Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kristina och Stefan lever som särbo – nykära efter sex år

Går det verkligen att hålla liv i kärleken utan att bo ihop och dela på allt? Självklart! I alla fall om du frågar Kristina och hennes Stefan. De har hittat rätt som särbor. ”Det viktigaste är att vi vet att det är vi.”

Särboparet Kristina och Stefan har hittat det
 perfekta receptet!
Särboparet Kristina och Stefan har hittat det perfekta receptet! Foto: JEZZICA SUNMO

Att flytta ihop, gifta sig eller bli sambo, har länge varit det naturliga steget när kärleken växer. Men i takt med att många satsar på personlig utveckling och längtar efter att leva sitt eget liv känns det inte lika självklart. Att leva isär och låta romantiken styra istället för det praktiska har nu seglat upp som ett hett sätt att leva i en modern relation. 

Kanske träffas man senare i livet, efter en eller flera långa relationer, och är inte så sugen på att dela allt med någon igen, eller så har man barn på olika håll med upplägg och rutiner som man inte vill rucka på. 

Att välja att bli särbo kan vara en väg för att både värna den egna friheten och samtidigt dela livet med någon. Plötsligt får man det bästa av två världar. Tid för sig själv och efterlängtade stunder ihop. 

Jag fick ofta höra: Det där kommer aldrig att hålla

Precis så är det för Kristina Niessner och hennes Stefan Eklund. När de blev ett par för sex år sedan och det visade sig att drömpartnern bodde 50 mil bort valde de att se möjligheterna till ett rikare liv som särbor istället för att låta det stoppa dem. 

Sedan dess har de varje vecka pendlat fram och tillbaka mellan Stockholm och Göteborg. För dem är särbolivet ett hett tips om man vill behålla ”brinnet” i kärleken. När de ses på fredagarna är det fest!

– När ska ni flytta ihop? Det är den vanligaste frågan vi får, säger Kristina ...
– När ska ni flytta ihop? Det är den vanligaste frågan vi får, säger Kristina ... Foto: JEZZICA SUNMO

– Man hinner bygga upp en längtan de dagar man inte ses, och längtan är viktig. Det blir alltid extra mys när vi ses igen, säger Kristina. 

Men i början när hon packade väskan och låste dörren till huset i Göteborg för att resa tvärsöver landet var det många som skakade på huvudet. 

– Jag fick ofta höra att ”det där kommer aldrig att hålla”. Någon sa till och med ”Jag ger det ett år”, men för oss har det funkat, säger Kristina.

Barnen har alltid kommit först för oss båda

Hon och Stefan lärde känna varandra redan 1998, då som kollegor och goda vänner. Det var inte förrän de båda hade lämnat sina långa relationer bakom sig som pusslet föll på plats. Det var ju de som skulle ha varandra! 

Både Kristina och Stefan har två barn. Och ingen av dem ville vara med sina barn mindre än varannan vecka, så en flytt var aldrig aktuell. Istället blev de särbor med ett hus i varje stad.

– För oss har barnen alltid kommit först. Om inte de mår bra blir det pannkaka ändå, för då blir det kanske inte så bra mellan oss heller, säger Stefan.

– Och om vi hade gjort som många andra med delad vårdnad och haft en barnfri vecka och en med barn så hade vi aldrig lärt känna varandras barn. Så det valde vi aktivt bort, säger Kristina. 

Deras lösning är lite annorlunda. Fem dagar varannan vecka lever Stefan familjeliv hos Kristina och barnen Max som är 15 och Allie som är 11. Sedan åker han hem för två dagar på egen hand i Stockholm. På fredagen tar han emot sina barn Amanda, 17, och Gustav, 15, samt Kristina som då reser upp från Göteborg för fem dagar med Stefans familj innan hon får två dagar hemma själv. På storhelger och semestrar umgås de alla sex. 

Supernöjda särbor. – Men en nackdel är att det är dyrt, säger Kristina.
Supernöjda särbor. – Men en nackdel är att det är dyrt, säger Kristina. Foto: JEZZICA SUNMO

Vilka fördelar ser ni med att leva så här?

– För mig personligen är det så skönt att få känna mig fri och att ha min egen tid. Jag tror det är problemet i många relationer, det där eviga tjafset om vems tid som är viktigast och vems tid som ska prioriteras. Det slipper vi, och det är så skönt, säger Kristina.

– Och de kvällarna när du är själv med dina barn är jag fri att träna, dricka öl med kompisarna eller bara ligga i soffan och kolla på tv. Och jag vet ju alltid när de dagarna kommer, så det är lätt att planera, säger Stefan.

När vi ses är det Stockholmsvecka och det bjuds på paj i Stefans hus i Vällingby. De har båda jobbat under dagen. Att de har lyxen att kunna arbeta i båda städerna är en viktig parameter som gör deras vardag möjlig. 

– På resorna mellan städerna händer det ibland att man börjar prata med den som sitter bredvid. Då kommer ofta frågan om man är på väg hem eller bort, och mitt svar blir alltid både och. När jag förklarar hur vi lever får jag först ett ”Oj, bor ni i olika städer, 50 mil emellan, hur går det?”, men när jag berättar om upplägget med mina egna dagar varannan vecka, då jag gör vad jag vill, så ändras tonen i nio fall av tio till ett ”Jaha, det låter ju bra”, säger Stefan.

Utöver friheten är en annan fördel med särbolivet att rollerna inte blir lika enformiga som de lätt blir om man bor ihop jämt, menar Kristina. 

– Vi har en väldigt jämställd fördelning. När jag är här tar du kommandot att bjuda in vänner på middag och bestämmer vad vi ska göra, vilket annars är en typisk tjejgrej. Och när du kommer till Göteborg kan du koppla av och dra ut och springa om du vill det, för då har jag ansvaret, säger Kristina.

– Och när vi är här betalar Stefan all mat, hemma hos mig är det samma sak. Jag står för allt, sedan hjälps vi åt att laga maten. Samtidigt kan Stefan lika gärna köra mina barn till träningen som att jag hjälper hans barn med läxorna. På så sätt hjälper vi varandra i vardagen och barnen känner båda, säger Kristina.

Vilka är nackdelarna med särbolivet?

– Det är dyrt! säger Kristina. Och lika härligt som det är att träffa vänner och ha egentid utan att behöva kolla med Stefan om det passar, lika tomt är det att gå och lägga sig och vakna ensam. 

– Vi har även fått tacka nej till saker för att vi befunnit oss i den andra staden. Det gör ont ibland, men vi dör inte av det, säger Stefan.

Visst kan de sakna tid att bara vara de två, men vilka par i barn­familjer har tid till det? frågar Stefan retoriskt.  

– Men vi ser alltid till att åka bort en vecka på sommaren bara vi och ta någon weekend under övriga året, säger Kristina. Och vi är väldigt trygga med varandra. 

Och om det blir tjafs när ni är på olika håll?

– Jag tar det med en gång på telefon och tänker att det är klart sedan, medan Stefan kan ta upp det igen när vi ses och fråga om vi hann prata klart sist.

– Ja, där är vi olika. Du reagerar snabbt, och för mig tar det lite längre tid att ta in och förstå. Men jag har blivit bättre på att reda ut saker på en gång. Jag kommunicerar bättre i den här relationen än tidigare. Vi tar tid till det eftersom vi inte ses hela tiden. Det är nästan så att vi pratar mer de dagar vi inte ses, säger Stefan. 

Vilken är den vanligaste fråga ni får kring er relation?

– ”När ska ni flytta ihop och var ska ni bo?” säger Kristina, och båda skrattar.

– De frågorna får vi hela tiden, men det får bli som det blir, säger Kristina.

– Men när vi gifter oss vill jag bo med dig hela tiden, säger Stefan. Fast det blir väl inte förrän barnen har flyttat ut. Och när de blir vuxna kanske vi får barnbarn, och då vill man ju också vara med. Kanske har vi något större boende i en stad då och något mindre i den andra. Men det går inte att tänka så långt. Vi vet ju inte hur livet ser ut då. 

Kristina fyller i:

– Det viktigaste är att vi vet att det är vi. 

Och vi lever ett fantastiskt roligt liv. 

Kristina Niessner

Ålder: 40.

Familj: Särbo med Stefan, 46. Barnen Max, 15, och Allie, 11, samt bonusbarnen Amanda, 17, och Gustav, 15.

Bor: I Torslanda, Göteborg och hos särbon i Vällingby, Stockholm. 

Gör: Är regionansvarig och säljare.

Experten: Särbolivet skapar längtan 

Jacqueline Joo.
Jacqueline Joo.

Relationsexperten Jacqueline Joo tycker att många par kan inspireras av särbor. Allt går om man bara vill, det finns inte bara ett sätt att ha en relation, menar hon. 

Jacqueline Joo ser flera fördelar med att leva som särbo. Att undvika konflikter är en av dem. 

– Framförallt undviker man ju de klassiska saker som många par bråkar om: hushållssysslor, vem som är mest slarvig och ekonomiska frågor. Allt det kan man ju stryka när du har ditt och jag har mitt. Man behöver inte bry sig om ifall den andras kök ser hemskt ut. 

– En annan fördel är att man troligen fördelar sin tid mer effektivt. När man väl umgås tror jag att man är mer närvarande istället för det slentrianhäng som det lätt blir när man bor ihop jämt. 

Det är viktigt att särbo­livet fyller bådas behov

Hon lyfter även fram särbors kommunikation som en fördel. 

– Man bokar ju inte direkt tid med varandra om man bor ihop, och där tror jag man vinner mycket som särbo, vilket stärker relationen. Särbor måste kommunicera om hur och när de ska ses.

– En tredje fördel med en särborelation är att man inte behöver jobba lika mycket på att hålla gnistan vid liv. 

– Ju närmare vi har varandra fysiskt, desto mindre lust känner vi. I början är vi osäkra och tryggar varandra med fysisk kontakt. Men ju säkrare vi blir på att den andra inte försvinner, desto mindre tänder vi till. Så att skapa avstånd väcker längtan. 

Kanske passar särbolivet extra bra för dem som redan har levt familjeliv eller för par som bestämt att de inte vill ha barn. De behöver inte slå ihop hela sina liv.

– Kanske är vi där nu att vi vågar prata mer om hur vi vill leva utifrån de behov vi har. Det är egentligen bara din fantasi som stoppar dig från att leva som du vill. Låt inte skammen komma i vägen för vad du tror skulle passa dig bäst. 

Kan du se några konfliktområden eller nackdelar med särbolivet?

– För att det ska funka måste man vara helt överens om att det här tillgodoser bådas behov. Ibland är det bara den ena personens val som den andra går med på, för att inte förlora sin partner, vilket kan bidra till ständigt underliggande negativa känslor. Den som ställer kraven har då ”makten” och styr relationen, medan den andra anpassar sig. En god kommunikation är avgörande och minimerar risken för konflikter.

Så lyckas du med särbolivet:

Gå in i relationen på lika villkor.

Var tydliga med vad ni vill och att båda vill leva särbo.

Undvik att bli varandras gäster när ni besöker varandra.  

Red ut förväntningar kring när, var och hur ni ses.

Red ut hur ni gör med semestrar och långhelger.

LÄS OCKSÅ! Paulina och Martin har valt särbolivet: ”Vi hinner längta efter varandra”

Kändisparen som lever som särbos:

Skådespelerskan Sissela Kyle, 62, och psykologen Per Naroskin, 60.

Nyblivna föräldrarna  Nour El Refai, 32,  skådespelare, och komikern Henrik Schyffert, 52. 

Livsstilsbloggaren Johanna Toftby, 46,  och Janne Fors, 50.

 Artisten Marit Bergman, 44, och musikern Johan Neckvall, 48.