Foto: istock

"Jag vet inte vem som är pappan - ska jag säga något?" Bengt ger råd

amelias läsare Linda har länge burit på en hemlighet. Hon vet inte vem som är pappa till hennes tonårsdotter. Nu när maken, som tror att han är pappa, vill börja släktforska med DNA-test väcks oron till liv.

Fråga: Jag har en dotter på 15 år och är sambo med hennes pappa. Eller snarare, den jag TROR är hennes pappa. I samma veva som vi träffades hade jag sex med mitt ex – förhållandena överlappade varandra – och när jag blev gravid var jag osäker på vem som var pappan. Nu pratar min sambo om att börja släktforska, och jag inser att det är en tidsfråga innan varenda människa DNA-testar sig och kollar upp hur de är släkt. Min dotter vet inget, ingen av de båda männen heller. Jag borde sagt något från början, men nu är det ju för sent! Kan jag få ett råd innan jag blir tokig, snälla Bengt. /Linda

Svar: Du betalar ett högt pris

Nej, det är aldrig för sent. Men du måste vara medveten om att du ger dig ut på minerad mark. Den här sortens tunga bekännelser kan få tunga konsekvenser. Det är omöjligt att förutse hur det kommer att landa – i synnerhet hos ett barn i en såpass känslig ålder.

Å andra sidan: Den väg som du har valt hittills – att INTE berätta något – har också sitt pris, även om det betalas i små summor under lång tid. Och priset heter ensamhet. På någon nivå har du under femton år varit ensam både som sambo och mamma. Vem vet, kanske anar din sambo att du bär på en hemlighet, och kanske är hans intresse för släktforskning ingen tillfällighet?

Du kommer att uppleva det som en stor befrielse

Om du väljer att fortsätta att bära din hemlighet finns risken att du blir ännu ensammare. Att oron mal allt intensivare i ditt bakhuvud, och att du måste anstränga dig till ditt yttersta för att hålla masken där hemma. Att bära en hemlighet är oerhört energikrävande, och man är sällan så framgångsrik som man tror. Omgivningen anar att något inte är som det ska, även om de har svårt att sätta fingret på det.

Sammanfattningsvis skulle jag råda dig att berätta hemligheten. Först för din sambo, och sedan, i samråd med honom, för er dotter. Men du får som sagt vara beredd på att reaktionerna kan bli häftiga. Förhopp­ningsvis lägger sig känslosvallet så småningom, och ni kan mötas alla tre på ny mark. En sannare mark. Du kommer att uppleva det som en stor befrielse.

 Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka. Har du en fråga till bengt ohlsson? Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!