Foto: Istock

Kär i en kollega på jobbet - hur gör man?

Olägligt, invecklat, förvirrande … och helt fantastiskt. Kärlek på jobbet kommer ofta i ett tumult av motstridiga känslor. Så hur ska man göra för att tackla situationen bäst? Arbetsrättsexperten Lise-Lotte Argulander ger användbara tips.

Har du blivit kär i en kollega? Du är inte ensam. Att träffas på jobbet är väldigt vanligt. Nedan kan du läsa om vad som faktiskt gäller, rent arbetsrättsligt, om att bli kär på jobbet. Du träffar också Amanda och Stefan som blev kära i varandra på jobbet trots att de båda redan hade en relation. Idag är de lyckligt gifta.

Innehåll: Kär på jobbet

1. Arbetsrättsexperten om vad som gäller: "Företag kan inte förbjuda folk att bli kära."
2. Amanda och Stefan träffades på jobbet: "Blev kär i princip direkt." 
3. Tips till dig som är kär i kollegan
4. Så vanligt är sex på arbetsplatsen
5. Det tycker svenskarna är okej att göra på en arbetsplats 
6. Yrkesgrupper som dras mer till varandra 

 

Arbetsrättsexperten: "Företag kan inte förbjuda folk att bli kära"

Arbetsrättsexperten Lise-Lotte Argulander tipsar om hur du bäst tacklar kärleksrelationer på jobbet.

Relationer på jobbet är en gråzon, med fler oskrivna än skrivna regler. Drygt 40 procent väljer att hålla förhållandet hemligt för sina kollegor, enligt Career­builders mätning.

Men när den initiala adrenalinkicken avtar kommer verkligheten ikapp.

Lise-Lotte Argulander är arbetsrätts­expert på Företagarna och bollar dagligen frågor som: Vilka ska jag berätta för? Kan jag förlora mitt jobb? Kommer kollegorna tro att jag har blivit befordrad på egna meriter? Är det okej att tungkyssas på arbetstid? Vad händer när det tar slut?

– Det är jättehärligt att se folk vara kära och lyckliga på jobbet och jag tror de flesta företag bara tycker att det är trevligt så länge det sköts snyggt. Men man måste fortfarande uppträda på ett visst sätt på en arbetsplats, där rör relationen inte bara er två, utan också alla runt omkring, säger hon.

Jag tycker absolut att man ska berätta om man har en relation på jobbet för att undvika skvaller och missförstånd

Det finns alltid en risk för att relationer på arbetsplatsen göder misstankar om favorisering eller gör kollegorna obekväma. Frågan har blivit svårnavigerad i kölvattnet av #metoo-rörelsen, där studier visar att alltfler är negativt inställda till romanser på jobbet. I synnerhet de mellan chefer och anställda.

Många företag har en kärlekspolicy

Idag väljer många företag att hantera romanser via en så kallad kärlekspolicy, vilket fungerar ungefär som en dresscode. Facebook skapade nyligen rubriker genom att införa en ny datingpolicy som säger att anställda får bjuda ut en kollega, men endast en gång. Om svaret är nej får man inte fråga igen, vilket även inkluderar svar som ”Jag är upptagen”.

Foto: Istock

Dessa policys bör dock ses som riktlinjer, menar Lise-Lotte Argulander, då de inte har någon faktisk juridisk bäring.

– Företag kan inte förbjuda folk att bli kära. Det är inget rättsligt skäl att säga upp någon för att man har en

kärleksrelation. För att få sparken måste du ha misskött dig och skadat företaget.

Däremot har företaget rätt att bestämma att du ska uppföra dig professionellt på din arbetsplats. Det är även helt okej att bestämma att anställda inte får vara öppet fysiska. Alla är inte bekväma med att ta del av en light petting-session vid trefikat, och även bordsgrannen har rätt att trivas. Dessutom har företaget rätt att omplacera den ena parten, om andan faller på.

– Det är framförallt vanligt om det är en relation mellan en överordnad och en underordnad, då brukar man lösa det genom att flytta den ena till en annan avdelning. Det är inte heller ovanligt att ena parten själv känner en moralisk plikt och byter arbetsplats av hänsyn till sina kollegor, säger Lise-Lotte Argulander.

Relation mellan chef och anställd

Relationer mellan chefer och anställda är inte ovanliga. I en undersökning gjord av tidningen Chef och Man­power uppger mer än varannan chef att de har haft en partner som de träffat på jobbet.

– Men tyvärr kan det också leda till problem med konflikter och svartsjuka. Och en sådan här policy är framförallt till för att skydda anställda, inte tvärtom. Det är information om hur du kan förhålla dig för att inte utsätta dig för onödiga risker, bli utnyttjad eller hamna i beroendeställning och jävsituationer. Det kanske inte är lämpligt att man bestämmer sin partners lön, till exempel.

Enligt Sveriges största arbetslivspanel, Work Life, är det få arbetsgivare som har riktlinjer för situationer som kan uppstå kring kärleksrelationer. Samtidigt visar den senaste mätningen att de flesta anställda inte vill se några kärleksyttringar alls på arbetsplatsen. Bara drygt en av tio tycker att det är okej att flörta på jobbet, och endast  5 procent anser att man får kyssas (39 procent godkänner dock en kram).

Foto: Istock

– Jag tycker absolut att man ska berätta om man har en relation för att undvika skvaller och missförstånd. Jag kanske inte bryr mig om min flört går förbi och nyper mig i rumpan, men en kollega som ser det kan bli obekväm eller tolka det som trakasserier. Det är bättre att prata öppet om dessa saker på arbetsplatsen. I grunden är det inte svårare än att sköta sitt jobb, och visa hänsyn.

 

 

Amanda och Stefan träffades på jobbet: "Blev kär i princip direkt"

 Olägligt, invecklat, förvirrande … och helt fantastiskt. Kärlek mellan kollegor kommer ofta i ett tumult av motstridiga känslor. För Amanda och Stefan slog det gnistor i köket när båda jobbade på den lokala korvmojen. Båda var upptagna, men känslorna blev till slut för svåra att stå emot.

Minnet av kvällarna i gatuköket får fortfarande Amanda och Stefan att le. Foto: Linda Axelsson

Berätta hur ni träffades!

Amanda: – Det var på vårterminen, jag hade ett halvår kvar till studenten och började jobba extra i grillkiosken i stan. Stefan började samtidigt som jag, så vi lärde oss arbetet tillsammans. Vi är väldigt lika, så det klickade direkt.

Stefan: – Ja, vi kom otroligt bra överens redan från början. Men jag hade en flickvän och Amanda en pojkvän, så det dröjde innan någonting hände. Vi hann bli väldigt bra vänner först.

När märkte ni att vänskapen övergått i kärlek?

Stefan: – Japp! Jag blev kär i princip direkt. Jag var i en ganska dålig relation, och när jag fick känslor för Amanda bröt jag upp från den. Det var mycket dubbla känslor. Till hösten hade båda våra förhållanden tagit slut, så vi stöttade varandra samtidigt som vi kände att någonting fint var på väg att hända mellan oss.

Amanda: – För mig växte det fram med tiden. Vi arbetade oftast samma pass och tillbringade otroligt mycket tid ihop. Nu i efterhand ser jag såklart att det låg i luften, men just då var jag inte riktigt mottaglig. Dels för att jag var på min arbetsplats, dels för att jag var nyseparerad och ville vara singel ett tag. Det tog ett år av vänskap innan jag insåg vad jag kände ... Han föll för mig mycket snabbare!

Det var svårt att dölja att vi hade känslor för varandra. Och det gick rykten om oss långt innan vi blev ett par

Så hur gick det till?

Amanda: – Jag vet inte riktigt, men vi hade gemensamma vänner, och det gav oss ett bra skäl att börja umgås utanför jobbet, även om det var i grupp. Vi ordnade en massa film- och spelkvällar ihop. Men vi ville ju ses jämt så en kväll i veckan blev så småningom tre kvällar och sedan varje. Till slut var det bara vi två som kom på filmkväll...

Stefan: – Allt hände långsamt och smygande. Man försökte flytta sig närmare och närmare i soffan utan att den andra märkte något, snudda vid varand­ras händer ... Trevande, men självklart. Det var aldrig någonting vi pratade om, utan plötsligt var det bara vi.

Amanda: – Fast jag minns ett tillfälle när det började gå upp för mig. Vi arbetade i det lilla och trånga köket och Stefan la händerna på mina höfter för att flytta undan mig så att han kunde komma förbi. En helt vanlig gest, men jag kommer ihåg hur det pirrade i hela kroppen. Kroppen hajar innan hjärnan. Han gör fortfarande likadant när han går förbi mig hemma i köket, och jag får faktiskt fortfarande fjärilar i magen.

Hur hanterade ni kärleken på jobbet?

Amanda: – Vi var bara tio anställda, så det var svårt att dölja att vi hade känslor för varandra. Och det gick rykten om oss redan långt innan vi blev ett par. Jag tror faktiskt alla andra förstod innan jag gjorde det! Den vanligaste reaktionen vi fick efteråt var: ”Jag visste det!”

Stefan: – Fast några visste på riktigt om mina känslor för Amanda! Jag var bra vän med ett par kollegor och hade redan berättat för dem hur jag kände. Och bett om råd, jag hann ju gå runt och tjata om Amanda rätt länge, haha! Men de var alltid stöttande och peppade mig att inte ge upp, de tyckte också att vi skulle bli ett bra par. När det sedan hände var de glada för vår skull. Ärligt talat tror jag att de flesta tyckte att det var på tiden att vi fick ändan ur vagnen.

Mot slutet bestämdes det att vi inte fick jobba på samma skift längre, men vi hade en väldigt öppen och bra dialog med chefen

Fanns det något som var svårt?

Amanda: – Det var några kollegor som tyckte att vi hade lite för kul på jobbet. Det blev uppenbart att vi stod varandra nära, och ibland skapade det obalans eller svartsjuka inom gruppen. Det var några som tyckte att vi kom lite för bra överens och kände att de hamnade utanför.

Stefan: – Det var också några som tyckte att det var orättvist att vi alltid fick arbetspass med varandra, så mot slutet bestämdes det att vi inte fick jobba på samma skift längre.

Amanda: – Vi tyckte att det var jättetråkigt att inte få arbeta tillsammans eftersom vi var ett så bra team och hade så roligt ihop.

Vad tycker ni är det bästa med att träffa sin partner på jobbet?

Amanda: – Att man lär känna varand­ra i vardagen. Man får se alla sidor av en person innan man blir ihop, även de dåliga. Vi arbetade ihop i långa, sena och stressade situationer. Såg varandra svettiga och ofixade, irriterade, slutkörda, lyckliga och ledsna. Vi träffades på dagar när man inte var sitt snyggaste jag eller på sitt bästa humör och kanske fräste till för att det var knökfullt med folk och kokhett vid grillen. Det är ärligt – man vet vad man får, för man känner redan varandra.

Stefan: – Att vi arbetade så nära inpå varandra och hann bygga upp en vänskap gjorde absolut att vi redan hade en grund att stå på. Det kändes självklart att vara ett par.

– Det var ju inte krystat eller nervöst och osäkert på samma sätt som det är att dejta, utan det blir mer som att hoppa direkt in i förhållandet. Vi visste att vi gillade varandra och delade samma värderingar och intressen. Vi sitter ofta och pratar om hur vi träffades och ser tillbaka på den tiden med fina minnen.

Amanda: – Ja, men jag då hade aldrig kunnat tro att vi skulle sitta här idag, med barn och hund och allt. Vi är till och med gifta, trots att vi var överens om att ingen av oss tror på äktenskap. Och vi är inte ens gifta av praktiska skäl – utan för att vi vill! Vi är väldigt lyckliga. Och glada att vi har hittat rätt.

 

Amanda och Stefans tips till dig som är kär i kollegan

Foto: Istock

• Håll relationen utanför jobbet. Du är där för att jobba och alla har ett visst ansvar på sin arbetsplats, så det gäller att stänga av och umgås på fritiden. Både för din egen skulle och för att slippa problem och missförstånd. Alla har inte förstående chefer.

• Spring långsamt. Låt relationen få ta tid att växa fram. Prata mycket under arbetstid om jobbet tillåter (vi hade gott om tid eftersom vi lagade mat och inte satt vid datorer). Börja med en kaffe efter jobbet för att känna efter om det faktiskt finns någonting där, ibland har spänningen bara byggts upp i huvudet och man får för sig att kollegan betyder mer än hen kanske gör.

• Våga, var inte rädd för att låta det hända. Många drar sig för att bli kära på jobbet bara för att man inte ska, men klickar det så kör! Så länge du hanterar det snyggt och sköter ditt arbete har ingen annan med ditt kärleksliv att göra.

 

Så vanligt är sex på arbetsplatsen

Foto: Istock

● I en årlig kartläggning från amerikans­ka Careerbuilder svarade nära 40 procent att de har dejtat en kollega minst en gång under karriären – och 22 procent har dejtat sin chef. Undersökningen visar att 30 procent av de tillfrågade senare gifte sig.

● Enligt en studie från australiska företaget Yellow Octopus har hela 36 procent ägnat sig åt något slags sexuell aktivitet under arbetstid, varav 11 procent har haft sex med en kollega på arbetsplatsen.

● Svenskar är inte fullt lika vågade, i en undersökning av Yougov och Metro uppgav endast 13 procent att de haft sex med en kollega. Men 16 procent har onanerat på jobbet, enligt RFSU.

 

Det tycker svenskarna är okej att göra på en arbetsplats:

Kramas 39 %

Ge gulliga smeknamn 17 %

Flörta över telefonen 15 %

Flörta över datorn 14 %

Flörta 13 %

Alla former av kärleksyttringar 9 %

Kyssas 5 %

Hångla 2 %

Inget av ovanstående 41 %

Källa: Manpower Work Life 2019, Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer

 

Yrkesgrupper som dras mer till varandra

Visste du att vissa yrkesgrupper dras mer till varandra?

Vanligast är det bland våra pedagoger: nära en fjärdedel (24 %) av alla lärare är tillsammans med en annan lärare, (halv)tätt följt av poliser (15 %), jurister (14 %) och tandläkare (14 %). Foto: Vasyl Dolmatov

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!