ”Handen”. Han känner nämligen inga som helst problem med att han ständigt blir bortklippt från alla foton tillsammans med sin kända fru, där endast handen blir kvar på bilderna från röda mattan.

Vad tror du det här problem beror på, och har ditt förhållande förändrats när du kört om din man? Gå in i Damrummet och diskutera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!