Kom till skott och fria till din älskade på skottdagen

I år är det skottår, vilket innebär att februari får en extra dag. Enligt gammal tradition är det fritt fram för giftassugna kvinnor att fria på skottdagen, och män som tackar nej får enbart dra sig ur med hjälp av en dyrbar gåva.

Myten berättar att det var Irlands skyddshelgon S:t Patrick som bestämde att kvinnor skulle få en dag vart fjärde år till att fria. Detta för att kvinnornas förfrågan skulle tas på allvar. Men skottdagen var också en otursdag i det gamla bondesamhället.

– På skottdagen undvek man att påbörja arbeten som att bygga hus, säger Jonas Engman som är etnolog vid Nordiska museet.

Även om seden säger att kvinnor ”får” fria denna dag, har det fortfarande varit männen som tagit intiativet i det stora hela.

– Men skottdagen gav kvinnorna tillfälle till att vara lite mer flörtiga och leka med könsordningen, säger han.

Passa på att fria den 29 januari

Förr var det bland annat populärt att ställa en blomsterkruka på farstukvisten hos den ungkarl som man var intresserad av. Om krukan blev inplockad var det ett tecken på att det även fanns intresse från mannens sida. Om den stod kvar kunde kvinnan där emot inte hoppas på för mycket.

Så om ni känner för att fria till er älskade, passa på den 29 februari. Och om ni får ett nej har ni i alla fall chansen att håva in en dyrgrip.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!