Kåt, glad och jämställd

Jämställdhet är inget som kommer av sig självt. Det måste förhandlas fram vid köksbordet. För Rebecka Edgren Aldén är jämställdhet i hemmet något som verkar ha tappats bort i dagens samhälle.

Rebecka Edgren Aldén, till vardags redaktionchef på M-magasin, är säker på sin sak: jämställdhet i hemmet är lika viktigt som jämställdhet i arbetslivet.

 - Det hänger ihop, säger hon.

 För några år sedan började Rebecka Edgren Aldén se en jämställdhetsbacklash i form av cementerade könsroller i hemmen. Det fick henne att tillsammans med Tinni Ernsjöö Rappe skriva boken "Skriet från kärnfamiljen" (Albert Bonniers förlag, mars 2009).

 - När kvinnor började arbeta utanför hemmen så dök det upp nya pusselbitar som måste pressas in, säger Rebecka Edgren Aldén. Arbetslivet har blivit allt stressigare samtidigt som vi måste göra allt mer med våra barn. Alla aktiviteter som ska skjutsas till, allt föräldraengagemang på dagis, fritis, skola. Och det mesta av detta hamnar på kvinnornas lott.

 Enligt en del undersökningar, som beskrivs i boken, så sker detta på grund av att vi försöker ”balansera” våra könsroller. När vi kommer för långt från våra gamla roller försöker vi kompensera med att söka oss till bullerbylivet, där huset alltid är perfekt städat, maten är grundligt hemlagad på ekologiska produkter, barnen alltid är rena och prydliga och aldrig glömmer gymnastikpåsen.

 Men det är inte bara problemen som radas upp i boken. Lösningen presenteras också: mer jämställdhet i hemmen.

 Om man delar på uppgifterna och fördelar dem jämnt så blir det lättare för alla parter.

 - Men jämställdhet är inget som kommer av sig självt, säger Rebecka Edgren Aldén. Den måste förhandlas fram.

 Jämställdheten är ett val. Ojämställdhet är det inte.

 När de kvinnor som har huvudansvaret för barn och hem samtidigt som de försöker ha en karriär får frågan varför, så brukar de svara: det bara blev så.

 - Vår uppmaning till kvinnor är att de ska sätta sig ner vid köksbordet och förhandla med sina män om hur hemmet ska delas upp, säger Rebecka Edgren Aldén. Diskutera vad som ska göras, hur det ska göras och vad som kan prioriteras ner. Inte minst är det en fantastisk lektion i demokrati för barnen.

Läs mer om det jämställda familjelivet på bloggen "Skriet från kärnfamiljen"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!